Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Trdobojec
6 EUR Zaloga: Na zalogi

Trdobojec

Zgodba Dejana Zavca v dvanajstih rundah

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 6,00 €

Sanjska cena: 1,00 €*

Prihranite: 5,00 € (83%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Dvanajst rund fragmentarne biografije izpod peresa pesnika in novinarja Esada Babačića nam omogoča vpogled v največje skrivnosti svetovnega boksarskega prvaka v velterski kategoriji. Napeto branje najbolj vroče športne zgodbe pri nas vas bo popeljalo v svet haloškega heroja, ki je postal pravcati novodobni Martin Krpan.
Vprašajte nas

Datum izdaje: 28. 02. 2021

Zbirka: SANJE

Gibka vezava

Obseg: 240 strani

Format 160 mm x 240 mm


64 celostranskih fotografij v barvnem tisku

Podrobnosti

Dejan Zavec je najboljši slovenski boksar vseh časov. V relativno kratki poklicni boksarski karieri (29 dvobojev, 28 zmag, 16 s KO, 1 poraz) se je povzpel na

svetovni vrh, potem ko je 11. decembra 2009 postal svetovni prvak v velterski kategoriji (do 66,7 kg) po verziji IBF. Z zmago (TKO v 3. rundi) sredi

Johannesburga nad dotedanjim prvakom Isaacom Hlatshwayom (JAR) je še dokazal, da je boksar in športnik svetovnega formata.

***

* Predsednik Danilo Türk je 22. decembra 2010 z zlatim redom za zasluge odlikoval boksarja Dejana Zavca, z redom za zasluge pa alpinista Silva Kara in Frančka Kneza. Predsednik Slovenije je podelitev opravil na sprejemu najboljših slovenskih športnic in športnikov.
Dejan Zavec, prvi Slovenec z nazivom svetovni prvak v boksanju, je odlikovanje dobil za izjemni športni dosežek in za visoko etično-športno držo.

* Koliko od vas tu v dvorani in doma pred televizijskimi sprejemniki je kdaj pomislilo na možnost, da bi bil lahko boksar najboljši športnik leta v Slovenijič Verjetno ne prav veliko, če sploh kdo. Prav zato je Dejan Zavec istočasno, ko je 11. decembra lani v ringu johannesburške dvorane Wembley mikastil nemočnega Južnoafričana Isaaca Hlatshwaya, premikal tudi gore.
- Obrazložitev nagrade najboljši športnik leta 2010, mmcrtvslo


* Bralci Nedeljskega dnevnika so za Slovenca leta 2010 izbrali Dejana Zavca, ki je po nazivu Športnik leta 2010 prejel še eno laskavo priznanje. Več ...

Odlomek

Že v amaterski konkurenci je bil znan kot velik prijatelj vseh boksarjev, s katerimi se je srečal v ringu ali ob njem. Dejan je preprosto želel biti prijazen in v tem je bil poseben. Med profesionalci ni bilo nič drugače in to so spoznali tudi njegovi nasprotniki. Nihče ni niti poskusil, da bi ga udaril umazano, saj so vedeli, da Dejan ni takšne vrste človek. Tudi tisti, ki jim je proti temu ali onemu ušel kakšen nizek udarec, ga simpatičnemu Haložanu niso namenili. Poljak Jackiewicz, recimo, ne bo nikdar pozabil njunega prvega dvoboja. Pa ne zgolj zato, ker mu je prinesel naslov evropskega prvaka. V spominu mu bo ostal tudi po tem, da se je prvič v karieri z nasprotnikom – po boksarsko, s prijateljskim udarcem v nasprotnikove rokavice – pozdravil pred prav vsako rundo. Prizor, ki ga v profesionalnem boksu morda ne bomo nikdar več videli.

Medijski odzivi

"Boks je poezija, ne samo pri Mohamedu Aliju, ampak tudi pri Dejanu Zavcu."
- Esad Babačić


"Presežek v pisanju življenjepisov se zgodi, kadar se dela lotijo literati, vešči metafore, spretni z besedo."
- Žiga Valetič, pogledi.si

"Moja samozavest se je krepila postopoma, utrjeval sem si jo z garanjem ter spremljanjem in spoznavanjem boksa. Od vsega začetka sem se zavedal, da se bo ves trud, ki sem ga vložil, prej ali slej poplačal."
- Dejan Zavec v intervjuju za Delo

"... ne uživam v bolečini drugih. Mislim, da zdaj to ve že zelo veliko ljudi. Mislim, da ima tudi publika tak boks rada. Sicer se lahko zgodi, da nasprotnik pristane na tleh, saj gre v takih primerih pogosto za en sam udarec, ki ga ni mogoče nadzirati, vendar pa nikakor ne težim k temu."
- Dejan Zavec v intervjuju za Playboy

‎"Ena od mojih življenjskih zmag je tudi nastanek te biografije."
- Dejan Zavec ob izidu knjige Trdobojec (Trdobojci, 17. november 2010)

"Najboljši slovenski boksar Dejan Zavec je danes dočakal izid biografije, ki jo je spisal boksarski poznavalec in publicist Esad Babačić."
- STA

"Trdobojec Zavec v očeh naših bralcev ..."
- Siolov knjižni klub

"Svetovni boksarski šampion Dejan Zavec je dobil svojo biografijo ..."
- Miha Šimnovec, Delo

"... knjiga, ki govori o vzponu najboljšega slovenskega boksarja od popolne anonimnosti do naslova svetovnega prvaka."
- Aleš Golob, MMC RTV SLO

Avtor: Esad Babačič
Urednik: Rok Zavrtanik, Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Mateja Dermelj
Fotografije: Črtomir Goznik, Roman Šipič, Jane Štravs, črt Slavec, Jože Suhadolnik, Matija Brodnjak, arhiv Dejana Zavca, arhiv Stanislava Milutinoviča
Oblikovanje in prelom: Boštjan Pavletič
Recenzija: Dejan Vodovnik
Pojmovnik: Stanislav Milutinovič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740078
Jezik: slovenski
Datum izida: 1. jan. 1970