Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Snežna dežela
19.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Snežna dežela

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 19,95 €

Sanjska cena: 14,00 €*

Prihranite: 5,95 € (30%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Snežna dežela (Yukiguni) je večkrat oživela v filmski podobi, najbolj znana verzija je iz leta 1957 - film je režiral Shiro Toyoda, v vlogi Komako je nastopila Kishi Keiko, kot Shimamura pa Ryo Ikebe.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 22. 06. 2009

Zbirka: ROMAN SANJE

Gibka vezava

Obseg: 160 strani

Format: 137 mm x 209 mm

Podrobnosti

Kawabata je svoj najslavnejši roman objavil leta 1948. Glavna lika pripovedi sta Shimamura, estet srednjih let, in gejša Komako. Njuno nestalno razmerje je umaknjeno na osamljeno prizorišče, kjer so zime dolge, temne in tihe. Shimamura se z vlakom vozi h Komako v oddaljeno Snežno deželo, stran od svojega vsakdanjega življenja in pisanja knjige o baletu. Vendar mu ta odročna destinacija ponuja le začasni dom, predvsem pa v njem tli nenehen dvom v pristnost Komakinih čustev. Ali lahko spozna in doživi resnično Komako ali bo stalno ujet v lastno estetsko predstavo o svoji ljubimki č Kawabata od stavka do stavka umetelno zapisuje kroniko neke ljubezni ...

Pisatelj je nekoč omenil, da je Komako ustvaril na podlagi resnične osebe. Snežna dežela (Yukiguni) je večkrat oživela v filmski podobi, najbolj znana verzija je iz leta 1957 - film je režiral Shiro Toyoda, v vlogi Komako je nastopila Kishi Keiko, kot Shimamura pa Ryo Ikebe.

* Zanimivosti o romanu preberite tukaj.

 

Medijski odzivi

"Sanjsko zmehčana, halucinacijam podobna zgodba, v kateri mrgoli prefinjenih detajlov ...Pisava, ki preseneti s svojo premišljeno zadržanostjo in razkošnostjo."
- Igor Bratož, Delo

"Zasanjan roman popolne omame."
- Mateja Hrastar, indirekt.si

"Kawabatovi romani sodijo med najbolj vplivna in izvirna dela našega časa."
- The New York Times Book Review

"Snežna dežela je lepo in nenavadno delo, to je eden najbolj cenjenih in ganljivih japonskih romanov tega stoletja."
- New York Herald Tribune

"Snežna dežela je skrivnosten roman o neuslišani ljubezni, postavljen v območje, ki za Kawabato pooseblja razkošno belino in hlad."
- Marian Uri, New York Times

"Če mu zaradi sloga priznamo veljavo kot proznemu pisatelju v tradiciji haikuja ... potem je v tem delu več haikujev in predvsem več zanimivih haikujev."
- D. J. Enright, New York Review of Books

"Sneg je v tej zgodbi tako zelo prisoten, da skoraj postane njen lik. V tej dvoumni pripovedi o tokijskem diletantu, ki mladi gejši iz gora na zahodu dovoli, da se zaljubi vanj, je vse, kar šteje, zamolčano ali nakazano."
- Julith Jedamus, The Guardian

"Čudovito varčen ... Haiku v celoti deluje na podlagi implikacij. V tem romanu Kawabata z uporabo iste prefinjene tehnike pogledov raziskuje zapleten medčloveški odnos."
- The Times Literary Supplement

"... vzbuja misel o mrazu, snegu, o globokem spanju narave. A njegova zgodba prinaša vse kaj drugega. Neizmerno toplino, pristna občutenja med žensko in moškim, vso senzualnost, ki je med dvema sploh mogoča."
- Zlatica Kasal, Bonbon (priloga Primorskih novic in Večera)

"Ganljiva ljubezenska zgodba ..."
- Renate Štrucl, Bukla

"Snežna dežela je kulisa njunega razmerja, bralca popelje daleč stran, v sanjske svetove."
- Delo

"Shimamura je v Snežni deželi postavljen med dve sneguljčici, katerih črne oči, lase, snežno polt in rdeča lica opazuje zelo pogosto skozi zrcala. In čeprav se zdi, da je to Shimamurova zgodba, je to pravzaprav zgodba  Yōko in Komako, kar postane še bolj jasno, ko vpeljemo logiko starega kitajskega slikarja:„Naslikajte vejico, pa boste zaslišali šumenje vetra“. Pišite o Shimamuri, in zaslutili boste skrivnostno krhko zgodbo dveh deklet, ujetih v svoj čas in sneg."
- Zulejka Javeršek, airbeletrina

Avtor: Yasunari Kawabata
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Spremna beseda: Iztok Ilc
Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje naslovnice: Jerneja Rodica
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767309
Jezik: slovenski
Datum izida: 22. jun. 2009