Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Transatlantik [e-knjiga]
10.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Transatlantik [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Maja Ropret

Zaloga: Na zalogi

Tri zgodovinske osebnosti, tri različna obdobja irske in svetovne zgodovine. Colum McCann jih prek štirih generacij žensk istega rodu na obeh straneh Atlantika – Lily, Emily, Lottie, Hannah – s precizno občutljivostjo in tiho silovitostjo stke v zgodbo o ljudeh, ki jih tok zgodovine zanese v nepričakovane smeri, in trenutkih, ki kljub svoji neznatnosti zmorejo vzvalovati čas, prostor in spomin. Zgodbe o intimnih hrepenenjih, bolečinah, radostih, postavljenih ob bok usodnih zgodovinskih mejnikov.
Redna cena: 10,99 €

Sanjska cena: 2,00 €*

Prihranite: 8,99 € (82%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 31. 01. 2015

Zbirka SANJE roman
e-Knjiga

izkaznica knjige
 


Podrobnosti

Leto 1919. Mlada letalca John Alcock in Arthur Whitten Brown v Novi Fundlandiji celita rane pravkar končane morije s pripravami na polet, ki po pristanku v irski šoti obvelja za prvi neprekinjeni prelet Atlantika.

Leto 1845. Temnopolti suženj in pisatelj Frederick Douglass iz Amerike prispe na Irsko, kjer naj bi pridobival moralno in finančno podporo za svoje abolicionistično gibanje, tam pa ga pričaka država mnogoterih odtenkov, nejasnih verskih, narodnostnih in družbenih razmerij in dvoumnosti, predvsem pa od lakote utrujen, obubožan belopolti narod.

Leto 1998. Ameriški senator George Mitchell se znova, kot že tolikokrat, loči od svoje mlade družine, da bi na drugi strani Atlantika, v irskem mirovnem procesu, preštevilne interese, neodpustljive tragedije in neskončne pomene uravnovesil v en sam, za vse sprejemljiv, trajen irski mir.

Medijski odzivi

"V kakovostnem, pogosto domiselnem slovenskem prevodu gre za pestro bralsko izkušnjo."
- Žiga Rus, Pogledi

"Prek svojih zgodb in intimnega, neposrednega sloga nas povezuje s preteklostjo, ljudmi ter njihovimi izkušnjami, kar McCann stori s tolikšno virtuoznostjo, da med stranmi tega romana lahko doživimo resnično močno literarno izkušnjo."

- Aleš Oblak, Koridor

"Colum mojstrsko plepleta tihe, a nič manj silovite usode z velikimi dogodki ter ostri občutljivost dejanj, ki se lahko hitro obrnejo v svoje nasprotje, če tako zahteva situacija. Gre za navdihujoče in slogovno izpiljeno branje za sladokusce."

- A.P., Nedeljski dnevnik

"To sicer ne pomeni, da si pisec pred nesnago družbenih razmer ali intimnih skelin zatiska oči in estetizira grdo, marveč s pomirjajočim ritmom, mestoma skoraj šepetavim glasom in tenkočutnimi prijemi doseže neke vrste spravo med dobrim in zlim, lepim in neprivlačnim, razburkanostjo in milino, vedrino in melanholijo."

- Sandra Krkoč, Dnevnik

"McCann šarmira s sofisticiranim in bravuroznim slogom, svojo virtuoznost še posebej izkazuje pri izdelavi pejsažev, ki jih ustvarja s prefinjenim, ekstravagantnim, sublimno poetičnim jezikom. Kljub vsej svoji kompleksnosti pa roman deluje zračno, saj so odmerki vseh prvin ravno pravšnji. Tako si bralec ob koncu želi le, da bi pisec iz naftalina potegnil še kakšen košček zgodovine."
- Sandra Krkoč, Dnevnik

"Gre za kvalitetno sliko, ki odseva zgodovino skozi tihe in malo manj tihe boje posameznikov in posameznic, katerih življenja so povezana bolj, kot se zdi na prvi pogled. Vse skupaj pa je posneto s širokokotnim objektivom. In teh slik običajno ne vidiš le z enim fokusom, temveč si je zanje vredno vzeti nekaj trenutkov več. "

- Tomaž Bešter, Konteksti

"McCannov Transatlantik je epski, tako časovno kot prostorsko."
- Deja Crnović, Planet Siol.net

"Izjemna stvaritev pisatelja, čigar izvirnost in globoka človečnost v celoti prežemata ta izjemno domiseln, sijajen roman."
- The Independent

"Transatlantik, ki spominja na najboljša dela Michaela Ondaatjeja in Michaela Cunninghama, je McCannov doslej najpronicljivejši roman."
- O Magazine

"Lepota, in včasih tudi groza, te knjige je v tem, da ustvarja možnost za več resnic. Gre za niz izletov v idealizem in vse, kar ga zmore ohranjati – ali okrniti /…/ McCann slavi neskončno sposobnost človeka, da slabo preoblikuje v nekaj pozitivnega."
- The Financial Times

"McCann tekoče prehaja med stoletji in generacijami /…/ Ko občudujemo ta dosežek književne prekanjenosti, skoraj spregledamo druge vrline tega romana – globino McCannovih likov, lepoto njegovega sloga in silovito moč njegove zgodbe."
- Houston Chronicle

"Opisovati Transatlantik kot tih, razmišljujoč roman, se zdi nenavadno, a tak je učinek McCannovega glasu. Pod vplivom njegove umirjene melodije ti prelomni zgodovinski dogodki obledijo, drobni, nesluteni trenutki pa pridobijo trajen pomen."
- The Washington Post

"Silovito, subtilno kohezivno in plemenito."
- Observer

"Transatlantik odrine gromko /…/ McCann bralca priklene k romanu z drznim, bravuroznim začetkom."
- The New York Times Book Review

Avtor: Colum McCann
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743406
Jezik: slovenski
Datum izida: 31. jan. 2015