Brezplačna dostava nad 35 €
V imenu države: Odprodaja V imenu države: Odprodaja
V imenu države: Odprodaja

V imenu države: Odprodaja

Avtor: Matej Šurc, Blaž Zgaga Založnik: Sanje Jezik: slovenski

Seemo in CEI pa sta podelili tudi tri diplome za preiskovalno novinarstvo, med njimi Šurcu in Zgagi za "zgodovinsko preiskavo" v njuni knjigi Odprodaja, ki je prvi del napovedane trilogije o trgovini z orožjem V imenu države.

Redna cena: 24,95 € Sanjska cena: 14,00 € Prihranite: 10,95 € (44%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).
Datum izida: 25. Apr. 2024

Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

Razpoložljivost: Ni na zalogi
SKU
9789612740658

Eden največjih projektov preiskovalnega novinarstva na Slovenskem.

Slovenska spletna stran trilogije www.vimenudrzave.si in hrvaška spletna stran www.uimedrzave.com.

Knjiga je prejela nagrado Organizacije za medije Jugovzhodne Evrope (Seemo), ki deluje pod okriljem Mednarodnega inštituta za medije (IPI). 

Seemo in CEI pa sta podelili tudi tri diplome za preiskovalno novinarstvo, med njimi Šurcu in Zgagi za "zgodovinsko preiskavo" v njuni knjigi Odprodaja, ki je prvi del napovedane trilogije o trgovini z orožjem V imenu države"Zadovoljen sem, da sva s kolegom Šurcem prejela nagrado mednarodne organizacije, ki jo sestavlja 18 držav. To je dodatna potrditev, da sva delo opravila dobro in profesionalno," je za STA dejal Zgaga. "Dejstvo, da sva diplomo prejela že za najino prvo knjigo, torej sredi dela, je potrditev, da sva na pravi poti in da delava dobro. Hkrati pa je to izziv in spodbuda za nadaljnje delo," je za STA dodal Šurc."Dodana vrednost najinega projekta je čezmejno sodelovanje s kolegi iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine, zlasti s Sašo Lekovićem in Esadom Hečimovićem," je dodal Šurc. 

"Upam, da bo ta mednarodni odziv na najino trilogijo prekinil zlovešč molk med akterji, ki pospremi vsako knjigo na temo trgovine z orožjem," je povedal Zgaga.

Preberite uvodne strani knjige.

Oglejte si tudi:

drugi del trilogije - Preprodaja

- tretji del trilogije - Prikrivanje

---

Pisca te knjige, prekaljena novinarja, sta v minulih nekaj letih opravila orjaško preiskovalno delo. Premetala sta na tisoče papirjev in se pogovarjala z mnogimi neposrednimi pričami dogodkov, ki jih opisujeta. Njuna knjiga, polna doslej manj znanih ali celo popolnoma neznanih podrobnosti, je zato izjemno pomemben korak na poti do popolne resnice o trgovini z orožjem, ki je v dobršni meri kriva za zdajšnje zatohlo in zastrupljeno politično ozračje v komaj dvajset let mladi državi. Toda Slovenija bo zrela država v resnici postala šele tedaj, ko bo samokritično raziskala in razčistila, kaj je bilo v trgovini z orožjem prav in kaj narobe. In ko bodo tisti, ki so zlorabljali svoje osamosvojiteljske položaje in vojno v soseščini, za to kajpak tudi odgovarjali. Svetle in tople samostojnosti namreč ne smejo mazati temni madeži vojnega zaslužkarstva in pokvarjene preračunljivosti. 

Iz spremne besede, Branko Soban

Avtorja se v delu v opombah sklicujeta na bogato dokumentacijo, ki je prepričljiva in daje celotni zgodbi veliko verodostojnosti. Zato lahko brez zadrege, z imenom in priimkom imenujeta vse, ki so bili tako ali drugače vpleteni v trgovanje z orožjem v imenu države in tudi za svoj interes.

Iz strokovne recenzije, dr. Zdenko Čepič, višji znanstveni sodelavec, Inštitut za novejšo zgodovino

Zaradi izredno skrbne dokumentacije prodira raziskava trgovine z orožjem v tej knjigi globlje kot vse dosedanje publikacije na to temo. [...] Pove nam, da je potekala trgovina z orožjem zunaj vseh institucionalnih okvirov, zunaj tržne logike in zunaj moralnih principov. [...] Avtorja sta intuitivno dojela nemoč in ujetost glavnih akterjev v tedanje dogodke, zato jih tudi nista poveličevala v junake ali jih obsojala kot zločince. Omejila sta se na nevtralno opisovanje njihovih dejanj in s tem ustrezno interpretirala njihovo delovanje kot amoralno.

Iz strokovne recenzije, akademik prof. dr. Veljko Rus

… dragocen in nujno potreben prispevek k osvetlitvi ene najbolj prikrivanih tem v sodobni Sloveniji in regiji. Prepričani smo, da bosta [avtorja] s to knjigo odstranila veliko breme s slovenske politike in tako bistveno prispevala k boljši prihodnosti naše države.

Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES), Bakhtyar Aljaf in mag. Zijad Bećirović, direktorja

Ko sem obrnil zadnjo stran pričujoče knjige, sem se globoko zamislil o tem, kaj se nam je zgodilo. Kot veteran osamosvojitvene vojne, kot policist in kot častnik, ki sem neposredno sodeloval v osamosvojitvenih procesih, se počutim ponižanega, zlorabljenega in osramočenega.

dr. Bojan Potočnik, predsednik Zveze slovenskih častnikov

 

Podrobnosti
Sanjska cena 14,00
Format (mm) 160 x 240
Obseg (št. strani) 352
ISBN 9789612740658
Urednik Rok Zavrtanik
Zbirka DOKUMENTA
Založba Sanje
Jezik slovenski

Embargo je zakonite kanale spremenil v nezakonite, s čimer je orožarske posle potisnil še globlje v mračno cono vojaških tajnih služb in organiziranega kriminala. Po samo nekaj mesecih ni bilo več opaziti razlike med državnimi in kriminalnimi strukturami. Zacvetel je državni kriminal, naraslo je število posrednikov in cene orožja so poskočile.

Trgovci z orožjem so si od balkanske morije obetali še večje dobičke.

Matej Šurc

Poglej si ostala dela

Matej Šurc

 

Matej Šurc is a premier Slovenian reporter and one of the leading investigative journalists in Central Europe and the Balkans. From 1993 to 1997, he was a correspondent for the National Radio and TV of Slovenia (RTVS) in Belgrade, from where he diligently covered the war in Bosnia-Herzegovina. From 1999 to 2005, he was RTVS correspondent in Washington D.C., where he reported on the events of September 11 and the American attacks on Afghanistan and Iraq.

 

He is a co-author of the award winning book trilogy, V imenu države which is one of the biggest undertakings in the history of investigative reporting in Slovenia. In 2016, the Slovene Association of Journalists awarded him the Watchdog price for his best-selling book Prevarana Slovenija, calling it an outstanding achievement in journalism.

Poglej si ostala dela

Blaž Zgaga

Poglej si ostala dela
V SOZVEZDJU...