Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Vila
12.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Vila

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Peter Škerl

Redna cena: 12,95 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 9,95 € (77%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

V bogatem jeziku zapisana pripovedka gradi pretresljiv dramaturški lok, spet z zvestobo, zaupanjem, ljubeznijo in blagoslovom, a hkratnim bridkim urokom vilinske jasnoslutnosti.

Vprašajte nas

Zbirka: SANJSKA KNJIGICA

Trda vezava

Obseg: 24 strani

Format: 170 mm x 170 mm

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Pravljica s srhkimi in čudovito plešočimi podobami je izdelek pripovednega mojstrstva. V nežnosti in ljubeznivosti povezana otroka, deklica in deček, se morata raziti. Potem ko je deklica pila iz z živimi skalami ograjenega studenca, se spremeni v vilo. V napovedi dramatičnega neurja vnovič združena mlada prijatelja poslej vsako noč prebijeta kramljaje, dokler v mladeničevo kamrico ne plane mati in z nenadnim dejanjem (prereže namreč zlato kito in vili povrne človeško podobo) zasuče navito prejo …

V bogatem jeziku zapisana pripovedka gradi pretresljiv dramaturški lok, spet z zvestobo, zaupanjem, ljubeznijo in blagoslovom, a hkratnim bridkim urokom vilinske jasnoslutnosti. Močan ženski lik, ki razvije briljantno prejo otožja in neulovljive življenjske niti, zakorači v razkošen pravljični prostor, ki ga spretno in pretanjeno upovedijo še likovne umetnije.

Trojica darilnih slikanic z zlatotiskom (Vila, Zlata hruška in O dušici majceni, ki ni smela v nebesa) prihaja izpod peresa žlahtnilca besed Frana Milčinskegačigar zajetju iz stare ljudske skrinje je čas dodal še zlati poprh: zaljša jih znak za kakovost mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA!

Odlomek

Mladenič se je radostno ozrl, toda ni videl drugega nego zlato kito - spoznal je kito in bil je od srca vesel! "Ali si ti," je rekel in zadrhtel, "kako mi je hudo po tebi, kje si in kaj delaš?"
"Vila sem," je odgovoril glas, "odkar sem pila iz vilinjega studenca. Veilka je moja moč in veliko moje bogastvo. Devet dežel imam, v vsaki deželi devet gradov, v vsakem gradu devet soban, v vsaki sobani devet zakladov. Nisem pa pozabila nate in ljub mi je spomin na najina vkupna mlada leta."
Njemu so se udrle solze iz oči, pobožal in poljubil je kito in vila mi je obljubila, da se še vidita.

Medijski odzivi

"Pravljice z likovnim doprinosom Petra Škerla v človeku še vedno prebudijo otroško čud in radoživost ter posluh za sočloveka, čigar življenje ni pravljica."
- Magda Tušar, Svet kulture, Radio ARS (6:40)

"Navdušujoča zmes predkrščanskega in krščanskega izročila, mojstrstva pripovednika in nežnosti izjemnih ilustracij Petra Škerla."
- Maja Črepinšek, Moj malček

"Tri tematsko raznovrstne pravljične pripovedi Frana Milčinskega se godijo v tistih dneh, ko so med dobre ljudi še zahajale gorske vile in jim pomagale. O tem čarobnem svetu pripoveduje pravljica o neomajnem zaupanju in večni ljubezni Vila, hudomušna Zlata hruška izpričuje moč poguma mladega, a nadvse iznajdljivega in neustrašnega pastirčka, ki ukani samega kralja, medtem ko pretresljiva dušica majcena uči sočutja in razumevanja ljudi, ki so se znašli v takšnih in drugačnih viharjih življenja."
- Kristina Sluga, Bukla

"Posebna odlika zgodbic so tudi tankočutne ilustracije akademskega slikarja Petra Škerla in izvirni jezik, ki bo sicer najbrž rabil kakšno starševsko razlago, a nedvomno obogatil besedišče najmlajših bralcev, predvsem pa jih popeljal v svet, poln življenjskih modrosti, včasih tudi presneto krut, ki pa ga v sodobnih pravljicah zlepa ne najdemo več."
- Kristina Sluga, Bukla

Avtor: Fran Milčinski
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Prelom: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612745318
Jezik: slovenski