Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Slavček in granatno jabolko
14.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Slavček in granatno jabolko

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Polona Lovšin

Redna cena: 14,95 €

Sanjska cena: 8,00 €*

Prihranite: 6,95 € (46%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Povedka v verzih je svojevrsten panegiričen poklon simboloma navdiha, razkošja … in tihcen opomin sleherniku, ki namesto lastne slavi moč drugega.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 05. 02. 2012

Zbirka: SANJSKA KNJIGICA
Trda vezava
Obseg: 32 strani
Format: 310 mm x 240 mm

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Slavček, ptica pevka, o katere slavi pripovedujejo rodovi (slavčje petje se je vgnetlo v vrsto pisav, denimo, Homerjevo, Ovidovo in Virgilovo, pa Eliotovo, Miltonovo in Keatsovo), nekega dne uzre rdeči sadež. Poslej se iz pretesnega grla trga otožje, zakaj slavec si zaželi prelesti, mikavnosti, kakor ju zmore občudovano granatno jabolko. Oživeli sad se vzdrami; premoti ga pesem ptice, ki ji je dano čutiti nebo, ptice, o katere očarljivosti spregovarjajo zaljubljenci v zori … Tudi sijoče jabolko si poželi tistega, česar mu narava ni naklonila.

Zemlja se tedaj prebudi v nelagodje. Struge popokajo, ob vršace trkne silno morje, zvonovi onemijo. 

Povedka v verzih je svojevrsten panegiričen poklon simboloma navdiha, razkošja … in tihcen opomin sleherniku, ki namesto lastne slavi moč drugega. 

Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

Bil spočetka zvezdast je cvet,
škrlatast kot kraljevo vrhnje oblačilo,
ga veter časa osul je spet,
nebo ga z nego milo je v sadje dozorilo.

Medijski odzivi

Avtorici v plesu lepega pod krovom klepeta v Kulturnem fokusu ... 
- Kulturni fokus, Radio Slovenija (1. program), 27. april 2012 

Tjaša Koprivec o Slavčku in granatnem jabolku v oddaji Izvir(n)i
- Izvir(n)i, TV Slovenija, 3. junij 2012 (7:45-10:12) 

"… O granatnem jabolku, sadežu, katerega domovina je Perzija oziroma današnji Iran, v tej državi ima celo svoj praznik, ter slavčku, ptici pevki, ki ima v literaturi številne spomenike, govori nova slikanica izpod peresa Tjaše Koprivec. Medtem ko je cesar občudoval slavčevo petje, je v tej zgodbi slika obrnjena; slavec občuduje čudoviti rdeči cvet, ki se razvije v še čudovitejši rdeči sadež. Niti slavec niti jabolko pa s svojo čudovitostjo nista zadovoljna, vsak si, kot je vsem nam dobro znano, želi tistega, kar ima drugi. Tjašina povedka je tihcen opomin sleherniku, ki časti in poveličuje tisto, česar nima, ne opazi pa številnih lastnih moči in navdiha. Da je slikanica tudi likovno postala prava umetnina, je poskrbela ilustratorka Polona Lovšin."
- Smilja Štravs, Delo (priloga Kult), 6. april 2012 

"Avtoričin jezik je zelo bogat, na eni strani zaradi nespregledljive arhaičnosti, ki se združuje z dejstvom, da je Koprivčeva strastna bralka literarne dediščine mnogih kultur, obdobij, navdihov, na drugi strani pa zaradi izjemne subtilnosti, s katero kot zapisovalka strmi v ta naš zemeljski svet in ga gostobesedno, večinoma res pesniško nagovarja in bogati. ... Pred nami je tenkočutna slikanica, ki jo je upodobila Polona Lovšin po Tjašini zgodbi o dveh pomembnih simbolih, ki ju poznajo vse kulture: slavčku, ki po ptičje pooseblja lepoto glasu, lepoto tistega, kar prihaja od znotraj, svobodo in krhkost krilatega bitja, ter granatnem jabolku, ki v svoji posebni obliki, barvi in notranjosti govori o razkošju in skrivnostnih močeh. Kot navajajo mnogi viri, so stari Babilonci pred odhodom v bitko zaužili njegova nežna, mesnata semena v veri, da bodo tako nepremagljivi. Tjaša Koprivec je v literarnem sodelovanju z omenjenima likoma davnine in sedanjosti, torej slavčkom in granatnim jabolkom, ustvarila povedko v verzih z univerzalno zgodbo, ki bi jo pregovorno lahko zajeli v nasvet: Ne želi si, česar nimaš, ustvarjaj in spreminjaj s tistim, kar imaš. ..."
- Simona Kopinšek v oddaji Valovanje besed (Radio Maribor), 3. april 2012 

"Knjiga s tako tankočutnim posluhom za prepoznavanje lastne veličine, kot ga je v verze prelila Tjaša Koprivec, bi vzdramila še Malega princa, ki bi bil brez dvoma očaran nad ilustracijami Polone Lovšin. A sledenje univerzalnemu sporočilu zahteva celega bralca in pozornega opazovalca, pa naj bo majhen ali velik."
- Manca Čujež, Planet Siol.net 

"Perzijski veter bo pripihljal do vas s poetičnostjo in tankočutnostjo Tjaše Koprivec, in močno dišeče ter veličastno, kot je okroglo granatno jabolko ter slike Polone Lovšin. V pripovedki, ki se bere kot pesem, slavček hrepeni po tem, da bi bil čudovito granatno jabolko, rdeči sadež pa si želi peti kot drobna ptičica."
- Sensa 

"Slavček in granatno jabolko je tako poklon sleherniku, ki je pod tem nebesnim svodom obdarjen z lepim, in verjamem, da je lépo kal, ki živi v mnogih."
- Tjaša Koprivec, Planet Siol.net 

"Bilo je v ranem poletnem jutru, ko še ni bilo slutiti pljuskov sonca, le plašne dotike zarje. 
Takrat je mrak razpolovila pesem, ki je ritmično rasla in vztrajala, dokler se ni k zadnji povedi prislonila pika, ki sem jo pozneje prenaredila v vprašaj.
... stiska, ki jo izrečeta slavček in jabolko, je stiska marsikoga. Kako zlahka se primeri, da se dušni lok zlomi, kadar ne zmoremo prepoznati lastne moči. Žeblji in biči primerjav(e) so neusmiljeni!" 
- Tjaša Koprivec, Kaj berejo & kako pišejo, Cosmopolitan (avgust 2012) 

"Ilustracije so čudovite, s to knjigo je Polona Lovšin še presegla samo sebe. /.../ Besedilo je zelo posebno, a ima melodijo, ki jo otroci poslušajo. Nace se sicer zelo hitro naveliča, če mu berem, te knjige pa ne. Odprem jo, ko ga želim umiriti - in pogosto zdrži do konca!"
- Carmen L. Oven

"Kdor še ne pozna pesnice, ki bolj kot sebe osvetljuje druge umetnike, je čas, da jo sreča. V knjigi Slavček in granatno jabolko vsaj delček nje, še bolje pa kar v živo na kateri od predstavitev knjig, kjer ga bo njena prisotnost ganila vsaj toliko kot knjige, ki jih s svojim izjemno dovršenim govornim kodom tako spretno predstavlja, in ne bi se smelo samo šepetati, kako sijoča in enkratna je, ampak bi se moralo jasno zapisati, da je Tjaša Koprivec velik dar, za katerega moramo biti hvaležni vsi, ki nam je mar usoda slovenskega naroda. Naj o tem zapojejo slavčki. "
- Urška Krišelj Grubar, Jana 

"Knjiga Slavček in granatno jabolko šteje le malo (na moč poetičnih) besed, a kljub temu pripoveduje o velikih stvareh: o lepoti, očaranosti, prevzetosti, samosvojosti. Pravzaprav je takšna stvar – lepa, samosvoja, ki priteguje pogled. Slikanico namreč krasijo ilustracije, ustvarjene v slikarski maniri, ki pritiče velikim platnom (tudi format slikanice je ustrezno velik), in skrbno oblikovanje, ki se kreativno poigrava s tipografijo in postavitvijo besedila."
- Gaja Kos, www.ludliteratura.si

"So slikanice, ki so didaktične, prisrčne, poučne in lepe. In so slikanice, ki so vse hkrati, predvsem pa vzamejo dih. Tudi odraslemu bralcu. Takšna je tudi slikanica Slavček in granatno jabolko, ki je čudovit preplet barv, podob in nežnega, globokega ritma ter pomena besed."
- Katja Nared, p e p e r m i n t 

Avtor: Tjaša Koprivec Vuga
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Slikanico je oblikovala: Jana Pečečnik
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741136
Jezik: slovenski
Datum izida: 5. feb. 2012