Brezplačna dostava nad 35 €
Umor Kristusa. Čustvena kuga človeštva MISEL: Wilhelm Reich, Umor Kristusa. Čustvena kuga človeštva
Umor Kristusa. Čustvena kuga človeštva

Umor Kristusa. Čustvena kuga človeštva

Avtor: Wilhelm Reich Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Cvetka Poprask

Zdravnik, psihoanalitik, mislec in znanstvenik Wilhelm Reich, ki ga poznamo po knjigi Prisluhni, mali človek!, izšli leta 2019 pri založbi Sanje, je knjigo Umor Kristusa spisal leta 1953 v sklopu zbirke Čustvena kuga človeške vrste. Posveča jo otrokom prihodnosti

Redna cena: 19,01 € Sanjska cena: 15,16 € Prihranite: 3,85 € (20%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Datum izida: 15. Sep. 2022

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Razpoložljivost: Na zalogi
  SKU
  9789612747107

  Zdravnik, psihoanalitik, mislec in znanstvenik Wilhelm Reich, ki ga poznamo po knjigi Prisluhni, mali človek!, izšli leta 2019 pri založbi Sanje, je knjigo Umor Kristusa spisal leta 1953 v sklopu zbirke Čustvena kuga človeške vrste. Posveča jo otrokom prihodnosti

  S svojo izjemno lucidnostjo in prodornostjo se preganjani »kontroverzni znanstvenik«, kot ga licemerno imenujejo, loteva vira človeškega trpljenja, ki ga lahko izkorenini le živeče Življenje. V poglobljenem in ganljivem delu Reich raziskuje pomen Kristusovega življenja in razkriva skriti vzrok za njegovo mučno smrt – čustveno kugo človeške vrste. Gre za biblično pripoved kot metaforo za načine, na katere družba že stoletja izničuje Kristusa v vsakem od nas; Reich trdi, da je človek s polno odgovornostjo dejaven pri umoru Kristusa skozi stoletja. To je odraz človekovega življenja v oklepu, njegovega ostajanja v zaporu. V knjigi je zapisana presunljiva resnica o načinu bivanja, delovanja in čustvenega odzivanja ljudi. Nauk o Kristusovem umoru je prenesen v kontekst sodobne družbe, Reich pa bralca neizprosno popelje v globlje razumevanje in zavedanje samega sebe in celotne družbe, njenega delovanja in vpliva. 

  Medijski odzivi

  "Vizionar redke drznosti, ki mu je preprosto zmanjkalo soborcev."
  – Jure Aleksič, Zarja Jana

  "Genialno delo, ena tistih esencialnih knjig, ki jo je treba prebrati, če hočemo kot človeštvo prebiti temo, da se otroci prihodnosti ne bodo rojevali v prazno. Nič čudnega, da jo Reich, ta po krivici preganjani in pohojevani mislec, znanstvenik, raziskovalec, posveča otrokom prihodnosti ... In tu je, tisti privzdigujoč občutek ob branju, ko misel in duša pojeta kot slavec in vrtnica (o tem pa čudovito Rumi v svoji poeziji)."
  – Andreja Udovč, bralka

  Podrobnosti
  Datum izida 9/15/2022
  Sanjska cena 15,16
  Format (mm) 152 x 235
  Obseg (št. strani) 288
  ISBN 9789612747107
  Prevod Cvetka Poprask
  Urednik Rok Zavrtanik
  Zbirka KNJIŽNICA SEŽGANIH KNJIG
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Po tisočletjih osredotočanja na uganko o naravi človeka se je človeštvo znašlo na isti točki, kjer je začelo: s priznanjem popolne nevednosti. Mati je še vedno nemočna, ko se sooča z moro, ki preganja njenega otroka. In zdravnik je še vedno nemočen, ko se sooča s tako neznatno stvarjo, kot je smrkav nos. 

  Splošno sprejeto je, da znanost ne odkriva nobene trajne resnice. Newtonovo mehanično vesolje ne sovpada z resničnim vesoljem, ki ni mehanično, temveč funkcionalno. Kopernikova podoba sveta “popolnih” krožnic je napačna. Keplerjeve eliptične poti planetov ne obstajajo. Matematika se ni izkazala kot to, za kar se je tako samozavestno razglašala. Vesolje ni prazno; in nihče še nikoli ni videl atomov ali zračno prenosljivih mikrobov ameb. Ni res, da se lahko kemija približa problemu žive snovi, in tudi hormoni niso izpolnili obljubljenega. Potlačena podzavest, ki naj bi bila zadnja beseda v psihologiji, se je izkazala za ostanek bežnega obdobja civilizacije mehano-mističnega tipa. Um in telo, ki delujeta v enem in istem organizmu, sta v človekovih mislih še vedno ločena. Popolnoma eksaktna fizika niti ni tako eksaktna, tako kot sveti ljudje niti niso tako sveti. Odkrivanje novih zvezd in kometov ali galaksij ne bo zadostovalo. Prav tako tega ne bodo dosegle matematične formule.

  Wilhelm Reich

  Wilhelm Reich

  Wilhelm Reich, rojen leta 1897 v Ukrajini, zdravnik, mislec, psihoanalitik in znanstvenik, pred katerim so bežali in čigar knjige in raziskave so zažigali najpoprej fašisti in nacisti, za njimi komunisti in nazadnje – najbolj dosledno in najuspešneje – kapitalisti. Wilhelma, ki je bil pol življenja na begu, so nazadnje zaprli v ZDA, z za lase privlečenimi razlogi – podobno, kakor so pred stoletji preganjali Giordiana Bruna in Galileja, podobno, kakor danes preganjajo Juliana Assangea in številne druge »žvižgače«.

  Njegove knjige so prepovedali in zažigali vse do leta 1962, uporabo njegovih ključnih dognanj (in celo nekaterih pojmov) so sodno prepovedali – kakor pri Galileju, ne da bi dopustili preverjanje njihove relevantnosti –, dejanje ameriškega establišmenta pa je urno pozdravila vrsta »znanstvenih« združenj, na čelu z agencijo za jedrsko energijo ter mednarodnim združenjem psihoanalitikov.

  Wilhelm Reich je umrl v zaporu v 60. letu starosti, vsega nekaj dni pred izpustitvijo iz zapora.

  »Družbena kriza, v kateri živimo, je pravzaprav posledica splošne nezmožnosti ljudi, da bi upravljali z lastnimi življenji. V preteklih tridesetih letih so iz te nezmožnosti zrasle krute diktature brez kakršnegakoli razumnega družbenega cilja.«

  (Wilhelm Reich, Uvod h knjigi Umor Kristusa)

   

  O življenju in delu Wilhelma Reicha so naredili celovečeren film, vreden ogleda: Strange Case of Wilhelm Recih 

  Poglej si ostala dela