Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Vrnitev v Las Hurdes
20.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Vrnitev v Las Hurdes

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Gašper Malej

Redna cena: 20,95 €

Sanjska cena: 18,85 €*

Prihranite: 2,10 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Knjiga, ki se je napojila s stoletjem strasti in v prožno plast tako zelo človeškega tkiva izrezala mnogotera okenca, teše strugo intimne pripovedi.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 07. 06. 2010

Zbirka: ROMAN SANJE

Gibka vezava

Obseg: 272 strani

Format: 205 mm x 135 mmPodrobnosti

Knjiga, ki se je napojila s stoletjem strasti in v prožno plast tako zelo človeškega tkiva izrezala mnogotera okenca, teše strugo intimne pripovedi. Izpovedani doživljaji nemirnih mladostnih iluzij in zmagoslavno pretegujočih se streznitev dolbejo samonikel glas človeka, ki se vrača med bore, kostanje, ciprese in hraste; glas, tresoč se od razburjenja, ko obrezuje rogove prepričanj, (ne)smrtnih ideologij, erosa in ljubezni. Roman, ki se je podnaslovil z vojnami, ljubeznimi, črnimi štorkljami in oddaljenimi Istrani, je pričevalec in ustvarjalec. Odrešen strahu pred nebrzdanostjo in opojnostjo časa, v katerega je vrasel, drami (za)vest in slavi gorenje verzov, ki so jih vrezala odpotovanja, pa odmaknjenih plesov, kakor so završali skozi epskost čustev in sanj. 

Tjaša Koprivec, urednica

...

Knjiga o generaciji, ki lahko verjame le v večkulturno Evropo in tudi v druge utopije. Je sprehod po delu zgodovine 'kratkega stoletja', ki opisano (avtorjevo) generacijo najbolj zaznamuje. Gre hkrati (in le delno) za roman, esej in spominsko pripoved.

Poglavja in zgodbe, ki se prepletajo v različnem času in prostoru, nam pripovedujejo o Istri, Italiji, bivši Jugoslaviji, Sloveniji, Španiji, Mediteranu in Latinski Ameriki. O dramah druge svetovne vojne, o istrskem eksodusu, o španski demokratični tranziciji in o vojnah v bivši Jugoslaviji.

Gre za dokaj intimno in drzno izpoved ene od prič našega časa in prostora. Kot pišeta Tone Hočevar v Delu in Andrej Mrevlje v Dnevniku, je to knjiga, ki kliče po slovenskem prevodu. Prevod knjige v slovenščino bi tako, kot je italijanskemu bralstvu, tudi slovenskemu približal segment zgodovine in multikulturne obmejne stvarnosti, ki je tukaj, kljub geografski bližini, premalo znan.

Slovenski natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

... zapeljiva danza macabra, ta neustavljivi mrtvaški ples, ki nas vodi navkljub turobnemu imenu, morda celo vedro in sproščeno, vse tja do zadnjega hribovitega kota, do Las Hurdes in nazaj, je za vsakogar neizogibna. V njej in od nje se lahko marsičesa naučimo. Na primer, umetnosti življenja.

Medijski odzivi

"Založba Infinito je znana po tem, da na italijanske knjižne police sistematično postavlja drobce zgodovinskega spomina in zavesti o delu sveta, ki ga v Italiji še vedno dušijo stereotipi. S knjigo Vrnitev v Las Hurdes je omenjeni mozaik bogatejši še za en delček, v katerem Franco Juri z osebnimi pripovedmi, umeščenimi v kontekst njegovega širokega horizonta, postavlja na duhovni zemljevid sveta območje Slovenije, Istre in Furlanije."
- Dnevnik, Mesto premisleka Franca Jurija, Andrej Mrevlje, 26.06.2008

"Franco Juri, ki pripada italijanski manjšini v Sloveniji, je knjigo, ki kar kliče po slovenskem prevodu, napisal v italijanščini."
- Delo, T.Hočevar, članek Rimske založbe odkrivajo Slovenijo, 23.06.2008

"Prvoosebnemu pripovedovalcu, poimenovanemu Cesco, še posebej priraste k srcu pokrajina Las Hurdes, ki je z valovitimi griči in še vedno čisto naravo pripraven kraj tudi za razmislek o življenju. Juri se v določenih poglavjih precej pogumno razgali in pokaže intimnejšo plat svoje osebnosti, spet v drugih pa omenja 2. svetovno vojno, pa desetdnevno vojno za Slovenijo in, denimo, tudi demokratično tranzicijo v Španiji. S primerno distanco odmerjen literarno kritičen pogled na zgodovinske in politične dogodke."
- Jure Preglau, Bukla

"Usodo posameznikov umešča pred kuliso iz zgodovinskih občih mest, ki jo prebije predvsem tisti najosebnejši del, o očetovi politični usodi, o razkolu znotraj italijanskega partizanskega gibanja in levice nasploh, takrat je najbolj občutljiv, sprašujoč in tudi najbolj prepričljiv ..."
- Matej Bogataj, Mladina

Avtor: Franco Juri
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Pregled besedila: Marijan Pušavec
Oblikovanje naslovnice: Jerneja Rodica
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767484
Jezik: slovenski
Datum izida: 7. jun. 2010