Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Trpljenje mladega Wertherja [e-knjiga]
10.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Trpljenje mladega Wertherja [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Stanka Rendla

Zaloga: Na zalogi

Trpljenje mladega Wertherja je pretresljiva ljubezenska zgodba v pismih. 
Roman je že ob izidu vzbudil izjemno zanimanje po vsej Evropi. Mladi so posnemali celo stil Wertherjevega in Lottinega oblačenja ter način njunega vedenja in čustvovanja. Četudi je odtlej minilo več kot 2 stoletji, pa se zdi, da se je zgodba Wertherja za vselej vpisala v etos evropske kulture.

Redna cena: 10,99 €

Sanjska cena: 3,99 €*

Prihranite: 7,00 € (64%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Zbirka SANJE roman 

e-Knjiga

Obseg: 136 strani

Podrobnosti

Mladi Werther svoja občutja in dogajanja bralcu izpoveduje v obliki pisem, ki jih piše prijatelju Wilhelmu.

Roman je izšel leta 1774, ko je imel avtor štiriindvajset let. 

V romanu je razbrati tudi Rousseaujeve misli o naravi in Goethejevo kritiko družbe, ki posamezniku onemogoča svobodno voljo in čustvovanje. 

Odlomek

Da, ljubi Wilhelm, otroci so mojemu srcu najbližji na svetu. Gledam jih in vidim v majhnih rečeh kali vseh kreposti, vse moči, ki jo bodo nekoč tako zelo potrebovali; začutim, kako se bo trmoglavost razcvetela v stanovitnost in klenost značaja, iz prešernosti bosta pognali prikupna šegavost in lahkotnost, s katero smukneš čez nevarnosti tega sveta – in vse to je tako nepokvarjeno, tako celovito! – pri tem pa si vselej, vselej ponavljam zlate besede učenika ljudi: Bodite taki, kakor eden od teh! In glej, dragi moj, s temile, ki so prav takšni kakor mi, v katerih bi morali videti zgled, s temile ravnamo, kakor da bi bili naši podložniki. Svoje volje naj ne bi imeli! – Kaj je mi nimamoč In kaj nam daje več pravice? – Da smo starejši in pametnejši? – Dobri bog nebeški, ti vidiš samo stare otroke in mlade otroke in nič drugega; in kateri te bolj radoste, je tvoj sin že zdavnaj oznanil. Verujejo vanj, a ga ne poslušajo – tudi to je stara pesem! – in krojijo svoje otroke po sebi in zbogom, Wilhelm! Ne maram še naprej devetkati o tem. 

Medijski odzivi

"Berite Wertherja! Za potrtostjo se skriva temeljni življenjski optimizem ali vsaj vera v to, da kaj takega stvarnosti navkljub obstaja."
Gospodična Knjiga

"V času drugačne intenzivnosti (merim na bliskovitost in poplavo informacij, nenehnega izpovedovanja in hitro pozabo) je branje romana dobrodošel odmik. Tako intenziven, da ga je treba dozirati počasi. Dovolite si spust v močan vrtinec, distanco in ponoven spust v plamenečo romantiko, ki gre do konca."
- Bukla

Avtor: Johann Wolfgang Goethe
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744328
Jezik: slovenski