Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Brezdomka v Parizu
9.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Brezdomka v Parizu

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Katarina Draškovič Tanja Ahlin

Redna cena: 9,99 €

Je mogoče, da lepega dne nenadoma izgubiš vse in se popolnoma sam znajdeš na ulici, brez kogar koli, ki bi ga lahko poklical in poprosil za pomoč? 


Vprašajte nas

Datum izdaje: 21. 10. 2010

Zbirka: KIOSK

Broširana vezava

Obseg: 256 strani

Format: 125 mm x 198 mm

Podrobnosti

Je mogoče, da lepega dne nenadoma izgubiš vse in se popolnoma sam znajdeš na ulici, brez kogar koli, ki bi ga lahko poklical in poprosil za pomočč Brigitte ni bila brezdomka od nekdaj, temveč so jo v to pahnile nesrečne okoliščine šele v njenih srednjih letih. V svoji pretresljivi pripovedi nas popelje skozi svoje otroštvo, ki mu je vladala dominantna mati, nesrečno partnersko zvezo, zaradi katere se nazadnje znajde na cesti, in skozi vrtinec nesmiselnih administrativnih postopkov, neprijaznih uradnikov, krvavih pouličnih pretepov, drog, alkohola in neprijetnih zavetišč za brezdomce, ki se na trenutke zdi kot pravi začaran krog. Izkaže se tudi, da je takšna usoda še toliko hujša za ženske, ki so neprestano lahka tarča takšnih in drugačnih zlorab.

A čeprav mnogi za vedno ostanejo ujetniki življenja brez strehe nad glavo, se nekateri kljub vsemu uspejo znova postaviti na noge in zaživeti normalno življenje, za to pa potrebujejo predvsem močno voljo, veliko vztrajnosti in nekaj časa in prijateljske podpore.

Odlomek

Danes lahko jasno povem, da sem se na tisti črvivi klopi v starem puloverju sramovala svojega življenja. Sram me je bilo prositi za pomoč ljudi, ki so me poznali prej, ko sem živela normalno življenje. Počutila sem se preveč umazano in izgubljeno. Tako zelo sem se gnusila sami sebi, da nisem hotela prositi za pomoč.

Bilo je že prepozno, saj se nisem več imela rada. Marcovi udarci so mi zlomili telo in duha. Žalitve so ubile mojo upornost. Njegovi brce so uničile mojo samozavest in mi vzele vso energijo. Ker nisem imela več moči, da bi plavala, sem se začela utapljati. Tako sem 6. decembra 2003 postala brezdomka. …

Medijski odzivi

"Brigitte se je rodila visoki, vitki materi. Avgusta 1961. Blizu Bloisa. Bila je odvečen otrok. Krhka in bolehna je morala oditi – da bi poslej hrepenela po vnovičnem snidenju. … Besede niso pustile dihati. Dušeči trki in loputanje z vrati so sklenili pobratimstvo z njegovimi pestmi. Ostra bolečina jo je povabila v življenje, ki ni košara iz trsja; v življenje, ki je ihtenje, brezciljno tavanje, »dober večer, nimam kje spati«, zatohlost, poraz – življenje na ulici. Namesto da bi umrla pod sunki nasilnega moškega, je pobegnila na mraz – in tam ostala. Po zasuku dveh let in preštetih korakih jo je naplavilo v resničnost, ki si je naposled našla streho. In vendar … V tišini ostaja na preži, zakaj nikoli ne bo povsem varna."

- Tjaša Koprivec, urednica

"Roman, ki nas spomni, kako smo lahko ljudje v sebi krhki in nemočni. Zelo priporočam!"

- Knjigosfera

"Zgodba ponižanih in razžaljenih brezdomcev ni patetična niti solzava, temveč gre za pogumno in iskreno izpoved, ki se ne bere le kot individualna pripoved, temveč tudi kot poročilo o socialni državi."

- Danaja Lorenčič, Sensa

"Pretresljiva zgodba o življenju na cesti."

- MKLJ

Avtor: Brigitte
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Mateja Dermelj
Oblikovanje naslovnice: Jerneja Rodica
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767620
Jezik: slovenski
Datum izida: 21. okt. 2010