Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Vihec iz Vrhovišnika
30 EUR Zaloga: Na zalogi

Vihec iz Vrhovišnika

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Fiep Westendorp

Prevod: Stana Anželj

Redna cena: 30,00 €

Sanjska cena: 15,00 €*

Prihranite: 15,00 € (50%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Zabavne zgodbe o pomenu prijateljstva, o premagovanju strahu, o tem, kako pomembno je narediti prav, čeprav to ni najlažja pot ...

Vprašajte nas

Datum izdaje: 30. 01. 2016

Zbirka: SANJSKA KNJIGICA
Trda vezava
Obseg: 208 strani
Format: 190 mm x 250 mm

Podrobnosti

Preden je leta 1971 ugledala luč knjižna izdaja, je v nizozemski reviji izhajala vrsta zgodbic o pogumnem dečku z rdečim tovornjakcem z žerjavom, ki se vseli v stolp visoke stolpnice in tam z novimi prijatelji in nenavadnimi stanovalci doživlja vedno nove prigode. Z njimi so odraščale generacije nizozemskih otrok, ko so jim starši brali Pluka iz Pettefleta.

Sedaj se tudi slovenskim bralcem predstavlja Vihec iz Vrhovišnika in izvedeli bomo, zakaj je treba s čistočo obsedeni gospe Sijajšek kdaj kakšno vendarle zagosti, ali bo Vihcu uspelo rešiti živali pred pozidavo neokrnjenega koščka narave v mestu ter še mnogo drugega. In verjetno ni veliko otroških junakov, ki bi imeli tako svojevrstne prijatelje, kot sta prikupni ščurek Žuža in podjetna golobica Debela Dulči.

Knjigo odlikujejo žive in dandanašnji »retro kultne« ilustracije Fiep Westendorp (1916–2004).

 Annie M. G. Schmidt je med številnimi nagradami (Pluk van de Petteflet je leto dni po izidu prejela tedaj novoustanovljeno nagrado Zilveren Griffel, danes eno od najpomembnejših nizozemskih nagrad na področju otroške in mladinske književnosti) leta 1987 prejela nagrado Constantijna Huygensa za svoj opus, leta 1988 pa iz rok Astrid Lindgren nagrado Hansa Christiana Andersena.

Knjiga je prejemnica znaka za kakost zlata hruška 2017.

Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.
Založnik se za podporo prijazno zahvaljuje tudi Nizozemskemu skladu za književnost.

 

Medijski odzivi

"Ljubitelji knjižnih poslastic, pozor! Pri založbi Sanje je izšla velika knjiga zgodb nizozemske "kraljice otroške literature" Annie M. G. Schmidt. Slikanica - pravi otroški zaklad - je zbirka kratkih zgodb o Vihcu, fantu z rdečim tovornjakom. ... Zabavne zgodbe pripovedujejo o pomenu prijateljstva, o premagovanju strahu, o tem, kako pomembno je narediti prav, čeprav to ni najlažja pot ... Knjigo odlikujejo čudovite ilustracije Fiep Westendorp."
- Maja Črepinšek, Moj malček

"Danes je še toliko bolj privlačen zato, ker ne ždi venomer za računalnikom – ki ga pred dobrimi tridesetimi leti, ko so nastajale te zgodbe, otroci seveda niso poznali –, temveč se zna prepustiti lastni domišljiji."
- Iztok Ilich, Bukla

"Pomembna obogatitev za slovenski knjižni trg."
- Vladimira Rejc, ventilatorbesed.com

"Klasika, ki je še danes polna navdiha. Razburljivost, situacijska komika in množica besednih iger se igraje prepletajo s temami, kot so prijateljstvo, varovanje okolja in pogum. Brez dvoma vredno branja."
- kinderbuch-couch.de

"Če se sprašujete, kaj ta skoraj 50 let stara knjiga lahko pove današnjemu bralcu, je odgovor jasen. Zahteve družbenega kozmosa, ki jih predstavlja nebotičnik, se sploh niso kaj dosti spremenile. "Imaš tovornjak z dvigalom ali ga nimašč" se mora vprašati Vihec, ko se zmeden znajde pred problemom nekoga drugega. In to je vprašanje, ki sega daleč preko konkretne situacije in preko koncepta "tovornjaka z dvigalom". Vprašanje lahko razumemo tudi takole: "Znaš pomagati ali ne znaš?"
- Frankfurter Allgemeine

Avtor: Annie M. G. Schmidt
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Mateja Dermelj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744106
Jezik: slovenski
Datum izida: 30. jan. 2016