Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
V imenu države (1. knjiga trilogije)
24.95 EUR Zaloga: Na zalogi

V imenu države (1. knjiga trilogije)

Odprodaja

Avtor: | | Založnik: Sanje

Redna cena: 24,95 €

Sanjska cena: 14,00 €*

Prihranite: 10,95 € (44%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Seemo in CEI pa sta podelili tudi tri diplome za preiskovalno novinarstvo, med njimi Šurcu in Zgagi za "zgodovinsko preiskavo" v njuni knjigi Odprodaja, ki je prvi del napovedane trilogije o trgovini z orožjem V imenu države.

Vprašajte nas

Zbirka Dokumenta

Gibka vezava

Obseg: 352 strani

Format: 160 mmx 240 mm 

Vsebuje fotografije priznanih fotografov ter kopije dokumentov.

Trilogija V imenu države 

nastaja s podporo Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo / European Fund for Investigative Journalism

www.journalismfund.eu

 

Založba Sanje v sodelovanju s Centrom za preiskovalno novinarstvo 

Podrobnosti

Eden največjih projektov preiskovalnega novinarstva na Slovenskem.

Slovenska spletna stran trilogije www.vimenudrzave.si in hrvaška spletna stran www.uimedrzave.com.

Knjiga je prejela nagrado Organizacije za medije Jugovzhodne Evrope (Seemo), ki deluje pod okriljem Mednarodnega inštituta za medije (IPI). 

Seemo in CEI pa sta podelili tudi tri diplome za preiskovalno novinarstvo, med njimi Šurcu in Zgagi za "zgodovinsko preiskavo" v njuni knjigi Odprodaja, ki je prvi del napovedane trilogije o trgovini z orožjem V imenu države"Zadovoljen sem, da sva s kolegom Šurcem prejela nagrado mednarodne organizacije, ki jo sestavlja 18 držav. To je dodatna potrditev, da sva delo opravila dobro in profesionalno," je za STA dejal Zgaga. "Dejstvo, da sva diplomo prejela že za najino prvo knjigo, torej sredi dela, je potrditev, da sva na pravi poti in da delava dobro. Hkrati pa je to izziv in spodbuda za nadaljnje delo," je za STA dodal Šurc."Dodana vrednost najinega projekta je čezmejno sodelovanje s kolegi iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine, zlasti s Sašo Lekovićem in Esadom Hečimovićem," je dodal Šurc. 

"Upam, da bo ta mednarodni odziv na najino trilogijo prekinil zlovešč molk med akterji, ki pospremi vsako knjigo na temo trgovine z orožjem," je povedal Zgaga.

Preberite uvodne strani knjige.

Oglejte si tudi:

drugi del trilogije - Preprodaja

- tretji del trilogije - Prikrivanje

---

Pisca te knjige, prekaljena novinarja, sta v minulih nekaj letih opravila orjaško preiskovalno delo. Premetala sta na tisoče papirjev in se pogovarjala z mnogimi neposrednimi pričami dogodkov, ki jih opisujeta. Njuna knjiga, polna doslej manj znanih ali celo popolnoma neznanih podrobnosti, je zato izjemno pomemben korak na poti do popolne resnice o trgovini z orožjem, ki je v dobršni meri kriva za zdajšnje zatohlo in zastrupljeno politično ozračje v komaj dvajset let mladi državi. Toda Slovenija bo zrela država v resnici postala šele tedaj, ko bo samokritično raziskala in razčistila, kaj je bilo v trgovini z orožjem prav in kaj narobe. In ko bodo tisti, ki so zlorabljali svoje osamosvojiteljske položaje in vojno v soseščini, za to kajpak tudi odgovarjali. Svetle in tople samostojnosti namreč ne smejo mazati temni madeži vojnega zaslužkarstva in pokvarjene preračunljivosti. 

Iz spremne besede, Branko Soban

Avtorja se v delu v opombah sklicujeta na bogato dokumentacijo, ki je prepričljiva in daje celotni zgodbi veliko verodostojnosti. Zato lahko brez zadrege, z imenom in priimkom imenujeta vse, ki so bili tako ali drugače vpleteni v trgovanje z orožjem v imenu države in tudi za svoj interes.

Iz strokovne recenzije, dr. Zdenko Čepič, višji znanstveni sodelavec, Inštitut za novejšo zgodovino

Zaradi izredno skrbne dokumentacije prodira raziskava trgovine z orožjem v tej knjigi globlje kot vse dosedanje publikacije na to temo. [...] Pove nam, da je potekala trgovina z orožjem zunaj vseh institucionalnih okvirov, zunaj tržne logike in zunaj moralnih principov. [...] Avtorja sta intuitivno dojela nemoč in ujetost glavnih akterjev v tedanje dogodke, zato jih tudi nista poveličevala v junake ali jih obsojala kot zločince. Omejila sta se na nevtralno opisovanje njihovih dejanj in s tem ustrezno interpretirala njihovo delovanje kot amoralno.

Iz strokovne recenzije, akademik prof. dr. Veljko Rus

… dragocen in nujno potreben prispevek k osvetlitvi ene najbolj prikrivanih tem v sodobni Sloveniji in regiji. Prepričani smo, da bosta [avtorja] s to knjigo odstranila veliko breme s slovenske politike in tako bistveno prispevala k boljši prihodnosti naše države.

Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES), Bakhtyar Aljaf in mag. Zijad Bećirović, direktorja

Ko sem obrnil zadnjo stran pričujoče knjige, sem se globoko zamislil o tem, kaj se nam je zgodilo. Kot veteran osamosvojitvene vojne, kot policist in kot častnik, ki sem neposredno sodeloval v osamosvojitvenih procesih, se počutim ponižanega, zlorabljenega in osramočenega.

dr. Bojan Potočnik, predsednik Zveze slovenskih častnikov

 

Odlomek

Embargo je zakonite kanale spremenil v nezakonite, s čimer je orožarske posle potisnil še globlje v mračno cono vojaških tajnih služb in organiziranega kriminala. Po samo nekaj mesecih ni bilo več opaziti razlike med državnimi in kriminalnimi strukturami. Zacvetel je državni kriminal, naraslo je število posrednikov in cene orožja so poskočile.

Trgovci z orožjem so si od balkanske morije obetali še večje dobičke.

Medijski odzivi

"Resnica bo zakraljevala, vera v resničnost tega je vera, ki pospešuje razvoj človeštva."
- Srečko Kosovel

"Ničesar ne boste našli."
- upokojeni državni uradnik

"Nič ni bolj osupljivo, kot je preprosta resnica,
nič bolj eksotično kot naše okolje,
nič bolj polno fantazije kot stvarnost.
In nič na svetu ni bolj razburljivo kot čas, v katerem živimo."
- Egon Erwin Kisch

"V Sloveniji smo doslej dobili že tri knjige, ki govorijo o materi vseh afer, trgovini z orožjem. Nič ni pomagalo, afera je ostala tabuizirana, odgovorni so molčali in bežali. Kako se bomo torej pogovarjali o novi knjigi »V imenu države«, ki je za nameček šele prvi del trilogiječ V Sloveniji nam vlada psihopolitika paranoje. Stavim, da bosta avtorja deležna trditve, da gre za teorijo zarote. Kadar se govori o trgovini z orožjem, a tudi sicer, je obrambna reakcija običajno zgolj paranoidni konstrukt o povezavah in skritih namenih zlobnih snovalcev... Toda v tem primeru bo to lahko znova mednarodna teorija zarote, saj je knjigo podprl mednarodni sklad za razvoj preiskovalnega novinarstva. Mimogrede, gre za prvi na takšen način financiran projekt v državi, ki je na preiskovalno novinarstvo praktično že pozabila ..."
- dr. Boris Vezjak, publicist

"Žirija Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo odloča na podlagi dolgega seznama meril. Od pomembnosti za evropsko javnost in prispevka k boljšemu razumevanju običajnih novinarskih izdelkov do čezmejnega sodelovanja. V primeru projekta iz Slovenije, ki sta ga predstavila novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc, je žirija sklenila, da so pomembne tudi zgodovinske raziskave, ki lahko segajo precej let nazaj, vendar jih treba povezati s sedanjimi dogodki. (…).
Svetovalni odbor Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo, ki ga sestavljajo preiskovalni novinarji iz cele Evrope so izdelali dolg seznam možnih vplivov na žirijo. Zato identiteta njenih članov ostaja prikrita. Po prekinitvi sodelovanja v žiriji bo postala znana njihova identieta. Takrat bodo vsi videli, da so to kredibilni in zelo spoštovani novinarji."
- Brigitte Alfter, direktorica Evropskega sklada za preiskovalno novinarstvo o razlogih za dodelitev sredstev za sofinanciranje trilogije V imenu države in o sestavi žirije, ki je o tem odločala

"Vojni dobičkarji niso za zapahi, temveč z dvignjeno glavo pridigajo o vrednotah osamosvojitvene vojne, o narodnih izdajalcih in poštenosti, ki da je danes v Sloveniji ni."
- Manca Košir, Bukla

"Avtorja sta se torej lotila tiste rak rane osamosvojene Slovenije, ki, kot je menila Spomenka Hribar, to novo državo bremeni na enak način kot povojni pomori prejšnjo. In ker se paradigma državljanskega spora ne konča, bo "našim" vedno dovoljeno to, česar "drugi" ne smejo."
- Tanja Lesničar - Pučko, Dnevnik

"Razkrivanja orožarskih poslov so se doslej lotili kriminalisti, parlamentarci in drugi, a je vedno prišlo kaj vmes."
- Branko Soban, Delo

"Šurc in Zgaga sta danes prejela nagrado za preiskovalno novinarstvo organizacije Seemo." 
- Delo

"Rdeča nit knjige je razkrivanje nezakonite trgovine z orožjem na začetku 90. let. Zgaga je pojasnil, da knjiga prinaša kar nekaj novosti - med drugim opis premoženja nekdanje JLA in oceno, koliko orožja je ostalo v Sloveniji, ter podrobnosti urjenja tujih sil na slovenskem ozemlju. Na vprašanje, kdo so bili največji vojni dobičkarji, je Zgaga odvrnil, da je iz knjige razvidno, katera imena se najpogosteje pojavljajo ob tem."
- mmc rtv slo

"Razkrinkani trgovci z orožjem ..."
- Mladina

"Avtorja razkrivata nekatera javnosti doslej neznana dejstva o trgovini z orožjem med Slovenijo, Hrvaško in Bosno in Hercegovino."
- Primorske novice

"Šurc in Zgaga med dobitniki mednarodne novinarske nagrade ..."
- Dnevnik

Avtor: Blaž Zgaga, Matej Šurc
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Avtor spremne besede: Branko Soban
Strokovni recenzent: akademik dr. Veljko Rus
Strokovni recenzent: dr. Zdenko čepič
Redakcija besedila: Tina Malič
Fotografije: Igor Mali
Fotografije: Joco Žnidaršič
Druge fotografije: Agencija BOBO, Agencija Cropix (Hrvaška), Nace Bizilj, Marjan Ciglič, Tomaž Skale, Tone Stojko, Muzej novejše zgodovine
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740658
Jezik: slovenski