Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Ta stvor teme
39.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Ta stvor teme

Založnik: Sanje

Redna cena: 39,95 €

 Ta stvor teme, briljantni zgodovinski roman, ep o gentlemanstvu starega kova, so ob 180-letnici izplutja geodetske ladje Beagle v odličnem prevodu prevajalke Jedrt Maležič izdali pri Založbi Sanje.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 08. 12. 2011

Zbirka: ROMAN SANJE

Trda vezava

Obseg: 768 strani

Format: 235mm x 152 mm

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Harry Thompson (1960‒2005) se je sprva utrdil kot televizijski producent in se pozneje podpisal pod vrsto izjemnih nebeletrističnih izdelkov. Ta stvor teme je njegov romaneskni prvenec, a tudi edino leposlovno delo, ki ga nadrobno izrezuje naravnost blesteča sila pripovedovalca – ta z jasnimi, pretresljivimi prikazi bralca prestavi na krov, kjer se sme splesti globoko prijateljstvo med Robertom FitzRoyem, kapitanom najučinkovitejše geodetske ladje, kar jih je kdaj odposlala Kraljeva mornarica, in gospodičem tik pred nastopom duhovniškega poklica, navdušencem nad vsemi vejami naravoslovne filozofije, Charlesom Darwinom. Prijateljstvo, ki dotli, ko ga raztrgajo strasti …

Natis je gmotno podprl Kulturni program Evropske unije (2007-2012).

Odlomek

Narava je vedno znova grozila, da jih bo potolkla do uničenja. Četudi se Beagle in Adventure nista prebijala nič južneje, kolikor Francija leži severneje, so se velikanske ledene gore drezale vsaksebi v prizadevanju, da bi dobile v kremplje mali ladji in ju zdrobile na trske.

Medijski odzivi

"Zato je treba kar takoj povedati, da gre za mojstrovino v svojem žanru, ki temelji na resničnih dogodkih, spretno stkanih s fikcijo, vse to pa skozi navdihujočo, zabavno, filozofsko in življenjsko zgodbo pred nami slika del življenja med letoma 1825 in 1865. Zgodba se vrti okrog Darwinovega odkrivanja Južne Amerike na ladji Beagle – toda glavni protagonist ni Darwin, temveč kapitan Beagla, Robert FitzRoy."
- Vesna Paradiž, Bukla

"Toda Ta stvor teme lahko beremo tudi drugače. Kot bolestno trganje iz lepljivih temin kolektivnega nezavednega na prelomu srednjega v novi vek, kot dolgotrajno levitev iz stanja, v katerem so ljudje na svet gledali skozi prizmo verskih resnic in ga razlagali tako, da so ga prilagajali ugotovitvam iz svetih knjig božjega razodetja."
- Robert Škrlj, Primorske novice

"Mojstrsko napisana zgodba teče v silovitem tempu, zato se branje kljub zajetnemu obsegu kar prehitro konča. Ta stvor teme, briljantni zgodovinski roman, ep o gentlemanstvu starega kova, so ob 180-letnici izplutja geodetske ladje Beagle v odličnem prevodu prevajalke Jedrt Maležič izdali pri Založbi Sanje."
- Geodetski vestnik

"Avtor kritičnosti do evropskega kolonializma v širšem pomenu niti malo ne prikriva, obsežen in predvsem branja vreden roman pa svoje bistvo ovekoveči z Darwinovimi besedami: »Kjerkoli stopa Evropejec, se zdi, da domorodcu sledita smrt in bolezen."
- Tomaž Kozamernik, Literatura

"Pri Založbi Sanje so ob 180-letnici izplutja geodetske ladje Beagle izdali zgodovinski roman Ta stvor teme, literarni prvenec televizijskega producenta in publicista Harryja Thompsona, ki je v roman prelil raziskovalne pustolovščine kapitana Roberta FritzRoya in Charlesa Darwina, mladega moža pred nastopom duhovniškega poklica ter navdušenca nad naravoslovjem."
- A. J., rtvslo.si

"Izjemen prvenec. Divja pustolovščina s spretnimi intelektualnimi prebliski, ki jo hlastaje beremo ..."
- Sunday Telegraph

"Thompson se izkaže za mojstrskega pripovedovalca. Si bistroumni bralec sploh lahko zaželi, da se tako dober roman kdaj konča?"
- The Sunday Times

"Briljanten zgodovinski roman. Impresivno delo; nekaj tako velikega, da si zasluži vso pozornost."
- Mail on Sunday

"Mojstrovina."
- Bernard Cornwell, angleški pisatelj

Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci:
Lektura: Tadeja Ivančič
Korektura : Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Luka Umek
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740283
Jezik: slovenski
Datum izida: 8. dec. 2011