Brezplačna dostava nad 35 €
Vrteče se srce-Broširana
Vrteče se srce-Broširana

Vrteče se srce-Broširana

Avtor: Donal Ryan Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Alenka Ropret

Ambiciozno zastavljen prvenec irskega pisatelja Donala Ryana nas na vsega 128 straneh seznani z nekaj več kot dvajset različnimi pripovedovalci, ki živijo v majhnem mestecu na zahodu Irske. Pestra skupina protagonistov raziskuje svoje notranje vzgibe, razmišlja življenju, o preteklosti in in negotovi sedanjosti.  Njihove zapletene in prepletene osebne zgodbe pa razgrnejo tudi temno plat idiličnega podeželskega mesteca in razkrijejo skrb vzbujajoč trend ugrabitev in neusmiljenega nasilništva.

Roman Vrteče se srce je prejemnik nagrade Evropske unije za književnost.

9,99 € - 16,95 €
Redna cena: 11,99 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 11,99 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Avtor naslika raznobarven in razgiban portret obubožanega podeželskega mesta. Njegovi občani se po svojih najboljših močeh poskušajo soočiti z nenadno in uničujočo ekonomsko krizo, ki je svet pretresla po letu 2008. A pri tem na bralca kljub zahtevni in čustveno obarvani tematiki, ki nagovarja mnoge, nemara najbolj navduši neverjetna preciznost in doslednost pri popisovanju življenjskih zgodb vseh raznovrstnih pripovedovalcev. Njihova stična točka je muzikalni, značilni irski pogovorni slog, a so si glasovi posameznikov med seboj hkrati zelo različni in jasno razločljivi, in ​​to v prav vsakem tonu in odtenku.

  Čeprav se nam na prvi pogled lahko zazdi, da gre predvsem za roman o irski ekonomski krizi, pa se kmalu izkaže, da je veliko več kot to. Pripovedovalci so gradbeniki gradbenikov, ki po nenadnem zasuku usode nimajo več česa graditi – njihov nadrejeni pa v letih razcveta ni vplačal v sklade socialne varnosti, tako da čez noč ostanejo brez vsega. Pogubna, nenadna recesija se na tak ali drugačen način dotakne prav vseh prebivalcev malega mesta. Mlado dekle ne more prenesti neskončnih prepirov staršev glede denarja. Varuška, katere stranke so večinoma starši, zaposleni v zdaj zaprti tovarni računalnikov, se nenadoma znajde v vrtincu surovega boja za obstanek. Mati samohranilka, ki svoje dneve preživlja na prostranem 'posestvu duhov', kjer sta naseljeni le dve hiši. Zdijo se pozabljeni od zunanjega sveta, njihove osamljene glasove pa slišijo le člani televizijske ekipe iz Dublina, ki snemajo dokumentarec prav o posestvih duhov.

  Sredi vrtinca glasov obupanih prebivalcev mesta se prebudi kolektivni spomin na skrb vzbujajoče ugrabitve in kasneje umor, ki pretrese podeželsko skupnost. Ta zaplet avtor razplete izjemno vešče; zgodbo prepredajo številni namigi, subtilni, a zaskrbljujoči dogodki, ki šele v luči celote pridobijo pravo težo.

  Okoli romana Vrteče se srce se vrtijo Evropska nagrada za književnost (2015), nagrada knjižnega festivala Irske za irsko knjigo desetletja in Guardianova nagrada za najboljši literarni prvenec (2013), nominiran je bil tui za nagrado Man Booker 2013. 

   

  Podrobnosti
  ISBN /
  Prevod Alenka Ropret
  Urednik Jerica Šemerl Harmel
  Zbirka SANJE roman
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Donal Ryan

  Donal Ryan je irski pisatelj z diplomo iz prava Univerze v Limericku. Njegova prva romana sta bila pred objavo zavrnjena kar 47-krat. Kljub temu pa je bil njegov leta 2012 objavljeni roman Zvrtinčeno srce, uvrščeno na seznam za nagrado Booker. Ryan je od takrat dobil več irskih knjižnih nagrad, vključno s knjigo leta, nagrado Guardiana za najboljši prvenec, nagrado za irsko knjigo desetletja in nagrado Evropske unije za književnost.

  Poglej si ostala dela