Brezplačna dostava nad 35 €
Svet pravljic in čarovnije
Svet pravljic in čarovnije

Svet pravljic in čarovnije

Avtor: Vladimir Bartol Založnik: Sanje Jezik: slovenski
Vrnitev v Trst po drugi svetovni vojni je za Vladimirja Bartola pomenila tudi vrnitev v čas otroštva in mladosti, kar je pisateljsko reflektiral v podlistkih, ki so v letih 1955/56 izhajali v Primorskem dnevniku. Vendar pričujoči avtobiografski zapisi, ki so pozneje izšli tudi v knjižni obliki (trilogija Mladost pri Svetem Ivanu), niso samo običajno spominjanje v obliki kronike, temveč so podkrepljeni s psihoanalizo, s katero se je Bartol svojčas veliko ukvarjal. Ob spominih na kraje in ljudi tržaškega zaledja nam pisatelj tako ponuja tudi razgradnjo svoje duševnosti, ki je v kasnejših letih porodila njegov opus.
14,61 € - 28,79 €
Redna cena: 16,28 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 16,28 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Svet pravljic in čarovnije je prva knjiga trilogije. O njej je Bartol na začetku druge knjige zapisal: »V prvi knjigi sem poskušal zagrabiti čim več tistega, kar je bilo takrat v naši ožji okolici tako rekoč v zraku. Skušal sem prikazati rodovno tradicijo z materine in očetove strani, praznovanja in običaje takratnih Svetoivančanov, dobo secesije, v katero sem se vrodil; šel sem nazaj v tradicijo domačega kraja in prikazal nekatere markantne osebnosti (...); skušal sem orisati slavni okoličanski bataljon, njegov pomen in njegov konec; nit me je privedla dalje do prvega domačega literata Josipa Godine Vrdelskega in do njegovega poseganja v ožje tržaško in širše slovensko kulturno in javno življenje.«

  Podrobnosti
  Datum izida 1/03/2012
  Format (mm) 165 x 240
  Obseg (št. strani) 352
  ISBN /
  Urednik Rok Zavrtanik
  Soavtorji Uvodna beseda: Dušan Jelinčič
  Redakcija besedila: Tina Volarič
  Korektura: Zalka Drglin
  Zbirka VLADIMIR BARTOL
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Ko mi je bilo dvanajst let, me je nekoč nenadoma popadel silovit nemir – natančno vem še: bilo je na velikonočni ponedeljek; doma mi ni bilo obstanka, staršem sem se strgal in zbežal na visoko kraško planoto. Burja je žvižgaje pihala s severa, stresala je brzojavne drogove in žice, da so obupno ječali. Toda meni je bilo njeno zavijanje kakor tajinstvena opojna godba, ki je sproščala v meni ekrazitu podobna čustva, da me je gnalo kakor obsedenca preko skalovja. Izpostavil sem se ji, pograbila me je kakor velikanska roka in me tirala s seboj; zdelo se mi je, da me bo vsak čas strgala s tal in me ponesla s seboj v višino, tja proti morju. Naenkrat mi je bilo, kakor da mi rastejo peruti; zavriskal sem, razprostrl roke – in danes občutim, če grem v mislih nazaj, kot da bi bil v resnici vzletel. Kakor fantastično pošastne sanje je ta spomin, napol resnica in napol pomaknjen v neki drugi svet. Od tega dne mi ni bilo nič več do družbe, iskal sem samoto, bežal v skalovje in nestrpno čakal, da bi me tisto neznansko občutje spet obiskalo ...

  Vladimir Bartol

  Vladimir Bartol

  Vladimir Bartol (1903–1967)

  writer, playwright, essayist, and critic. Born in Trieste, Vladimir Bartol was one of Slovenia’s leading intellects and an author of plays, short stories and theater reviews. During the 1920s, he studied at the universities of Paris and Ljubljana, concentrating on philosophy, world religions, psychology (he was among the first to introduce Freud’s teachings in the former Yugoslavia) and biology. During World War II, he participated in the resistance movement against the Nazi occupation of former Yugoslavia.

  Alamut, the second of his two novels, represents the culminating point of his ideas and experiences of totalitarianism during the years before and after World War II. Vladimir Bartol did not live to experience the tremendous success of his novel Alamut, even though he had suspected and predicted it. Over the years, Alamut has been published more than 70 times. The success dreamt of by the author is thus becoming a reality.

  Bartol died on 12 September 1967 in Ljubljana, 64 years old, with most of his work out of print and was at the time virtually unknown among his countrymen.

  Besides Alamut his major works are Lopez (1932, drama), Al Araf (1934, collection of short stories), Tržaške humoreske (1952), Mladost pri Svetem Ivanu (1955–56, autobiography).

  Most of his works are currently being rediscovered and republished by Sanje.

   

  It is striking that in his diary, Bartol predicted his first international success with astonishing precision:

  “I will be understood by the public in 50 years” …1938 – and the first success of Alamut in France in 1988.

  “I had a feeling I was writing for a public who was going to live 50 years later…”

  “I finished Alamut at 5.45 a.m. Pleased. These final days I kept trembling for someone not to steal it from me, for a fire not to start, or for something else not to happen.

  Towards the end I fancied that someone could even have killed me or I could have met with an accident, Alamut was chiefly completed. Yet it was not until I put down the last letter that I felt

  really at ease. Let someone kill me - in Alamut, I am going to be immortal.”

  – Vladimir Bartol, Diary, Sunday, 24 July 1938

   

   

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...