Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Svoboda ali suženjstvo?
17.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Svoboda ali suženjstvo?

V kitovem trebuhu in drugi izbrani eseji

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Nahid Kazemi

Prevod: Maja Ropret

Redna cena: 17,95 €

Sanjska cena: 8,00 €*

Prihranite: 9,95 € (55%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Z delom Svoboda ali suženjstvo? se odsunemo v izbor esejističnih preudarkov, ki se v izhodišču oprejo na Orwellovo (re)interpretacijo biblijske prilike, pravzaprav metafore nekritičnega sprejemanja družbenega obrazca, namesto da bi ga presekal s spremembo.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 19. 12. 2017

Zbirka: SANJE esej

Broširana vezava

Obseg: 208 strani

Format: 125 mm x 198 mm

Knjižna izkaznica

Podrobnosti

Z delom Svoboda ali suženjstvo? se odsunemo v izbor esejističnih preudarkov, ki se v izhodišču oprejo na Orwellovo (re)interpretacijo biblijske prilike, pravzaprav metafore nekritičnega sprejemanja družbenega obrazca, namesto da bi ga presekal s spremembo. Velikanovi zapisi secirajo neštetost ječ – nesvobodo govora, životarjenje proze v totalitar(istič)nih okvirih, pesimistične in etično manj uravnotežene teze kultnih del ...

Orwellovi eseji so braniki svobode. Utemeljujejo jih kričeče očitna dejstva. Mučijo jih brezštevilne zablode in sovraštva. So čista oblika, ki ne zmore stati v špalirju. Somrak predirajo v prav takšnem sosledju:

Marakeš
V kitovem trebuhu

Spotoma zabeleženo
Literatura in totalitarizem
Kdo so vojni zločinci?
So socialisti zmožni sreče?
Zapiski o nacionalizmu
Svoboda tiska
Maščevanje je kislo
Ti in atomska bomba
Kaj je znanost?
Katastrofični gradualizem
Pacifizem in napredek
Knjige nasproti cigaretam
Pred nosom
Evropski enosti naproti

Odlomek

"Zdi se, kot da smo v pičlih desetih letih zdrsnili spet v kameno dobo. Tipi ljudi, ki naj bi izumrli že pred stoletji, plešoči derviš, roparski poglavar, veliki inkvizitor, so se na lepem spet pojavili, a ne kot varovanci norišnice, temveč kot gospodarji sveta. Mehanizacija in kolektivno gospodarstvo, kot kaže, nista dovolj. Sama po sebi ne privedeta drugam kot do nočne more, ki jo zdaj trpimo: v brezkončno vojno in brezkončno nedohranjenost zavoljo vojne, v garanje celih množic sužnjev za bodečo žico, vreščanje žensk, ki jih vlačijo na tnalo, s pluto oblečene kleti, kjer ti rabelj odpihne možgane od zadaj. Zdi se torej, da amputacija duše ni zgolj rutinska kirurška operacija, kot odstranitev slepiča. Ta rana se rada zagnoji."

Avtor: George Orwell
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Ilustracija na naslovnici: Nahid Kazemi
Založba: Sanje
ISBN: 9789612745288
Jezik: slovenski
Datum izida: 19. dec. 2017