Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Sestra
29.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Sestra

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Nives Vidrih

Redna cena: 29,95 €

Sanjska cena: 18,00 €*

Prihranite: 11,95 € (40%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Topolov izjemni prozni prvenec poskuša na poglobljen in povsem samosvoj način zajeti in izraziti čustva generacije, ki je v življenje vstopila z globoko zakoreninjenim odporom do vladajočega socialističnega družbenega reda, nato pa se čez noč znašla v vrtincu novih vrednot, svobodnega trga in brezštevilnih možnosti. Vendar to še zdaleč ni samo sociološka študija družbe po padcu komunizma; junaki se namreč pogosto znajdejo v fantastičnih, sanjskih situacijah.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 15. 06. 2007

Zbirka: ROMAN SANJE
Trda vezava
Obseg: 512 strani
Format: 160 mm x 240 mm

Podrobnosti

Sestra je metafora časa po letu 1989 – »potem ko je razneslo čas« – v obliki pobesnelega kolaža realij, aluzij, prispodob, absurdnosti, ironije, drugačnih perspektiv itd. Roman je mozaična, asociativna zgradba v impulzivno spreminjajočem se ritmu, napisana v inovativnem, posrečenem, samosvojem jeziku. Sestra je grozljiva podoba apokaliptične češke tranzicijske družbe.

Avtor bi rad iz kaosa razpadlega sveta, v katerem smo prisiljeni živeti, privzdignil odrešilno vrednoto; taka mu je predvsem ljubezen: sestra življenja.

Knjiga je prejela Brumnovo priznanje za najboljši knjižni ovitek (2006-2007).

Nominirana za najlepšo leposlovno knjigo 2007.

Jáchym Topol je vileniški nagrajenec 2015.

Pogovori z Jáchymom Topolom:

Fantazije so moja žareča peč, Pogledi

Vedno pišem zadnjo knjigo, Delo

Čeprav si obupan, ne smeš izgubiti humorja, Primorske novice

Prejšnjikrat sem bil v gorah, tokrat grem v jamo, Primorske novice

Pogovor s pisateljem Jachymom Topolom, nagrajencem Vilenice 2015, Radio Slovenija 3 - ARS

- Predstavitev Jachyma Topola v oddaji Pisave, TV Slovenija

Medijski odzivi

"Letošnji vileniški nagrajenec Jáchym Topol (1962) je z obsežnim romanesknim prvencem Sestra (1994), napisanim v treh mesecih, s to noro, svobodno, divjo knjigo, napisano v nebrzdanem, inovativnem jeziku, neizprosno nastavil ogledalo (češki) tranzicijski družbi. "
- Nives Vidrih, Delo

"V tem obsežnem romanu, grozljivi podobi apokaliptične češke tranzicijske družbe, je Topol pravzaprav že sredi devetdesetih let vizionarsko intuitivno in mogoče nezavedno napovedal, kaj nas čaka, “potem ko je razneslo čas”, kot to sam opredeli. Čaka nas kaos."
- Nives Vidrih, Primorske novice

"Z malce nostalgije se danes spominjam, kako sem ga (roman Sestra) pisal v leseni hišici sredi gozda v Nemčiji. Jasno, nisem imel mobilnega telefona, nisem imel dostopa do elektronske pošte, telefonska govorilnica je bila tri kilometre stran, klic v Prago pa je bil zelo drag. Skratka, moje duševno stanje je bilo primerno za pisatelja - bil sem sam. Bilo je krasno."
- Jachym Topol v pogovoru z Andražem Gombačem, Primorske novice

"V romanu je Topol v mladostnem eruptivnem zamahu, dolžinsko, jezikovno in tematsko nebrzdano tematiziral kaotičen čas tranzicije z vsemi njenimi negativnimi, destruktivnimi družbenimi pojavi vred."
- Diana Pungeršič, Pogledi

"Mojstrovina postkomunistične češke fikcije!"
-
Talk


Na 3. programu radia Slovenije je aprila 2008 potekala literarna oddaja na temo češke književnosti, kjer je bil predstavljen tudi Jáchym Topol in njegov roman Sestra. Posnetek oddaje lahko poslušate tukaj.

 

Avtor: Jachym Topol
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Oblikovanje ščitnega ovitka: Matej Koren
Lektura: Aleksandra Rekar
Založba: Sanje
ISBN: 9789616653022
Jezik: slovenski
Datum izida: 15. jun. 2007