Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Ujemi zajca
15 EUR Zaloga: Na zalogi

Ujemi zajca

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Dijana Matkovič

Redna cena: 15,00 €

Sanjska cena: 12,95 €*

Prihranite: 2,05 € (14%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Dobitnica nagrade Evropske unije za literaturo 2020 se v svojem udarnem prvencu Ujemi zajca potopi globoko v kalne vode prijateljstva in odraščanja. Čustveno in narativno bogato seciranje zapletenega prijateljstva med dvema ženskama, ki ju življenje razdruži, nato pa spet pripelje skupaj, je umeščeno v dobro poznan format road trip romana po jugoslovanskih cestah. Mlada avtorica se na brezkompromisen način loteva predvsem tematik, ki posebej okupirajo mlajšo, milenijsko generacijo. Za roman obstaja izjemno zanimanje, prevodi se vrstijo, Lano Bastašić pa razglašajo za Eleno Ferrante Balkana. 


Vprašajte nas

Predviden izid: februar 2021

Zbirka: SANJE roman
Broširana vezava
Format: 125 x 198 mm

Podrobnosti

Dobitnica nagrade Evropske unije za literaturo 2020, Lana Bastašić, se v svojem udarnem prvencu Ujemi zajca potopi globoko v kalne vode prijateljstva in odraščanja. Čustveno in narativno bogato seciranje zapletenega prijateljstva med dvema ženskama je umeščeno v dobro poznan format road trip romana, ki preči nam znane meandre geografije bivše Jugoslavije.

Dvanajst let je minilo, odkar sta si zadnje besede izmenjali nerazdružljivi prijateljici iz otroštva Lejla in Sara, a nepričakovani telefonski klic vrže Saro nazaj v svet, ki ga je pustila za seboj. Boleči spomini in zven jezika, ki ga je pokopala, se osvobojeno dvignejo na površje in se v temini razrastejo po njenem skrbno kultiviranem novem življenju v Dublinu. Po spletu nepredvidljivih okoliščin se nekdaj nerazdružljivi prijateljici odpravita na potovanje iz Bosne na Dunaj v iskanju Lejlinega izgubljenega brata Armina in nevede skočita v zajčjo luknjo skupne preteklosti. Spoznata pa tudi, da se v življenju marsikaj ne razplete po skrbno snovanih otroških pričakovanjih. Pot ju odpelje veliko dlje od od vojne razdejane in razklane domovine, Sara pa ugotovi, da nikoli ne more zares ubežati svoji preteklosti in Lejli – ti dve stalnici njenih otroških dni sta namreč neločljivo povezani. Ko se po številnih nenavadnih prigodah približata končnemu cilju, se Sara spopada s kaosom njunega burnega prijateljstva in z Lejlinimi nasprotujočimi se spomini na skupno preteklost, to pa jo prisili, da obračuna sama s sabo in razišče prelomne dogodke, ki so jo zaznamovali.

Odlomek

Armin je napel oči, kot da rešuje šahovski problem, držal je cigareto z ustnicami (dim mi je šel v oči, a jih nisem hotela zapreti) in z obema rokama posegel po moji gumici za lase. Dvignil se je nadme kot drevo. Povlekel je mojo veliko elastiko in mi odvezal rep. Bil je nežen – kot da tega ne bi počel prvič. Lasje so mi popadali okoli glave. Jaz pa sem pomislila, da jih nimam dvanajst, ampak sto dvanajst let, in da sem ves ta čas preživela in čakala, da mi Armin Begić razpusti lase.
Oddaljil se je za nekaj korakov in se naslonil na drevo, da bi si me bolje ogledal. V tem trenutku se mi je zazdel tako podoben tebi, da mi je postalo neprijetno.
»Vidiš. Tako je bolje. Kot Venera.«
»Kot kdo?« sem ga vprašala. On pa je samo odvrgel cigareto, jo ugasnil s podplatom in pogledal v travo.

Medijski odzivi

"Romaneskni prvenec Ujemi zajca se zaključi z briljantnim pogovorom, mojstrsko miniaturo, v kateri nas avtorica Lana Bastašić popelje na drugo stran ogledala in nam pokaže, kako od tam videti resničnost."
– Original


"Roman Ujemi zajca je hkrati lirično tankočuten in prekipeva od nekakšne "surove sile", močan je kot udarec v trebuh. Jezik simbolov, metafor in pesniških izrazov je nevsiljiv, ne moti bralske kontemplacije in ni nikoli odveč. Že sam naslov romana, ki se osredotoča na simbolno vrednost zajca, deluje kot popoln lajtmotiv, ki se v zgodbi uspešno utelesi hkrati pa izžareva tudi močno povezavo z Alico v čudežni deželi."
– Milja Lukić, SLOVOpres

"Lewiss Caroll in Elena Ferrante se v iskanju belega zajca srečata v deželi čudes na hribovitem Balkanu. Podobno kot Alicino spuščanje v globine sanj, roman Ujemi zajca razgrinja spomine na otroštvo, prijateljstvo, ljubezen in deželo v obliki Rorsachovega testa. Ujemi zajca je prvi roman v naši literaturi, ki o ženskem prijateljstvu spregovori povsem neromantizirano."
– Jasmina Vrbavac, urednica kulture, RT Srbija


"Lana Bastašić piše z neopisljivo lahkotnostjo. Zgodbo pripoveduje v povsem samosvojem slogu, polnem čustev, dogajanje je opisano tako, da je skoraj otipljivo, briljantno oblikovani liki pa v bralcu vzbujajo občutek pristnosti."
– Jelena Hrvoj, časopis Kvaka 

 

Avtor: Lana Bastašić
Urednik: Jerica Šemerl Harmel
Soustvarjalci: Oblikovanje naslovnice in prelom: Vesna Messec
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744229
Jezik: slovenski