Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zlato
14.9 EUR Zaloga: Na zalogi

Zlato

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Aleksandra Rekar

Redna cena: 14,90 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 11,90 € (80%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Zlato nas šestdeset let po koncu druge svetovne vojne znova opominja na največjo evropsko sramoto v zgodovini: nacionalsocializem. Vojni tok nas pograbi na divje potovanje po velikem delu zdajšnje Evrope unije − skozi Nemčijo, Italijo, Belgijo, Francijo, Slovenijo, Nizozemsko, Češkoslovaško, Portugalsko, Poljsko, Madžarsko, Avstrijo, Veliko Britanijo, Švedsko in Izrael, a tudi Srbijo, Rusijo, Avstralijo, Kanado, Japonsko, ZDA, Egipt, Argentino, Izrael, Maroko, Madagaskar in Mehiko, pojavijo pa se tudi fiktivni otok Erehwon, država Vespuccio in mesto Haden. Skozi zlate prstane, zlate križce, zlate ure, zlate zobe, zlate okvire očal, zlatnike, zlate verižice, zlate ogrlice in druge zlate predmete, ki spremljajo naša življenja, 101 zgodba razgrinja krute usode ljudi iz vseh delov Evrope, ki so v tem temačnem obdobju tragično izgubili življenje.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 27. 03. 2007

Zbirka: ROMAN SANJE 

Broširana vezava

Obseg: 288 strani

Format: 235 mm x 152 mm

Podrobnosti

Preden bralec – bržkone bo med temi, ki bodo vzeli v roke to knjigo, največ ljubiteljev Greenawayevih filmov − odpre knjigo, se predvsem ne more upreti nepopisni radovednosti: kaj mu ima ta veliki mojster filmskih in likovnih podob povedati tokrat? Muči ga vprašanje, čemu iznenada prav beseda, zdaj, po več desetletjih naravnost vročičnega ustvarjanja nepozabnih podob, ki so se globoko vtisnile v njegove misli in misli tolikih drugih ljubiteljev filmske in likovne umetnosti? Od kod ta potreba? Kaj zmore beseda, česar ne zmoreta film in likovna umetnost?

Kot bi o Greenawayevem ustvarjanju v vseh teh letih lahko dejali, da je naravnost vročično, je vročičnost tudi skupni imenovalec 101 zgodbe, ki se v besnem vrtincu zaokrožijo v knjigo Zlato.

Sedmega maja 1945 v razbitem avtomobilu nedaleč od Bolzana, kjer menda ne znajo skuhati spodobnih špagetov, odkrijejo dvaindevetdeset zlatih palic. Ura na voznikovem zapestju se je ustavila ob 2.41, kar je natančen čas konca druge svetovne vojne v Evropi. Vsaka od zlatih palic je izdelana iz zlata, zaseženega žrtvam tretjega rajha in njegovih zaveznikov po vsej Evropi: od vojnih ujetnikov, Romov in političnih sovražnikov do duševno in telesno prizadetih ter drugih, vendar pretežno Judov. Vsaka zlata palica ima zgodovino. Zlato pove teh dvaindevetdeset zgodb, skupaj z zgodbami še devetih palic, ki bi morale biti v avtu.

Zgodbe, ki jih prinaša Zlato, so krute, ironične, mestoma celo sarkastične, toda na drugi strani ganljive in prepričljive, kot bi nenehno govorile o resničnih ljudeh in resničnih usodah. Čeprav se v njih pojavi tudi nekaj resničnih imen, je meja med fiktivnim in resničnim večidel zabrisana. Pripovedi se nenehno gibljejo po tanki liniji med resničnostjo in najbolj divjo fantazijo, kar je tudi razlog, da se je bralec nenehno prisiljen spraševati: ali je možno, da se je kaj takšnega v resnici dogajaloč Je Peter Greenaway uporabil resnične zgodbe − ali pa je resnične zgodbe uporabil zgolj kot temelj za snovanje drugačnih? Ali pa je vse skupaj zgolj plod domišljije človeka, ki se je v svojih delih že tolikokrat izkazal z neizčrpno zalogo sadov naravnost bohotne fantazije?

Tako kot tudi druga dela Petra Greenawaya tudi Zlato prinaša na stotine silovitih podob. In tako kot so neizbrisne njegove filmske in likovne podobe, se dozdeva, da tudi s temi želi pustiti v naših možganih trajen žig.

Knjiga je izšla s podporo programa Kultura 2000.

Odlomek

Oba, tako Natalie kot Joachim, sta zapustila trajen spomin, ne da bi si za to sploh prizadevala; prva s tem, da v bronu upodablja Evo, in drugi s tem, da je naredil trajen ugriz v njeno jabolko.

Medijski odzivi

"Zlato je element, snov, simbol in gonilo pripovedovanja. Ganljive in krute zgodbe so vsebina, so spomin in zavedanje, so minljivost in umrljivost. Zlato preživi. Pretopljeno je v nov predmet z novim življenjem. Do danes in naprej. Da se sprašujemo o tem, kakšna je vrednota – ne vrednost – v zlatu."
Siol.net

Avtor: Peter Greenaway
Soustvarjalci: Prevajalka in avtorica spremnega zapisa: Aleksandra Rekar
Oblikovanje ščitnega ovitka: Boštjan Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9616387863
Jezik: slovenski
Datum izida: 27. mar. 2007