Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Umor pod K2 [e-knjiga]
8.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Umor pod K2 [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Zaloga: Na zalogi

Umor pod K2 je prva slovenska alpinistična kriminalka. Svetovni popotnik in vrhunski alpinist Dušan Jelinčič zna svoje življenjske izkušnje tako tenkočutno vkomponirati v svoja dela, da nam tudi oddaljeni kraji postanejo domači, prav tako tudi odnosi med ljudmi, ki se znajdejo v skrajnih razmerah – v visokogorskem boju za preživetje. V romanu se zgodba najprej odvija v švicarskih gorah z Eigerjem na čelu, nato pa v Himalaji s K2.

Redna cena: 8,99 €

Sanjska cena: 1,99 €*

Prihranite: 7,00 € (78%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Zbirka: KIOSK

e-Knjige

Obseg: 156 strani

Podrobnosti

Umor pod K2 je prva slovenska alpinistična kriminalka. Svetovni popotnik in vrhunski alpinist Dušan Jelinčič zna svoje življenjske izkušnje tako tenkočutno vkomponirati v svoja dela, da nam tudi oddaljeni kraji postanejo domači, prav tako tudi odnosi med ljudmi, ki se znajdejo v skrajnih razmerah – v visokogorskem boju za preživetje. V romanu se zgodba najprej odvija v švicarskih gorah z Eigerjem na čelu, nato pa v Himalaji s K2. 

Protagonisti pričujoče knjige so seveda alpinisti z vseh koncev sveta, v prvem planu angleška in pakistanska naveza, in ne nazadnje tudi nekoliko skrivnostni svet šerp. Avtor torej predstavlja svet, ki ga zelo dobro pozna, preseneča pa dejstvo, da je lahko tudi ta v snežno belino zavit – kar je pravzaprav simbol za čistost – svet zaznamovan s človekovim zlom. Umori, nanizani v romanu, so po eni strani plod častihlepja in maščevanja, razlagamo pa si jih lahko tudi na ravni usodnosti oziroma zla, ki sproža nekakšno verižno reakcijo. Avtor se tudi tokrat predstavlja kot vešč pripovedovalec, saj odnose med junaki, z vsemi umori vred, konsistentno tke v prepričljivo celoto, kar daje romanu gladko in napeto strukturo, ki je za žanr kriminalke še kako pomembna.

Romana pa, kot vsa avtorjeva dela doslej, ne moremo brati enonivojsko. Za odlično, obrtniško dosledno izpeljano kriminalko se namreč skriva globlji svet eksistencialnih in transcendentalnih vprašanj, kjer se usodno in nepomirljivo srečujeta tudi oba svetova: zahodnjaški in vzhodnjaški, kar je avtor odlično zastavil že v romanu Budovo oko. Tudi v novem romanu sta prepoznavni dve stalnici Jelinčičevega sloga: svež, živ jezik, s plastičnimi dialogi in slikovitimi opisi narave, ter naracija, ki na impliciten način odpira mnoga, za človeka katere koli kulture, bistvena vprašanja, odgovorov nanje pa ne daje, vsaj eksplicitno ne. Tako v bralcu zbuja ‛majhnost’, nebogljenost, ne le ob vrhovih najvišjih gora – ob soočanju z mogočnostjo narave, zunanjim svetom, temveč tudi ob soočanju s človekovim notranjim, nikdar do konca razvozlanim svetom.

(dr. Matejka Grgič)

Medijski odzivi

Dušan Jelinčič gost Gorana Dekleve v oddaji Kulturni fokus na Radiu Slovenija 1.

"Roman je povsem inovativen s svojo krimi dramaturgijo v himalaistiki in ves čas zelo zelo napet. S svojim pozitivnim odnosom do tujcev je še toliko bolj aktualen sedaj v tej anksiozni in naši sramotno samozadostni Sloveniji ... Ta alpinistični film Indiana Jones hočem videti."
- Mihael Bregant, Mladina

"Alpinisti so v Jelinčičevem Umoru pod K2 junaki tako napetih dogodkov, da so v primerjavi s njimi Stallonejeve akrobacije v filmu Cliffhanger mačji kašelj."
- Nada Čok, Il Piccolo

"Zgodba je tako napeta, da knjige ne moreš odložiti. Roman je kot nalašč za enodnevni ‛obrok’ branja v počitniških tednih, ko je časa za tovrstno bogatitev duha nekoliko več."
- Silvester Čuk, Ognjišče

"Jelinčič pripoveduje napeto zgodbo o maščevanju, ki je v dobršni meri utemeljeno na nepomirljivih in usodnih nasprotjih zahodnjaškega in vzhodnjaškega pojmovanja življenja."
- Mitja Košir, Dnevnik

"Avtor zna z naraščanjem napetosti in plastičnim opisovanjem dogodkov vzbuditi pravi tek po branju. Lahko bi rekli, da je ta roman ‛obračalec strani’, saj napetost zgodbe ne popušča vse do zadnje strani."
- David Rozman, Kmečki glas

"Dušan Jelinčič je zajel kompleksna vprašanja v svojem himalajskem potopisnem in kriminalnem romanu, ki ga boste prebrali na dušek in z zanimanjem, po njem pa mogoče bolje razumeli še druga dela, ki jih imamo s tega področja."
- Zdenka Lovec, Primorska srečanja

"Med kvalitete pripovedi spadajo napetost, hitrost tempa in dobri dialogi, a tudi tekoč jezik s prepričljivimi opisi napredovanja na gori in živahnimi skicami iz življenja v bazi ... Zanimanje pa vzbujajo tudi avtorjeve ideje, ne tiste deklarirane, temveč tiste, ki so nekako v globini pripovedi ... Jelinčič je ustvaril tekočo, napeto in privlačno zgodbo v skladu z zahtevami žanra kriminalke. Avtorjeva ustvarjalna domišljija se je lepo razživela sredi ledenikov in višinskih taborov, v polni akciji in živih dialogih, tako da bodo bralci radi segli po knjigi."
- Magda Jevnikar, Mladika

"Knjiga polna skrivnostnih umorov in prepletanja vzhodnega in zahodnega sveta nas s svojimi slikovitimi opisi narave in napetim načinom pripovedovanja pritegne ter nas ne izpusti, vse dokler ne obrnemo zadnje strani."
siol.net, Knjižni molj

Avtor: Dušan Jelinčič
Soustvarjalci: Lektura: Magda Lojk
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744373
Jezik: slovenski