Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Teorija čudnosti
27.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Teorija čudnosti

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Anjuša Belehar

Redna cena: 33,00 €

Akcijska cena: 27,95 €

Sanjska cena: 23,00 €*

Prihranite: 10,00 € (30%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Briljantna zgodba o mladi urbani intelektualki, ki v navideznih naključjih odkriva globlji smisel in iz njih spleta duhovito teorijo čudnosti. Pavla Horáková je redka ptica med sodobnimi češkimi pisci: izobražena, duhovita, prefinjena … in rahlo skrivnostna. Tako kot njen novi roman, ki velja za najbolj presenetljivo delo češke literature v zadnjem desetletju.
Vprašajte nas

Zbirka: Otroci Slave | roman 
Trda vezava
Obseg: 400 strani
Format: 125 x 198 mm

Podrobnosti

Ada Sabova se na prvi pogled morda zdi stereotipna, mlada urbana intelektualka. Razočarana je nad odnosi, predvidljivim vzorcem, ki se ga je navzelo njeno življenje, in predvsem naveličana svoje službe na Inštitutu za interdisciplinarne humanitarne študije človeka. Potihem pa jo razveseljuje nenavadno razvedrilo … Njeno pozornost pritegnejo manjše, očitno naključne nenavadne podrobnosti, ki jih vidi plesati povsod okoli sebe, nato pa ugotovi, da njihovo pojavljanje dejansko sledi določenim vzorcem, kar ima za posledico nečesa, kar skrivoma poimenuje teorija čudnosti. Rastoča obsedenost z iskanjem pogrešanega sodelavčevega sina Ado postavi na novo pot – in njeno lično, urejeno, predvidljivo življenje nenadoma naredi povsem nepričakovan zasuk.

Teorija čudnosti je zmnožek izjemnega literarnega talenta, sijajnega intelekta in nečesa, čemur bi morda lahko rekli ženska mistika. Pavla Horáková je redka ptica med sodobnimi češkimi pisci: izobražena, duhovita, prefinjena … in rahlo skrivnostna. Tako kot njen novi roman, ki velja za najbolj presenetljivo delo češke literature v zadnjem desetletju. Knjiga je prejemnica češke literarne nagrade magnesia litera za najboljše prozno delo leta 2019. 

 

Odlomek

Ko bodo ljudje nekoč videli tudi v temi, luči ne bodo več potrebne. Reči hočem to, da se bo človeška zavest nekoč povzpela na stopnjo, ko za povezovanje idej ne bomo potrebovali ne kablov ne elektrike in ne sevanja.

Upam, da bom tudi jaz to nekoč še doživela.

Medijski odzivi

»Nekdo je nekoč dejal, da veliko umetniško delo preseneti bralca s sposobnostjo, da izrazi nekaj, kar je doslej veljalo za neizrekljivo. V tej sposobnosti se Pavla Horáková odlikuje.«
– Aktualne.cz

»Teorija čudnega je zmnožek izjemnega literarnega talenta, sijajnega intelekta in nečesa, čemur bi morda lahko rekli ženska mistika. Pavla Horáková je redka ptica med sodobnimi češkimi pisci: izobražena, duhovita, prefinjena … in rahlo skrivnostna. Tako kot njen novi roman, Teorija nenavadnosti, ki ga je revija Echo označila za najbolj bistroumno delo češke literature v zadnjem desetletju.«
– Echo Weekly

 

Avtor: Pavla Horáková
Urednik: Jerica Šemerl Harmel
Soustvarjalci: Oblikovanje naslovnice in prelom: Vesna Messec
Založba: Sanje
ISBN: 978-961-6653-69-5
Jezik: češki