Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
The Last Side of the Mountain
12.95 EUR Zaloga: Na zalogi

The Last Side of the Mountain

Songs of Dane Zajc

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 12,95 €
Album THE LAST SIDE OF THE MOUNTAIN je večletni projekt, posnet v Ljubljani in Pragi, ki je plod sodelovanja Chrisa Eckmana z različnimi prevajalci, glasbeniki in dediči Zajčeve pesniške zapuščine.
Vprašajte nas

Datum izdaje: 26. 08. 2008

1. Bells of a New Day
2. Down, Down
3. Eyes
4. Ransom
5. Who Will Light Your Path?
6. Stranger
7. Scorpions
8. Hours
9. The Same
10. With What Mouth
11. The Last Side of the Mountain
12. Fragment

Podrobnosti

THE LAST SIDE OF THE MOUNTAIN prinaša enajst uglasbenih angleških prevodov pesmi slovenskega pesnika Daneta Zajca, čigar poezija je, kot pravi Chris sam, že ko jo je prvič prebral zazvenela kot glasba (v angleščini 'songs' in ne 'poems', kar je navdahnilo tudi podnaslov albuma) in besede so kar klicale po tem, da se k njim zapišejo in zaigrajo še note in akordi.

Poleg osnovne zasedbe - Chrisa Eckmana ter Žige Goloba in Blaža Celarca - so pri nastanku albuma sodelovali tudi člani zasedbe Hic et Nunc, priznana poljska vokalistka Anita Lipnicka, kultni ameriški roker Steve Wynn, slovenska vokalna skupina Čarnice in komorni orkester Apollon.

Album THE LAST SIDE OF THE MOUNTAIN je večletni projekt, posnet v Ljubljani in Pragi, ki je plod sodelovanja Chrisa Eckmana z različnimi prevajalci, glasbeniki in dediči Zajčeve pesniške zapuščine.

Mixed by Milan Cimfe at Sono Studios

Mastered by Janez Križaj, Metro Mastering, Ljubljana

String and choir arrangements by Chris Eckman

Translators: Erica Johnson Debeljak, Sonja Kravanja, Tjaša Koprivec, Anda Eckman

Odlomek

"V pesmih, ki sem jih izbral, je neka jasnost njegovih poetičnih vizij, za katere sem prepričan, da smo jih dobro ujeli v moje interpretacije."
- Chris Eckman, intervju v Delu

"Slovenijo velikokrat predstavljajo, kot da je na sončni strani Alp. Zadnja stran gore pa zveni skrivnostneje in primerneje za takšen projekt."
- Chris Eckman, intervju v Žurnalu

"Kar imajo ljudje pogosto za temačno, se meni zdi realistično. Tudi Zajčevo delo se mi v tem smislu zdi realistično, in ne temačno. Temperament, ki ga izdajajo njegove pesmi, dojemam kot podobnega mojemu lastnemu."
- Chris Eckman, intervju v Magu

Medijski odzivi

"Naj album 2008 ... Eden od najizvirnejših albumov letošnjega leta."
- Izak Košir, Žurnal

"Zelo dober album intimnih komadov ... Njegov glas je glavni nosilec emocionalnega naboja in njegovi komadi so izjemno spretno napisani, kar sploh ne preseneča več. Nekateri so bolj pritajeni, tihi in mirni; melanholično in zamišljeno dajejo zvočno podobo besedilom, ki se nikoli ne zdijo prisiljena ali izven konteksta. Za to gre Eckmanu vsekakor največja pohvala, saj je njegov podvig s tega (pravzaprav z vsakega) stališča popoln uspeh: dokazal je, da njegova vizija in razumevanje univerzalnosti Zajčeve poezije zares lahko stojita."
- Andrej Hočevar, Radio Študent

"Ko Eckman zapoje Zajca ..."
- Katja Lenart, vest (prispevek s tiskovne konference)

"Ena po moje najboljših skladb na albumu je "Scorpions", balada, narejena v duhu benda Walkabouts in s pomeni v liriki, ki je metaforično večna in je na tak način lahko odprta novim interpretacijam."
- Varja Velikonja, intervju v Dnevniku

V Sloveniji živeči ameriški roker in kantavtor Chris Eckman se je pred tremi leti lotil uglasbljevanja pesmi slovenskega pesnika Daneta Zajca. Bilo je le nekaj mesecev pred Zajčevo smrtjo. A dovolj zgodaj, da sta stopila v stik in da je Zajc resda redkobesedno, vendar jasno privolil: “Kar naredi.” Terjalo je dokaj časa in zdaj je narejeno. Novi album Chrisa Eckmana z naslovom “The Last Side of The Mountain” je narejen iz besedil Daneta Zajca. Slišali ga bomo v njegovem sijaju, v njegovi temi, v njegovem patosu in drami. Zajčev glas ne bo izostal."
- Jure Longyka, Radio Slovenija, VAL 202

"Devet avtorskih interpretacij Zajčeve poezije, ki so samosvoje, na trenutke drzne, drugič spet izrazito lirične, predvsem pa imajo od začetka do konca izrazite, prepoznavno eckmanovske melodije ... najlepše od vsega je nedvomno to, da se besede in glasba tako brezhibno zlivajo v učinkovito celoto, da bi ploščo z veseljem in navdušenjem poslušal, tudi če ne bi vedel, da je narejena na Zajčeve pesmi."
- Jure Potokar, recenzija v Delovi prilogi Polet

"Zajc je v projekt privolil, Eckman pa je bil postavljen pred izziv, ki mu je bil od samega začetka zelo blizu."
- Alenka Vesenjak, STA

"... konglomerat notranjih občutij."
- Iva Gruden, Nedelo

"V samosvoj, subtilni, razpoloženjski, grobo rečeno, alter rock je Eckman odlično ujel ozračje Zajčevih pesmi. S skrajno senzibilno interpretacijo jih je predstavil v pravi luči, v temačnosti in melanholičnosti zadnje strani gore."
- Dušan Jesih, MMC RTV SLO

"Chris Eckman s pesmimi Daneta Zajca ..."
- Irena Levičar, Indirekt

"Chris Eckman in Dane Zajc sta si bila nekako usojena. Rezultat je izjemen album The Last Side of the Mountain ... Pesmi je odel v intimna glasbena ogrinjala."
- Zdenko Matoz, Delo

"Pa vendar, kakorkoli pogledamo na Train Leaves At Eight [album skupine The Walkabouts iz leta 2000], gre za pogumen projekt, ki zahteva pozornost."
- Andy Gill, The Independent, avgust 2000

"Kot njihova publika so tudi the Walkabouts osvežuječe ne-kul. Ne govorijo veliko. Ne spreminjajo pogosto razpoloženja. Na videz niso nič posebnega. Vendar pa je v njihovi glasbi humanost in neomadeževana gracioznost, ki kar zažari v primerjavi z obsesivnim, svetleče kul značajem sodobnega popa."
- Guardian, oktober 1999

"Eckmanu je uspelo v angleščino prevedeno Zajčevo liriko s papirja prenesti v glasbo, brez tega, da bi izgubila prvotni pomen. Eckman je tujec, ki to ni (več)."
- Izak Košir, Žurnal

"To so pesmi, ki nam Zajčevo poezijo predstavljajo drugače, kot smo jo poznali v Škofovih uglasbitvah oziroma njegovih nastopih z Danetom Zajcem."
- Renata Hrovatič, Jana

"Eckman je v Zajčevi močni iskrenosti in neposredni poeziji zaslišal glasbo in iz nje želel narediti pesmi. a takšne, s katerimi bi kljub uglasbitvi ostal zvest naravnemu ritmu besed in smislu njegove poezije."
- Sara Köleš, Pomurski vestnik

"Album, lično opremljen, kot se za Sanje spodobi, pa je še en dokaz, da literatura in glasba vedno hodita z roko v roki ..."
- Matej Krajnc, Muska

"Priporočamo za sproščujoče večere ob mirni glasbi ..."
- oddaja Dolgcajt, TV Slovenija

"... nagovoril bo vse, ki jim je blizu Zajčeva temačnost. Eckman je sicer ne čuti tako, bližje mu je izraz realističnost."
- vecer.com


Avtor: Chris Eckman
Soustvarjalci: Glasba, vokal, kitara: Chris Eckman
Izvirna besedila: Dane Zajc
Fotografije: Jaka Babnik
Oblikovanje : Boštjan Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 3830021920660
Jezik: angleški
Datum izida: 26. avg. 2008