Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
V imenu države: Preprodaja (2. knjiga trilogije)
27.95 EUR Zaloga: Na zalogi

V imenu države: Preprodaja (2. knjiga trilogije)

Preprodaja

Avtor: | | Založnik: Sanje

Redna cena: 27,95 €

Sanjska cena: 8,00 €*

Prihranite: 19,95 € (71%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Pisca te knjige, prekaljena novinarja, sta v minulih nekaj letih opravila orjaško preiskovalno delo. Premetala sta na tisoče papirjev in se pogovarjala z mnogimi neposrednimi pričami dogodkov, ki jih opisujeta. Njuna knjiga, polna doslej manj znanih ali celo popolnoma neznanih podrobnosti, je zato izjemno pomemben korak na poti do popolne resnice o trgovini z orožjem, ki je v dobršni meri kriva za zdajšnje zatohlo in zastrupljeno politično ozračje v komaj dvajset let mladi državi.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 24. 10. 2011

Zbirka: DOKUMENTA

Gibka vezava

Obseg: 480 strani

Format 160 mm x 240 mm

Vsebuje fotografije priznanih fotografov ter kopije dokumentov.

Trilogija V imenu države 

nastaja s podporo Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo / European Fund for Investigative Journalism

www.journalismfund.eu

 

Založba Sanje v sodelovanju s Centrom za preiskovalno novinarstvo 

Podrobnosti

NAJVEČJI PROJEKT PREISKOVALNEGA NOVINARSTVA NA SLOVENSKEM

Slovenska spletna stran trilogije www.vimenudrzave.si in hrvaška spletna stran www.uimedrzave.com.

* Knjigo smo prvič  javno predstavili v družbi avtorjev, recenzentov ter predstavnikov strokovne in civilne javnosti in sicer 27. oktobra 2011. Posebna gostja je bila francoska novinarka Florence Hartmann, avtorica knjige Mir in kazen ter nekdanja tiskovna predstavnica haaške tožilke Carle Del Ponte. 

Poročilo z novinarske konference lahko preberete na tej povezavi. 

Avtorja sta za prvo knjigo trilogije Odprodaja prejela mednarodno nagrado Organizacije za medije Jugovzhodne Evrope (Seemo), ki deluje pod okriljem Mednarodnega inštituta za medije (IPI). 

Prva knjiga trilogije je na voljo na tej povezavi. 

Tretja knjiga trilogije je na voljo na tej povezavi 

Pisca sta s pričujočo trilogijo, ki je brez primere v slovenskem preiskovalnem novinarstvu, opravila izjemno delo. Orožarska afera, ki je grdo umazala svetlo in toplo zgodbo o slovenskem osamosvajanju, po njuni zaslugi zdaj vendarle dobiva končne obrise. V treh zajetnih knjigah sta javnosti po več letih neutrudnega brskanja in iskanja manjkajočih kamenčkov v prikrivanem orožarskem mozaiku sestavila sliko, v kateri je tako rekoč vse jasno. Zdaj je dokončno znano, kdo vse je vlekel niti v zgodbi, ki junaško in močno idealizirano visoko pesem osamosvojiteljev postavlja v povsem drugačno, bistveno bolj kritično luč. Kot da bi sledila Bertoltu Brechtu, ki je nekoč dejal: Nesrečna je dežela,  ki potrebuje heroje. Predvsem zato, ker za njihovimi hrbti nikoli ni videti umazanih podrobnosti. 

Te junaki praviloma vselej najraje zamolčijo.

Trilogija V imenu države je izdelek, kakršnih na evropskih novinarskih poljih ni prav veliko. Malo je držav, v katerih bi novinarji tako temeljito in tako argumentirano premetali nekatera najbolj umazana in prikrita poglavja lastne zgodovine, kot sta to v Sloveniji storila Matej Šurc in Blaž Zgaga. Njun preiskovalni podvig ima zato še dodatno zgodovinsko in moralno težo. To bo prej ali slej morala priznati tudi politika, ki je v minulih dveh desetletjih poskušala storiti vse, da orožarska zgodba nikoli ne bi prišla v javnost. V tej trilogiji objavljenih pričevanj in dokumentov zdaj preprosto ne bo več mogla ignorirati.
Branko Soban

V prvem delu trilogije s podnaslovom »Odprodaja« je preiskovanje osredotočeno na prodajo orožja in streliva iz skladišč nekdanje Jugoslovanske ljudske armade, ki so bila zasežena v času desetdnevnih vojaških spopadov v Sloveniji leta 1991. V drugem delu »Preprodaja« predstavljava nakupe orožja v tujini in nadaljnjo preprodajo na Hrvaško ter v Bosno in Hercegovino, v tretjem delu, s podnaslovom »Prikrivanje«, pa na zlorabo politične moči in zakonskih pristojnosti številnih slovenskih vodilnih politikov iz časa osamosvojitve, ki so prikrivali svoja nezakonita ravnanja, in s tem okužili oziroma onesposobili pravosodni sistem nove države.
avtorja Matej Šurc in Blaž Zgaga

Država je bila mlada, spreminjala se je družbena ureditev, učinkovitega nadzora še ni bilo, priložnosti v trgovini s smrtjo pa so se ponujale kar same.

Kdo si je takrat drznil oporekati herojem osamosvojitvene vojne? Bogokletna je bila že sama misel na to, da bi bili ti junaki povezani z mafijo in tajnimi službami iz nekdanjih držav realnega socializma. Druga knjiga trilogije, ki je pred vami, pa govori prav o tem – o tako rekoč popolnem zločinu v imenu države. Vanj so najglobje zabredli najodgovornejši ljudje na obrambnem in notranjem ministrstvu, v vojaški in civilni tajni službi ter direktorji nekaterih podjetij.
avtorja Matej Šurc in Blaž Zgaga

Medijski odzivi

"Resnica bo zakraljevala, vera v resničnost tega je vera, ki pospešuje razvoj človeštva."
- Srečko Kosovel

"Ničesar ne boste našli."
- upokojeni državni uradnik

"Nič ni bolj osupljivo, kot je preprosta resnica,
nič bolj eksotično kot naše okolje,
nič bolj polno fantazije kot stvarnost.
In nič na svetu ni bolj razburljivo kot čas, v katerem živimo."
- Egon Erwin Kisch

Embargo je zakonite kanale spremenil v nezakonite, s čimer je orožarske posle potisnil še globlje v mračno cono vojaških tajnih služb in organiziranega kriminala. Po samo nekaj mesecih ni bilo več opaziti razlike med državnimi in kriminalnimi strukturami. Zacvetel je državni kriminal, naraslo je število posrednikov in cene orožja so poskočile.

Trgovci z orožjem so si od balkanske morije obetali še večje dobičke.

Odlomek iz prve knjige (V imenu države. Odprodaja

 "Gre za prvi del trilogije V imenu države z naslovom Odprodaja, ki sta jo po vseh pravilih preiskovalnega novinarstva imenitno napisala novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga. Napisala jasno in logično v privlačnem slogu, tako da je lahko sleherniku jasno, zakaj je pri trgovanju z orožjem šlo."
- prof. dr. Manca Košir, Bukla, julij – avgust 2011

 "Seveda je imela kot že vsekozi v Jugoslaviji Slovenija tudi v trgovini z orožjem najbolj ugodno situacijo in največje dobičke. Kdor dvomi naj poseže po najnovejši knjigi o orožarskih poslih, Šurca in Zgage. Vredno branja in premisleka. A na orožju ne moreš graditi prihodnosti, lahko le uničiš pretekost."
- Vlado Miheljak, Dnevnikova priloga Objektiv, petek, 24. junij 2011

 "Odprodaja torej prinaša gradivo o prvih letih samostojnosti, rep tedanjih dejanj pa se nerazrešen vleče vse do danes, ko točno ista imena in podjetja nastopajo v novih orožarskih zgodbah, o katerih bosta govorili naslednji dve knjigi."
- Tanja Lesničar – Pučko, Dnevnik, 17. Junij 2011

 "Avtorja se v delu v opombah sklicujeta na bogato dokumentacijo, ki je prepričljiva in daje celotni zgodbi veliko verodostojnosti. Zato lahko brez zadrege, z imenom in priimkom imenujeta vse, ki so bili tako ali drugače vpleteni v trgovanje z orožjem v imenu države in tudi za svoj interes."
- iz strokovne recenzije, dr. Zdenko Čepič, višji znanstveni sodelavec, Inštitut za novejšo zgodovino

"Zaradi izredno skrbne dokumentacije prodira raziskava trgovine z orožjem v tej knjigi globlje kot vse dosedanje publikacije na to temo. [...] Pove nam, da je potekala trgovina z orožjem zunaj vseh institucionalnih okvirov, zunaj tržne logike in zunaj moralnih principov. [...] Avtorja sta intuitivno dojela nemoč in ujetost glavnih akterjev v tedanje dogodke, zato jih tudi nista poveličevala v junake ali jih obsojala kot zločince. Omejila sta se na nevtralno opisovanje njihovih dejanj in s tem ustrezno interpretirala njihovo delovanje kot amoralno."
- iz strokovne recenzije, akademik prof. dr. Veljko Rus

"… dragocen in nujno potreben prispevek k osvetlitvi ene najbolj prikrivanih tem v sodobni Sloveniji in regiji. Prepričani smo, da bosta [avtorja] s to knjigo odstranila veliko breme s slovenske politike in tako bistveno prispevala k boljši prihodnosti naše države."
- Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES), Bakhtyar Aljaf in mag. Zijad Bećirović, direktorja

"Ko sem obrnil zadnjo stran pričujoče knjige, sem se globoko zamislil o tem, kaj se nam je zgodilo. Kot veteran osamosvojitvene vojne, kot policist in kot častnik, ki sem neposredno sodeloval v osamosvojitvenih procesih, se počutim ponižanega, zlorabljenega in osramočenega."
- dr. Bojan Potočnik, predsednik Zveze Slovenskih Častnikov  

 "V Sloveniji smo doslej dobili že tri knjige, ki govorijo o materi vseh afer, trgovini z orožjem. Nič ni pomagalo, afera je ostala tabuizirana, odgovorni so molčali in bežali. Kako se bomo torej pogovarjali o novi knjigi »V imenu države«, ki je za nameček šele prvi del trilogiječ V Sloveniji nam vlada psihopolitika paranoje. Stavim, da bosta avtorja deležna trditve, da gre za teorijo zarote. Kadar se govori o trgovini z orožjem, a tudi sicer, je obrambna reakcija običajno zgolj paranoidni konstrukt o povezavah in skritih namenih zlobnih snovalcev... Toda v tem primeru bo to lahko znova mednarodna teorija zarote, saj je knjigo podprl mednarodni sklad za razvoj preiskovalnega novinarstva. Mimogrede, gre za prvi na takšen način financiran projekt v državi, ki je na preiskovalno novinarstvo praktično že pozabila..."
- dr. Boris Vezjak, publicist

"Žirija Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo odloča na podlagi dolgega seznama meril. Od pomembnosti za evropsko javnost in prispevka k boljšemu razumevanju običajnih novinarskih izdelkov do čezmejnega sodelovanja. V primeru projekta iz Slovenije, ki sta ga predstavila novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc, je žirija sklenila, da so pomembne tudi zgodovinske raziskave, ki lahko segajo precej let nazaj, vendar jih treba povezati s sedanjimi dogodki. (…).

Svetovalni odbor Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo, ki ga sestavljajo preiskovalni novinarji iz cele Evrope so izdelali dolg seznam možnih vplivov na žirijo. Zato identiteta njenih članov ostaja prikrita. Po prekinitvi sodelovanja v žiriji bo postala znana njihova identieta. Takrat bodo vsi videli, da so to kredibilni in zelo spoštovani novinarji."
- Brigitte Alfter, direktorica Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo o razlogih za dodelitev sredstev za sofinanciranje trilogije V imenu države in o sestavi žirije, ki je o tem odločala

"Matej Šurc in Blaž Zgaga v drugi knjigi trilogije V imenu države razkrivata nove mednarodne razsežnosti trgovine z orožjem."
- Dejan Karba, Delo

"Razkrinkani trgovci z orožjem ..."
- Mladina

"Šurc in Zgaga med dobitniki mednarodne novinarske nagrade ..."
- Dnevnik

IZ STROKOVNIH RECENZIJ:

Knjiga Mateja Šurca in Blaža Zgage je vsekakor dobrodošla, da se lahko tudi z njeno pomočjo razčistijo številne stvari iz časa nastanka slovenske samostojne države, ki bremenijo slovensko družbo že od takrat, ko je »orožarska afera« nastala. Avtorja nakazujeta tudi, zakaj je nastala ter zakaj ima politične razsežnosti. Vsekakor je delo Šurca in Zgage pomemben prispevek k slovenski novejši zgodovini in k slovenskem zgodovinopisju.
- dr. Zdenko Čepič, višji znanstveni sodelavec, Inštitut za novejšo zgodovino 

Avtorja kar pogosto povesta, da kakšno reč glede na očitno sovpadanje dejstev in dogajanja lahko samo domnevata. Vendar domnevata utemeljeno.

Četudi do kraja dokumentirana orožarska kriminalka ni pisana kot sodna obtožnica, se bo bralec lahko na marsikaterem mestu utemeljeno zgrozil, češ, kako je mogoče, da Ga tako dolgo ni še nihče prav zagrabil in obsodil.
- Anton Rupnik, novinar, urednik in publicist

 "Sodeč po dokumentaciji, ki sta jo avtorja uporabila za pisanje obeh knjig, obstaja o »trgovini z orožjem« veliko obveščevalnih, policijskih, sodnih, memoarskih in drugih zapisov. Kljub temu ostajajo odgovori nedorečeni in v slovenski javnosti ustvarjajo malodušje in jezo. Avtorja sta na podlagi dosegljive dokumentacije in pričevanj posameznikov prikazala stanje. Zdaj morajo dogajanje obrazložiti glavni akterji na tem področju v takratni Sloveniji in njihovi sodelavci (ki so v knjigah zapisani z imenom in priimkom), predvsem pa odgovoriti na vprašanje, ki najbolj vznemirja ljudi: kam je šel denar od prodaje orožja »v imenu države«?"
- prof. dr. Silvo Devetak, Pravna fakulteta v Mariboru

 

Avtor: Blaž Zgaga, Matej Šurc
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Avtor spremne besede: Branko Soban
Strokovni recenzentje: akademik dr. Veljko Rus, dr. Zdenko čepič, Anton Rupnik, prof. dr. Silvo Devetak
Redakcija besedila: Tina Malič
Fotografije: Igor Mali
Fotografije: Joco Žnidaršič
Druge fotografije: Agencija BOBO, Agencija Cropix (Hrvaška), Nace Bizilj, Marjan Ciglič, Tomaž Skale, Tone Stojko, Muzej novejše zgodovine
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740665
Jezik: slovenski
Datum izida: 24. okt. 2011