Brezplačna dostava nad 35 €
V imenu države: Preprodaja V imenu države: Preprodaja
V imenu države: Preprodaja

V imenu države: Preprodaja

Avtor: Matej Šurc, Blaž Zgaga Založnik: Sanje Jezik: slovenski

Pisca te knjige, prekaljena novinarja, sta v minulih nekaj letih opravila orjaško preiskovalno delo. Premetala sta na tisoče papirjev in se pogovarjala z mnogimi neposrednimi pričami dogodkov, ki jih opisujeta. Njuna knjiga, polna doslej manj znanih ali celo popolnoma neznanih podrobnosti, je zato izjemno pomemben korak na poti do popolne resnice o trgovini z orožjem, ki je v dobršni meri kriva za zdajšnje zatohlo in zastrupljeno politično ozračje v komaj dvajset let mladi državi.

Redna cena: 27,95 € Sanjska cena: 25,10 € Prihranite: 2,85 € (10%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Razpoložljivost: Na zalogi
  SKU
  9789612740665

  NAJVEČJI PROJEKT PREISKOVALNEGA NOVINARSTVA NA SLOVENSKEM

  Slovenska spletna stran trilogije www.vimenudrzave.si in hrvaška spletna stran www.uimedrzave.com.

  * Knjigo smo prvič  javno predstavili v družbi avtorjev, recenzentov ter predstavnikov strokovne in civilne javnosti in sicer 27. oktobra 2011. Posebna gostja je bila francoska novinarka Florence Hartmann, avtorica knjige Mir in kazen ter nekdanja tiskovna predstavnica haaške tožilke Carle Del Ponte. 

  Poročilo z novinarske konference lahko preberete na tej povezavi. 

  Avtorja sta za prvo knjigo trilogije Odprodaja prejela mednarodno nagrado Organizacije za medije Jugovzhodne Evrope (Seemo), ki deluje pod okriljem Mednarodnega inštituta za medije (IPI). 

  Prva knjiga trilogije je na voljo na tej povezavi. 

  Tretja knjiga trilogije je na voljo na tej povezavi 

  Pisca sta s pričujočo trilogijo, ki je brez primere v slovenskem preiskovalnem novinarstvu, opravila izjemno delo. Orožarska afera, ki je grdo umazala svetlo in toplo zgodbo o slovenskem osamosvajanju, po njuni zaslugi zdaj vendarle dobiva končne obrise. V treh zajetnih knjigah sta javnosti po več letih neutrudnega brskanja in iskanja manjkajočih kamenčkov v prikrivanem orožarskem mozaiku sestavila sliko, v kateri je tako rekoč vse jasno. Zdaj je dokončno znano, kdo vse je vlekel niti v zgodbi, ki junaško in močno idealizirano visoko pesem osamosvojiteljev postavlja v povsem drugačno, bistveno bolj kritično luč. Kot da bi sledila Bertoltu Brechtu, ki je nekoč dejal: Nesrečna je dežela,  ki potrebuje heroje. Predvsem zato, ker za njihovimi hrbti nikoli ni videti umazanih podrobnosti. 

  Te junaki praviloma vselej najraje zamolčijo.

  Trilogija V imenu države je izdelek, kakršnih na evropskih novinarskih poljih ni prav veliko. Malo je držav, v katerih bi novinarji tako temeljito in tako argumentirano premetali nekatera najbolj umazana in prikrita poglavja lastne zgodovine, kot sta to v Sloveniji storila Matej Šurc in Blaž Zgaga. Njun preiskovalni podvig ima zato še dodatno zgodovinsko in moralno težo. To bo prej ali slej morala priznati tudi politika, ki je v minulih dveh desetletjih poskušala storiti vse, da orožarska zgodba nikoli ne bi prišla v javnost. V tej trilogiji objavljenih pričevanj in dokumentov zdaj preprosto ne bo več mogla ignorirati.
  Branko Soban

  V prvem delu trilogije s podnaslovom »Odprodaja« je preiskovanje osredotočeno na prodajo orožja in streliva iz skladišč nekdanje Jugoslovanske ljudske armade, ki so bila zasežena v času desetdnevnih vojaških spopadov v Sloveniji leta 1991. V drugem delu »Preprodaja« predstavljava nakupe orožja v tujini in nadaljnjo preprodajo na Hrvaško ter v Bosno in Hercegovino, v tretjem delu, s podnaslovom »Prikrivanje«, pa na zlorabo politične moči in zakonskih pristojnosti številnih slovenskih vodilnih politikov iz časa osamosvojitve, ki so prikrivali svoja nezakonita ravnanja, in s tem okužili oziroma onesposobili pravosodni sistem nove države.
  avtorja Matej Šurc in Blaž Zgaga

  Država je bila mlada, spreminjala se je družbena ureditev, učinkovitega nadzora še ni bilo, priložnosti v trgovini s smrtjo pa so se ponujale kar same.

  Kdo si je takrat drznil oporekati herojem osamosvojitvene vojne? Bogokletna je bila že sama misel na to, da bi bili ti junaki povezani z mafijo in tajnimi službami iz nekdanjih držav realnega socializma. Druga knjiga trilogije, ki je pred vami, pa govori prav o tem – o tako rekoč popolnem zločinu v imenu države. Vanj so najglobje zabredli najodgovornejši ljudje na obrambnem in notranjem ministrstvu, v vojaški in civilni tajni službi ter direktorji nekaterih podjetij.
  avtorja Matej Šurc in Blaž Zgaga

  Podrobnosti
  Datum izida Invalid date
  Sanjska cena 25,10
  Format (mm) 160 x 240
  Obseg (št. strani) 480
  ISBN 9789612740665
  Urednik Rok Zavrtanik
  Zbirka DOKUMENTA
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Matej Šurc

  Poglej si ostala dela

  Matej Šurc

   

  Matej Šurc is a premier Slovenian reporter and one of the leading investigative journalists in Central Europe and the Balkans. From 1993 to 1997, he was a correspondent for the National Radio and TV of Slovenia (RTVS) in Belgrade, from where he diligently covered the war in Bosnia-Herzegovina. From 1999 to 2005, he was RTVS correspondent in Washington D.C., where he reported on the events of September 11 and the American attacks on Afghanistan and Iraq.

   

  He is a co-author of the award winning book trilogy, V imenu države which is one of the biggest undertakings in the history of investigative reporting in Slovenia. In 2016, the Slovene Association of Journalists awarded him the Watchdog price for his best-selling book Prevarana Slovenija, calling it an outstanding achievement in journalism.

  Poglej si ostala dela

  Blaž Zgaga

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...