Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Tu je moj onkraj
30 EUR Zaloga: Na zalogi

Tu je moj onkraj

pesniška zbirka s priloženim zvočnim CD-jem

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Barbara Ogrič Markež

Redna cena: 30,00 €

Tu je moj onkraj ni le knjiga, pač pa je čutno doživetje. Beseda, pospremljena z zvokom, otipom, vonjem in okusom, ki ga v ustih pusti do vrhunske popolnosti izoblikovana poezija. Tam, kjer besede odpovedo, vstopi čaroben zven avtoričinega glasu, ki ga prav v resnici lahko slišite na priloženem CD-ju. Z glasbo sta njeno branje poezije pospremila glasbena improvizatorja in multiinštrumentalista Ana Kravanja in Samo Kutin. Tam, kjer besede odpovedo, vstopi občuteno oblikovanje mojstrice Barbare Ogrič Markež, ki je zasnovala razkošno podobo knjige s pesemskim prtom in zvočnim CD-jem.

Najbolje oblikovana knjiga 2019 - Knjiga kot (zvočni) objekt

Vprašajte nas

Datum izdaje: 12. 05. 2019

Zbirka: SREBRNI GLAS

Obseg: 170 strani

Format: 125 mm x 195 mm 

Broširana vezava s pesemskim prtom v zaščitni foliji + CDPodrobnosti

V pesemsko telo Tu je moj onkraj vstopa tihota. Od pretresenosti. Pesničin glas si ne premisli; skozi priprte ustnice polzi slutnja, podvržena zakonu narave, dasiprav nepričakovana, nepredvidljiva. V želji opustiti besedo se pomika skozi neskončni niz (ob)čutenja. Resničnosti ni moč opisati. Njih, ki so se večno približali, a nikoli priželi, ni moč prešteti. Z zdaj zadržano strastjo – a brž potem z (v)dihom, polnim sladkega soka, se iztoči v korito telesa. Celota deluje za celoto. Navlaženi zrak hlapi v verze, ki so prebujanje in sen. Tu je moj onkraj bi mogel biti manjši od najmanjšega in večji od največjega. Zakaj v uroku krča življenja je moč odkriti svet. Vsega hkrati.

In tam, kjer besede odpovedo, vstopi čaroben zven avtoričinega glasu, ki ga v resnici lahko slišite na priloženem CD-ju. Z glasbo sta njeno branje poezije pospremila glasbena improvizatorja in multiinštrumentalista Ana Kravanja in Samo Kutin. Tam, kjer besede odpovedo, vstopi občuteno oblikovanje mojstrice Barbare Ogrič Markež. Po njeni zaslugi knjiga, že preden se potopite v njeno vsebino, diha ženstvenost, čutnost, mehkobo. Malodane utripa v rokah kot sramežljivo zardela ljubica. Pesniški prt, "abstrakten likovni kontrast razpoloženjske vrednosti ", kot ga je opisala Komisija za izbor nagrad Najbolje oblikovana knjiga, je tu, da ga pogrnete pod knjigo in si ustvarite oltar za uživanje tega posvečenega trenutka s knjigo.

Tu je moj onkraj je pesničina zahvala vsem, ki se dvigujejo, ki gorijo v plamenih žarečega srca in slutijo kraljestva neznana, ki prevračajo svet in oživljajo lepoto in spoznavo – ker budijo to temneče stoletje, da bi se moglo razsanjati v neštetost stihov luči. Z drobnimi kapljicami izreka hommage vrsti pesniških govoric, ob boku katerih plava prek plitvin (Srečku Kosovelu, Miklavžu Komelju, Milanu Jesihu, Veroniki Dintinjana, Josipu Ostiju, Maji Vidmar, Katji Perat, Milanu Deklevi, Tomažu Pengovu, Ivanu Cankarju …).

Knjiga Tu je moj onkraj je na Slovenskem knjižnem sejmu leta 2019 prejela nagrado Najbolje oblikovana knjiga 2019 - Knjiga kot (zvočni) objekt.

Tjaša Koprivec je pesnica, urednica, pravljičarka, voditeljica literarnih večerov, konferenc in predstavitev ter radijska voditeljica. Je avtorica pesniške zbirke Ostanejo naj le konci prstov in zrna rose (zbirka Srebrni glas) in istoimenske pesniško-glasbene zvočne knjige; v letu 2012 je podpisala povedko v verzih Slavček in granatno jabolko (ki je z osupljivimi ilustracijami Polone Lovšin dozorela v ganljivo slikanico). Doslej je zaokrožila prek tristo javnih nastopov, povezanih s knjigo, poezijo in pravljicami. Za založbo Sanje je redaktorsko posegla v množico natisov; uredila in s spremnimi pripisi je dopolnila prek dvesto petdeset knjig.

Odlomek

Sidrati večnost,
iz rane izcediti bol,
svetlobo postrgati v pesem.
Človek je brezkončno bitje -
zato je povabljen v somernost prostočasja.
Brez poslednjega dejanja -
le naplavljenost v socvetje biti.

Medijski odzivi

»Tjaša Koprivec Vuga, nekdanja urednica založbe Sanje, pesnica, pravljičarka, voditeljica literarnih večerov in raznovrstnih prireditev ter radijska napovedovalka, je ena redkih, ki ji je uspelo ustvariti osebno blagovno znamko. To sestavljajo mešanica miline, prefinjenosti, liričnosti in predvsem neutrudno gojenje jezikovnega bogastva slovenskega jezika, od besedišča do skladnje in izreke. Takorekoč poosebitev tega prizadevanja.«
- Ana Hancock, Radio Ars, S knjižnega trga

 »Že naslov Tu je moj onkraj nakazuje avtoričin življenjski kredo. Posvečenost zemeljskega se ne kaže le na ravni tematike, temveč tudi v žuborečem bogastvu pomena in zvočnosti. Čutno zaznaven svet, bližino v dvojini in erotiko prevevata milina in lepota in jih povzdigneta v tosvetni predmet občudovanja, skorajda čaščenja. Gre za intimno občutenjsko poezijo sanjskega sveta, ki pa raste iz zemlje. A kljub nanovo odkriti udomačenosti v dvojini ne gre za samozadostnost. Na trenutke poblisne družbeno kritična ost, ki meji na obžalovanje.«
- Ana Hancock, Radio Ars, S knjižnega trga

»Poezija Tjaše Koprivec Vuga ne izrisuje zgolj edinstvenega občutja biti v svetu, pač pa v poeziji vznikne odrešitev, vsaj tako harmonična kot eros. Poezija je vsaj tako privlačna kot eros. Je transcendenca v imanenci ali je, z drugimi besedami, onostranstvo v tostranstvu.«
- Ana Hancock, Radio Ars, S knjižnega trga

»Poezijo običajno beremo na dva načina, morebiti celo hkrati: razumsko in čutno oz. podzavestno. Občutek po branju te pesniške zbirke je osvoboditev. Kot da bi metulj prišel iz svojega zapredka in razprl svoja krila.«
- Vlado Motnikar, Radio Ars, S knjižnega trga

"Uobličila sem se v življenje. Se znova in spet ožarila od znotraj. Se prepoznala v neustrašnosti, prešernem smehu. Telo je bilo vse manj tesno in iz globin je privrela privolitev. Satje je polno medu. Tudi jaz bi ga okusila."
- Tjaša Koprivec Vuga v pogovoru z Urško Krišelj Grubar, Zarja Jana

Avtor: Tjaša Koprivec Vuga
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Oblikovanje: Barbara Ogrič Markež
Lektura: Darinka Lamut
Prelom: Tajda Pavletič
Glasba na CD-ju: Ana Kravanja, Samo Kutin
Založba: Sanje
ISBN: 9789612745820
Jezik: slovenski
Datum izida: 12. maj 2019