Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Tiha hiša
33 EUR Zaloga: Na zalogi

Tiha hiša

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Erna Pačnik Felek

Redna cena: 33,00 €

Sanjska cena: 29,95 €*

Prihranite: 3,05 € (9%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Tiha hiša je drugi Pamukov roman. Dogaja se v času pred turškim vojaškim udarom leta 1980. Ta zgodovinski moment je vseskozi močno navzoč v prevladujočih metaforah tradicije, tranzicije in medgeneracijskih trenj.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 10. 07. 2015

Zbirka: Roman SANJE
Broširana vezava
Obseg:  304 strani 
Format: 152 x 235 mm

izkaznica knjige

Podrobnosti

V ribiški vasici blizu Istanbula se pripravlja družinsko srečanje. Fatma, devetdesetletna vdova lokalnega zdravnika, kot vsako poletje pričakuje obisk svojih vnukov. Razlog za odsotnost srednje generacije je v genu nenadne smrti, ki ga ima celoten klan in zaradi katerega ima Fatma v oskrbi tri grobove na vaškem pokopališču. Pripovedniki se iz poglavja v poglavje menjavajo – včasih je to velika matrona, drugič spet služabnik, dva od vnukov ali Hasan. Knjiga je zgoščena, prekipevajoča od premislekov o zgodovini, religiji, spominu, razredni delitvi in politiki. Bralec odpotuje v obmorski turški kraj, kjer spozna čudaško družino in njene sosede, za katere je videti, da živijo na več mestih hkrati: v sedanjosti in preteklosti, v zgodovini, v vsakodnevni stvarnosti in v lastnih svetovih, ki zmorejo biti prostrani in boleče omejeni.Roman je prejel nagradi Madaralı Roman Ödülü (1984) in Prix de la découverte européenne (European Discovery Award, 1991) in bil nominiran za Man Asian Literary Prize.

Medijski odzivi

Pogovor z Erno Pačnik Felek o prevajanju Tihe hiše
- Barbara Belehar Drnovšek, Radio Slovenija, 1. program, Sobotno branje

"O Turčiji, njenem vztrajnem oklepanju preteklosti, otomanski in post-Ataturkovi ureditvi, verskih zablodah, fanatičnem nacionalizmu in neodločnem spogledovanju s sodobnim Zahodom pri Pamuku znova izvemo več kot iz zgodovinskih učbenikov."
- Simon Popek, MMC RTV Slo

"Tiha hiša je kot mandala, ki jo gledamo, popolnoma mirnega pogleda, prevzetega nad lepoto njenega nastajanja, simetrične uravnoteženosti. Tiha hiša nastaja pred našimi očmi, in čisto nič tiha ni. V resnici kriči svoje zgodbe, teh ima namreč na pretek. In ne bivajo neodvisno druga od druge, temveč se prepletajo, tako kot zgodbe, ki jih piše življenje in življenja, ki se na nevidnih nitkah povezujejo med seboj. ... Tiha hiša je ena od večjih literarnih dobrot, ki jih imamo v tem hipu moč vzeti v roke."

- Tomaž Bešter, Konteksti

"Turški pisateljski virtuoz bralca popelje na užitkov polno miselno popotovanje, na katerem ponudi kompozicijsko dovršenost, zloščene dialoge in sofisticirano besedišče."

- Sandra Krkoč, Dnevnik

"Roman Tiha hiša ni pisan zgolj v duhu komentiranja političnega dogajanja na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja v Turčiji, temveč – in ravno z generacijsko nitjo, ki jo vleče, – zariše že kar portret 20. stoletja."

- Gabriela Babnik, Delo

"Roman, v katerem se dodobra vidijo nastavki motivov, ki jih je Pamuk razvil v svojih naslednjih knjigah, od Snega do Muzeja nedolžnosti."

- Samo Rugelj, Bukla

"Zgodba je pripovedovana z na preskok spisanimi poglavji, od katerih ima vsako svojega pripovedovalca, torej je poliperspektivična, vse pa zato, da bi bolj videli, da si morda s pticami delimo nebo, z bližnjimi pa ne stopnje omike in še manj predstave o svetu kot danemu in kot možnosti."

- Matej Bogataj, Mladina

"Tiha hiša je torej s svojim bolj ali manj realističnim slogom uvajalno delo v Pamukov poznejši, bolj eksperimentalno usmerjen opus."

- Zarja Vršič, S knjižnega trga, Radio ARS

"Dokaz, da je Orhan Pamuk eden največjih in najbolj preroških piscev političnih romanov."

- The Guardian

»Srhljivo preroški roman.«
- Financial Times

»Vrhunsko strukturirano … Osvetljuje korenine islamistične ideologije in prikazuje probleme Turčije … Ni ne polemika, ne zgodovina. Je roman enega od trenutno najboljših pisateljev, ki bo zadovoljil najzahtevnejšega bralca.«
- The Washington Times

»Ganljiv portret vsakdanjega življenja v turškem obmorskem letovišču v 80. letih 20. stoletja. … Pamuk nas prestavi v prelomni trenutek zgodovine svojega naroda in zariše čustveni zemljevid sodobne Turčije.«
- National Geographic Traveler

Avtor: Orhan Pamuk
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Aleksandra Kocmut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Prelom: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742232
Jezik: slovenski
Datum izida: 10. jul. 2015