Brezplačna dostava nad 35 €

Voda

Naš organizem pretežno (po ocenah 80 %) sestavlja voda. Zato ni mogoče dovolj poudariti, kako pomembno je, kakšno vodo uživamo. 

Ko razmišljamo o tem, se moramo najprej vprašati. kaj voda v resnici je, kakšne so njene lastnosti in kako lahko vpliva na nas.

Na Zahodu je zadnja stoletja, posebej pa desetletja, močno razširjena miselnost, da je za neko snov ključna njena kemijska sestava. 

Toda bolj poglobljene, multidisciplinarne raziskave dokazujejo, da je resničnost neprimerno bolj kompleksna od teorij, ki jih ponujajo kemijske vede.

V primeru vode, denimo, se je izkazalo, da je izjemno pomembno, kako in v kakšne strukture se elementi vode povezujejo med seboj.

Japonski znanstvenik dr. Masaru Emoto, denimo, je pred leti v svoji znameniti knjigi Sporočilo vode (Sanje, 2014) neizpodbitno dokazal, da voda izjemno subtilno zaznava in odraža dogajanje v okolici.

Tudi ruski znanstveniki so prišli do številnih presenetljivih odkritij. Del njihovih spoznanj o čudežnih lastnostih vode je strnjen v dokumentarcu Velika skrivnost vode:

 

 

Danes so na voljo vse številnejše raziskave, ki pričajo o izjemni onesnaženosti vode, še posebej v mestih in velemestih. 
Voda je onesnažena tako kemijsko kot strukturno.
Slovenija žal ni nikakršna izjema. Ob pripravi knjige Sporočilo vode smo Sanje dr. Emotu med drugim poslali vzorec ljubljanske vodovodne vode. Rezultat je objavljen v knjigi in je izjemno zaskrbljujoč. Gre za tipično, izredno slabo velemestno vodo. 
Toda to je bilo leta 2004. Stvari so se do današnjega dne drastično poslabšale (o tem med drugim priča februarja 2023 objavljen članek v Guardianu).
Po mnenju spodaj podpisanega je voda v Sloveniji, še posebej mestna, do te mere onesnažena, da bi morali njeno uživanje javno in glasno odsvetovati.
Toda ne pričakujmo, da bo to novica v medijih – mediji so se v zadnjih letih tragično odrekli svojemu poslanstvu, javni interes pa podredili zasebnim interesom parazitskih struktur kapitala.
Živimo v času, ko se doba parazitistične ekonomije in njenega »družbenega reda« nepreklicno izteka, vendar v svojem labodjem spevu ne more prikriti več osrednje lastnosti svoje »osebnosti«, lastnosti, ki je izražena v imperativu »profit pred ljudmi in pred življenjem«. V tem smislu, kako sprevrženo, je obolevanje in prezgodnje umiranje prebivalstva trojni zadetek v polno:

1) zagotovljen posel za monopole korporacij na področju zdravstva, 
2) tako se »trajnostno« rešuje problem vse večjega števila odvečnih delavcev, »nekoristnih jedcev« (bi porekla gospoda, zbrana okrog Svetovnega ekonomskega foruma),
3) proračune držav (ki si jih je parazitski kapital v zadnjih desetletjih večinoma podredil) se tako polagoma razbremeni nemajhnih stroškov pokojnin. 

Zato menim, da je prav, da namestitev kakovostnih filtrov za vodo nemudoma postane eden naših prednostnih ciljev za zaščito zdravja sebe in svojih bližnjih. 
V nadaljevanju objavljam zapis, ki sem ga pred časom objavil na Knjigi obrazov v upanju, bo moja izkušnja komu v vzpodbudo in pomoč. 

 

KAKŠNO VODO PIJEMO?

 
Voda, vir življenja.
In ko je zlorabljena, lahko postane tudi vir bolezni in smrti.
Pred nekaj tedni me je močno pretreslo spoznanje v zvezi s tem, kakšno vodo v resnici pijemo. In kako strahotno se je poslabšala v zadnjih letih.
Toda »mediji« so prezaposleni z «nevidnim sovražnikom«, da bi se ukvarjali s tistim, ki ga imamo pred nosom in v ustih vsak dan.
Trenutne regulative na področju so pač takšne, da je dovoljeno, nemara celo zaželjeno, da očitnega ne vidimo in ne poznamo. Krivulja kroničnih bolezni v Sloveniji strmo narašča, soočamo se s pravo pandemijo demence, alzheimerjev in rakavih bolezni. Toda »javnost« naj bi zanimalo izključno kaj imajo povedati neznanstveni testi za neko bolezen s 0,14% smrtnostjo.
Kajti živimo v družbenem neredu, ki za svoj obstoj in razvoj potrebuje bolezen prav tako, kakor telo potrebuje vode. Nered, v katerem so ljudje zato, da služijo farmakeiji (v stargorščini: čarovništvo, mazaštvo) in ne obratno. Kajti, če danes nimaš pozitivnih bilanc po negativnih kriterijih družbenega nereda, potem si pridanič, izgubar, brezdomec, izobčenec, ki naj se spravi s planeta.
Pred kakšnim mesecem sem se glede vode pozanimal pri poznavalcih in doma in na Sanjah smo namestili tehnologijo, ki zagotavlja najvišjo kakovost vode. Reče se ji reverzna osmoza z aktivnim ogljem, iz vode pa pobere vse, kar ne sodi vanjo. Vse!
Prijazni Tone, ki je namestil filtre, mi na koncu poreče: zdaj pa majhen preizkus, da boš videl, kakšno vodo ste pili pri vas.
Napolnil je kozarca vode: enega z navadno vodovodno, drugo s prečiščeno vodo. Vanju je namestil elektrode in za nekaj minut skoznje spustil elektriko.
Rezultat?
Prečiščena voda je ostala prozorno, čista, hladna.
Vodovodna voda je pričela vreti, porumenela je, v kozarcu so se nabrali črni kosmiči. Elektroliza pač naredi, da se spojine povežejo: »pesticidi, rja, fekalije«, pojasnjuje Tone. »Voda zakuha zaradi vsebnosti kovin«.
Tone mi je ponudil, da jo povoham.
Strašno je smrdela po kemiji – z zelo izrazitim vonjem klora.
 
 
Zadnjih nekaj tednov pijem in kuham izključno s čisto vodo. Že od prvega dne dalje se počutim bistveno bolje in lahkotneje. Verjamem, da podobno moji sodelavci.
 
Če bi Slovenija bila skupnost, ki resnično deluje v skupnem, »javnem« interesu, in ne »družba«, ki so jo podjarmile mračni zasebni interesi velekapitala, bi podobne filtre nemudoma namestila v gospodinjstva po vsej deželi.
Žal smo trenutno daleč od takšne skupnosti. nekateri mislijo, da moramo živeti po kriterijih in regulativih blaznosti, ki se danes nasilno preriva na sam vrh sveta. Po kriterijih, po kateri je dobro, da se ljudje zastrupljajo, obolevajo in umirajo. Po kateri je suženjstvo – svoboda. Nevednost – znanje. Življenje pa: smrt.
 
Leta 2004 smo pri Sanjah objavili knjigo Masara Emota Sporočilo vode. V tej fascinantni knjigi je predstavil rezultate večletne raziskave na področju kristalov vode. Masaru smo takrat poslali nekaj vzorcev slovenskih voda v analizo. Pripenjam slikci kristalov vode, zajete pri slapu Savica in slikco ljubljanske vode.
 

Masaru Emoto: fotografija kristala ljubljanske vodovodne vode (levo) ter kristala vode, zajetega iz slapu Savica. 

Ljubljanska voda je bila že takrat po besedah Emota »značilna velemestna voda slabe kakovosti«. Kakšna je po dodatnih 22 letih načrtnega svinjanja ša si lahko le mislimo.
Posebej zaskrbljujoče so bile besede Toneta, da podobne rezultate danes beležimo po vsej Sloveniji. Med drugim tudi zaradi strašnih izpustov iz zraka, ki jih regulative nikakor ne prepovedujejo. Tudi zaradi tisočev letal, ki vsak dan preletavajo Slovenijo z izpusti, ki jih nobena javna institucija ne nadzira zares: vse so z repom med nogami pred svojimi šefiči, in glasno lajajo na vsakogar, ki si drzne razmišljati drugače ... ali celo sloh razmišljati!
 
Če vas zanimajo filtri po metodi reverzne osmoze, se obrnite na Toneta. Njegovo spletno stran pa najdete tukaj: https://cista-voda.si/
Mi smo plačali 360 počenih za kombinacijo filtrov, z namestitvijo posebne pipice za čisto vodo (gl. slikco). Verjamem, da je to bistveno boljša investicija v lastno zdravje in zdravje svojih bližnjih, kakor »Varuh zdravja« in »Vzajemna«.
Kozarec s tisto svinjsko vodo (rumenkasta voda v kozarcu na fotki) še danes hranim v spomin in opomin, kaj smo pili leta in leta.
 
Uboga naša telesa kakšne strupe morajo presnavljati! Čudežna so, da sploh zmorejo. Kdaj se bomo ljudje – namesto mazačem, ki se nam te čase tako neolikano vsiljujejo s svojo $TROKO in zvarki – poklonil lastni naravi, čudežu, ki je Življenje samo?
Mnogi čakajo, da jim bosta vse skupaj pojasnila veliki stric in teta z velikih ekranov – šele takrat bodo stvari vzeli resno.
Naj čimprej spregledajo, da jo čakanje gospoda K. pred vrati PROCESA, ki se nima namena zgoditi.
Pojdimo svojo pot!
 
Rok Zavrtanik (december, 2021)