Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Šansoni
19 EUR Zaloga: Na zalogi

Šansoni

Kdor gleda ljudi skozi mačje oči

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 19,00 €

Knjiga šansonov … je točno to, kar ime nakazuje. Vsi šansoni, ki jih je Svetlana Makarovič ustvarila med leti 1984 in 1999 so lepo urejeni in zbrani na papirju. Med sijajno oblikovanima trdima platnicama, da bodo zdržali. Tudi krese, pogrome in druge piromanske vzgibe. Ima pomenljiv naslov … Šansoni.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 17. 04. 2021

Zbirka: HIŠA PESMI
Trda vezava
Obseg: 112 strani
Format: 160 x 210 mm
 
Izkaznica knjige


Podrobnosti

Praprotni cvet

Na gori mi sončece sije,
na polje pa dežek rosi,
je praprot visoko pognala,
prerasla nekdanje poti.

Nekoč so ljudje še verjeli,
da praprot ob kresu vzcveti,
kdor praprotni cvet bi utrgal,
osrečil bi z njim vse ljudi.

So mnogi ljudje ga iskali,
a našel ga ni še nihče,
nihče več v ta cvet ne verjame –
mogoče pa vendarle je.

Mogoče vzcvete v tvojem srcu,
morda že od nekdaj je tamč
Glej, kresna se noč približuje,
a najti ga moraš ti sam.

Odlomek

Ko skovana se rezila

bodo v jutru prekalila

in se pesem kladiva konča,

v rosni travi obležijo,

v ranem srcu zablestijo

svetli meči novega sveta.

 

Medijski odzivi

"Svetlana premore tisto, kar je za izvajalca šansonov najpomembnejše, zaradi česar mu prisluhnemo in zaradi česar besedno sporočilo prodre globoko v našo zavest, vzbudi reakcijo, prisili nas, da se opredelimo do sporočila, da se z okoliščinami in likom iz pesmi poistovetimo ali da z njim sočustvujemo, da ga sprejmemo ali zavrnemo, kot sprejemamo in zavračamo tiste, ki nam v življenju prihajajo nasproti."
- Jure Potokar, Pogledi

"Uglasbena lahkotnejša poezija« Svetlane Makarovič je lahkotna samo na prvi pogled. V resnici gre v večini primerov za čisto pravo, žlahtno poezijo z razkošnim besednim zakladom, svežimi metaforami in formalno oblikovno spretnostjo, ki jo v takem »lahkotnem« žanru premorejo le redki. Prisluhnite samo njenim izjemnim rimam, gladko tekočemu ritmu besed, jasnim sporočilom pesmi in njenemu končnemu učinku, ki nikoli ne razočara, niti tedaj ne, ko jo slišiš že velikokrat."

- Jure Potokar, Pogledi

"Ja. Povedala sem že, da ne pristajam na lažno skromnost. Imam se za kraljico slovenskega šansona. Marsikomu to seveda ni všeč, drugi se strinjajo … Jaz pač mislim, da mi ta krona pripada, pa če jo nosim ali ne."
- Svetlana Makarovič za MMC RTV SLO, Ana Jurc

"Grenkobo je treba najprej preboleti, potem pa šele o njej začeti pisati verze. Če začneš pisati z žalostjo in s solzami v očeh, napisano ne bo kaj prida.Pisanje šansonov ni kamnoseško delo, kot je to poezija, pri njihovem nastanku je tudi veliko užitka – še posebej, ker istočasno nastaja glasba."

- Svetlana Makarovič za MMC RTV SLO, Ana Jurc

"Svetlana Makarovič, temna diva slovenske poezije, je pri svojih šestinsedemdesetih v polnem pogonu. ... Delo, ki ga ni nikdar dovolj, umetnost, ki hoče biti narejena, občinstvo, ki jo terja zase. Dokler še lahko daje, bo dajala. Mir in počitek, se zdi, bosta zagotovljena posthumno."
- Katja Perat, Mladina

"Mislim, da je tisto, kar je nekomu zares sveto, njihov bog, prerok, treba pustiti pri miru. Ne spodobi se norčevati iz tega."
- Svetlana Makarovič za Stop, Tina Bernik

"Šansoni so pravzaprav prihajali k meni in ne obratno. Čakali so, da jih ustvarim."
- Svetlana Makarovič za Torek ob petih, Izak Košir

"Upam si reči, da sem si nekako že ustvarila svoje občinstvo, ki mi ga nihče ne more odvzeti, z nobeno kleveto, z nobenim pljuvanjem ali negativnimi ocenami. Med menoj in publiko se ustvarja ... nekaj ... nekaj ... neka čudovitost. Tako."
- Svetlana Makarovič za Primorske novice, Maja Pertič Gombač

"V soboto zvečer je Svetlana Makarovič s številnimi glasbenimi gosti pripravila veliko glasbeno slavje: koncert je bil razprodan, občinstvo pa jo je na koncu pozdravilo s stoječimi ovacijami."
- Zdenko Matoz, Delo

Avtor: Svetlana Makarovič
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Oblikovanje: Boštjan Pavletič
Prelom: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743611
Jezik: slovenski
Datum izida: 1. jan. 1970