Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Tri Evine hčere
17.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Tri Evine hčere

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Maja Ropret

Redna cena: 17,95 €

»Trpljenje nam povzročajo bogovi, ki smo jih sami ustvarili,« spozna Peri. Lahko spremeni Boga ali bo predrugačila samo sebe?


Vprašajte nas

Datum izdaje: 18. 02. 2019

Zbirka: SANJE roman
Broširana vezava

Obseg: 344 strani
Format: 150 mm x 235 mm

Podrobnosti

V romaneskno delo Tri Evine hčere turške literarne zvezde Elif Shafak se v sijajnem pisateljskem zamahu prelije vrtinčenje spominov glavne junakinje. Na pomladni večer v Istanbulu je Peri na poti na zabavo; obeta se razkošen družabni dogodek, ki je svetlobna leta daleč od sveta, v katerem je odraščala. Ko ji ukradejo torbico in v njen svet neposredno vdre nasilje, jo pričnejo obhajati dvomi: kako jo je zasuk življenja privedel do te točke? V njenih mislih se zvrtinčijo spomini na travmatično otroštvo v Istanbulu in
študentska leta v Oxfordu, na uporniškega profesorja, ki je Peri in njeno najboljšo prijateljico navdihnil, da sta se pričeli spraševati o vsem – o islamu, ljubezni, življenju, celo Bogu –, dokler se plešoči vrtinec spominov nazadnje ne ustavi pri škandalu, ki je med triperesno deteljico vnesel razdor. V noči obupa, ki se razgrne pred Peri, ta poskuša vtisniti pečat smisla preteklosti, ki jo je do sedaj potiskala v temo spominske pozabe – in vendar, ali lahko pobegnemo ljudem in prostorom, ki smo jih nekoč naseljevali?

Odlomek

Bil je običajen pomladni dan v Istanbulu, dolg in svinčen popoldan kot že ničkolikokrat, ko je z občutkom izvotljenosti v želodcu spoznala, da je sposobna ubiti človeka. Vedno je sumila, da so celo najmirnejše in najmilejše ženske pod stresom nagnjene k izbruhom nasilja. Ker se ni imela ne za mirno ne za milo, je domnevala, da ima v primerjavi z njimi še občutno večji potencial za izgubo oblasti nad sabo. Toda »potencial« je kočljiva beseda. Nekdaj so vsi govorili , da ima Turčija velik potencial – pa poglejte, kaj se je izcimilo iz tega. Zato se je tolažila, da tudi iz njenega potenciala za mračna dejanja navsezadnje ne bo nič.

Medijski odzivi

"Je mogoče pozabiti preteklost, je vprašanje, ki ga Elif Shafak vedno polaga v naše roke in srce. Je smiselno ločevati svetove, ko se ti od nekdaj prepletajo?"
- Jedrt Jež Furlan, Bukla

Prevajalka Maja Ropret o knjigi z Jolando Fele
- Kulturnice, Val 202

"Tri romaneskne junakinje so Tri Evine hčere, ali, kot jih označi Shafakova, grešnica, vernica in tavajoča. (...) Avtorica v romanu nadaljuje s raziskovanjem duhovnih tem, a hkrati začne posvečati več pozornosti umeščanju svojega dela v resnični svet. V svoje pisanje zna ujeti tako omejitve kot blagoslove ženskosti."
- The Guardian

»Čudovito izpisana pripoved o domovini in veri.«
- Marie Claire

»Roman Elif Shafak tako precizno sovpada s perečimi vprašanji tega časa, da se zdi skoraj vizionarski /.../ So romani, ki jih želiš čuvati v svetosti lastnega občudovanja, in so romani, o katerih se preprosto moraš s kom pogovoriti. Ponudite Tri Evine hčere v branje prijatelju ali bralni skupini in se naužijte debate o tej vnetljivi dobi, v kateri
živimo.«
- Washington Post

»Ena najpomembnejših pisateljic današnjega časa. Navdušujoče poglabljanje v vprašanja vere in prijateljstva, bogatih in revnih ter uničujočega trka tradicije in modernosti.«
- Independent

Avtor: Elif Shafak
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Prelom: Tajda Pavletič
Naslovna ilustracija: Nahid Kazemi
Založba: Sanje
ISBN: 9789612745967
Jezik: slovenski
Datum izida: 18. feb. 2019