Sanjsko pismo
Trebuh Atlantika
24.9 EUR Zaloga: Na zalogi

Trebuh Atlantika

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 24,90 €

Sanjska cena: 18,68 €*

Prihranite: 6,22 € (25%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Avtorica s kritično držo ne prizanaša nikomur; neusmiljeno razgalja mračno plat evropskega Eldorada, obenem pa z ironično distanco slika afriško tradicionalno družbo, njeno vraževerje in mačizem. Predvsem pa nam skozi lik Salie, ki je v marsičem odsev nje same, z izjemnim posluhom poda bolečino izseljenstva, razpetosti med dvema kulturama in izkoreninjenosti. Trebuh Atlantika je duhovit, iskren in poetičen roman, ki širi obzorja in se usede v srce.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 24. 04. 2007

Zbirka: ROMAN SANJE

Trda vezava

Obseg: 177 strani

Format: 135 mm x 210 mm

Podrobnosti

Grenko-sladek prikaz trka afriške in evropske kulture skozi oči mlade Senegalke.


Roman Trebuh Atlantika, velika uspešnica pri francoskem bralstvu, je bil do danes večkrat nagrajen in preveden v najmanj deset jezikov. Gre za prvoosebno pripoved mlade Senegalke Salie, ki se po propadlem zakonu z Evropejcem znajde v Strasbourgu. Ponoči piše, podnevi študira in dela kot čistilka. Doma, na majhnem otoku na afriški zahodni obali, je ostala njena družina: babica, mati in mlajši brat Madické. Revni vaščani vidijo Francijo skozi rožnata očala: zanje je dežela neštetih priložnosti, kjer lahko s trdim delom vsakdo obogati. Mit o francoskem paradižu še krepijo idilične zgodbe nekdanjih emigrantov, preponosnih, da bi razkrili resnično bedo svoje odisejade, zaznamovane z revščino, rasizmom, birokracijo in osamljenostjo. Tok pripovedi je prepreden s Saliejinimi spomini na otroštvo in anekdotami o vaščanih, ki so tako ali drugače izkusili emigracijo. Tu so ljubeča babica, načelni in svobodomisleni učitelj, bogati lastnik edinega vaškega televizorja in drugi. Med tistimi, ki hrepenijo po boljšem življenju v Franciji, je tudi Madické, z nogometom obsedeni mladenič, ki bi storil vse, da bi zaigral v katerem od francoskih klubov. Salie se na vse kriplje trudi strezniti brata, a pri tem naleti na nemalo ovir.


Knjiga je izšla s podporo programa Kultura 2000.

Odlomek

Sem hibridno bitje, Afrika in Evropa se v zadregi sprašujeta, kateri del mene jima pripada. Sem otrok pod sabljo kralja Salomona, čakajoč na pravično delitev.
Morda je na zemljevidu res ne ločijo od Peruja, a vsi otočani vedo, da se Francija rima na uživancija.

Medijski odzivi

"Podobo polpretekle in današnje Afrike si je poleg morebitne neposredne izkušnje vredno ustvariti skozi njenega duha, ujetega v dela njenih najvidnejših umetnikov, in pri tem nikakor ne moremo mimo bogate zbirke Afrika založbe Sanje ..."
- Borut Omerzel

Avtor: Fatou Diome
Urednik: Tjaša Koprivec
Soustvarjalci: Oblikovanje: Jana Pečečnik
Založba: Sanje
ISBN: 9789616653046
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 24. apr. 2007