Brezplačna dostava nad 35 €
Točka brez vrnitve Matevž Lenarčič, the world's most daring pilot | Nebopis najdrznejšega pilota na svetu

Točka brez vrnitve

Okrog sveta z ultralahkim letalom
Avtor: Matevž Lenarčič Založnik: Sanje Jezik: slovenski
Dolge ure letenja. Več kot 4600 ur v zraku, v različnih majhnih letalih, sam, med tišinami modrine ali v iskanju majhnih modrih zarez med nevihtnimi gmotami, skozi katere se mora pilot prebiti. Z ultralahkim letalom je že trikrat obkrožil svet. Mnogokrat se je znašel v nemogočih situacijah in odpilotiral skoznje.
Redna cena: 27,00 € Sanjska cena: 20,74 € Prihranite: 6,26 € (23%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Datum izida: 06. Dec. 2022

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Razpoložljivost: Na zalogi
  SKU
  9789612747312

  Na tem potovanju svetovno prepoznavni letalec Matevž Lenarčič srečuje ljudi, ki nam pomagajo razumeti učinke črnega ogljika na naše okolje. Njegovi podvigi so mu prinesli svetovno prepoznavnost, vendar sam ohranja skromnost in ponižnost pred mogočno silo narave. Zaupa svojemu letalu, svojim izkušnjam, občutkom in soljudem. Mnogo jih je spoznal na svojih poteh in številni, tudi zgolj naključni znanci, so mu priskočili na pomoč, ko se je znašel v težavah. Na svojih poletih meri količine črnega ogljika z različnimi napravami, ki jih je njegov prijatelj in raziskovalec Griša Močnik priredil za majhno letalo. Matevž za svoja potovanja izbira predele sveta, kjer lahko zabeleži ta onesnaženja. Tako skupaj z raziskovalno ekipo ustvarjajo eno največjih baz podatkov o tem, kje se ti delci zadržujejo. Njegova delo in prizadevanje je treba razumeti kot svarilo in opozorilo, da smo z nebrzdano rastjo proizvodnje, s svojim pohlepom po vse več in več materialnih dobrin, od katerih mnogih sploh ne potrebujemo, kot civilizacija nevarno zabredli. Smo prišli do točke brez vrnitve? O vsem tem brez olepševanja spregovori v pričujoči knjigi, v kateri nas med drugim popelje tudi skozi lepote zemlje in neba. 

  Nebo z Matevžem Lenarčičem preletimo po temle redosledu poglavij:

  • Ultralahko
  • Zamenjava
  • Priprave
  • Začetek
  • Preko Atlantika
  • Mehiški zaliv
  • Čez divji zahod
  • Incident
  • Črni ogljik
  • Havaji
  • Jedrska energija
  • Iz Amerike v Azijo
  • Najdaljši let
  • Šrilanka
  • Bližnji vzhod
  • Domov
  • Točka brez vrnitve

  Medijski odzivi

  »Je osamljen pogled zviška del problema ali rešitve? Matevžev polet okoli sveta je videti osamljen, vendar to ni - na poti srečuje ljudi, ki so mu pripravljeni pomagati v resno nevarnih situacijah in v zapletih, ki so kot iz distopičnega romana o prevladi birokracije. Matevžev potopis, literarna forma, ki je pogosto samoizpovedna, ne spada v ta žanr. Nagovarja probleme vseh – globalne in regionalne podnebne spremembe ter onesnaženje zraka in nazorno pokaže, zakaj moramo radikalno obračunati z neoliberalno paradigmo.«
  – Dr. Griša Močnik

  »Preberite to knjigo! Ne le zato, ker vam bo naslikala nenavadne kraje, za katere niste še nikoli slišali, a ste si jih vedno želeli obiskati. In ne le zato, ker jo boste, v napetem pričakovanju, katere nadloge bodo pilota Matevža napadle v naslednjem poglavju, le težko odložili iz rok, preden pridete na konec njegove poti, temveč predvsem zato, ker vam bodo Matevževa razmišljanja vsaj za nekaj časa pričarala upanje, da je možen tudi svet, v katerem našega ubogega planeta ne bomo požgali, ampak se bomo raje začeli samoomejevati, namesto da bi vse stavili na tehnološke čudeže, ki jih nikoli ne bo.«
  – Bogdan Biščak

  »Nemirni človeški duh ne zamre. Dokaz za to je tudi pričujoča knjiga Matevža Lenarčiča. Morda za nekoga le branje za miren nedeljski popoldan, toda tekoča zgodba skriva tudi nekaj kaveljcev, ki se verjetno ne bodo dotaknili vsakogar, a zagotovo pa tistih, ki se še zavedajo, da je okoli človeškega tudi drugi svet, ki ni vzporeden, ampak del našega - pravzaprav ravno obratno, naš svet je del tega, ki se ga pogosto ne zavedamo dovolj, smo pa od njega skoraj povsem odvisni. Knjigo bom zagotovo vzel večkrat v roke.«
  – Andrej Velkavrh

  Podrobnosti
  Datum izida 12/06/2022
  Sanjska cena 20,74
  Format (mm) 165 x 235
  Obseg (št. strani) 224
  ISBN 9789612747312
  Urednik Nada Vodušek
  Soavtorji Vključuje 33 celostranskih in dvostranskih barvnih fotografij
  Zbirka SANJE
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Zahodni način življenja z vso navlako tehnologije, kapitala in mehanicističnega uma nas skuša prepričati, da je življenje premica, ki jo moramo obrniti navzgor: vedno več, vedno bolje, vedno hitreje. Sprožilci občutka zadovoljstva in sreče so vse zahtevnejši, kompleksnejši, odvisni od hitrosti razvoja tehnologije. Takšen način bivanja človeške je nevzdržen in podira naravno ravnotežje. Prebivalci Silicijeve doline nimajo več stika z naravo kot božanstvom, ne čutijo korenin in kulture prednikov. Njihova premica je obrnjena strmo navzgor, narava je zgolj kulisa in sredstvo nenehne akumulacije.

  Proti severu se vreme nekoliko izboljša, le otoki so pokriti z grozečimi nevihtnimi oblaki, zato ostajam nad morjem zahodno od Dominikanske republike, Guadelupe in Britanskih Deviških otokov, davčne oaze, raja za ljudi, ki imajo toliko denarja, da jim davčna optimizacija, ki so jo včasih enostavno poimenovali davčna utaja, prinese še veliko več.

  Spomnim se pogovora z našim, sedaj že pokojnim certifikatskim mogotcem, ko sva letela s Pipistrelovim Sinusom na sestanek v Ajdovščino. Vprašal sem ga, kaj bo zdaj z vsem tem premoženjem, ki ga niti ne more porabiti ali uporabiti, pa mi je samozavestno odvrnil, da pač ljudstvo potrebuje po 50-letni komunistični blokadi malo svobode, da se po svoje »znajde«. »Če se vse zalomi, pa bom stara leta preživel na Deviških otokih,« še doda. Ne morem verjeti, da to slišim iz ust nedvomno inteligentnega podjetnika, ne morem verjeti, da lahko razmišlja tako popreproščeno egocentrično. Kaj tem ljudem pravzaprav omeji um, življenjski zorni kot, ki je bolj podoben krdelu volkov kot izobraženemu predstavniku človeške vrste, ki se je stoletja borila za pravično družbo?  

  Matevž Lenarčič

  Poglej si ostala dela