Brezplačna dostava nad 35 €
Vrtise CD
Vrtise CD

Vrtise CD

Glasba za ekstatičen gib
Avtor: Nimetu - Andrej Hrvatin Založnik: Sanje Jezik: slovenski
»Vrtise« je nov album glasbenika in oblikovalca zvoka Andreja Hrvatina, ki deluje pod umetniškim imenom NIMETU. 

Gre za najnovejši album v njegovem žanrskem opusu glasbe za spremenjena stanja zavesti oz. »zvočne enteogene«, kot to sam pojmuje.
Redna cena: 10,00 € Sanjska cena: 9,50 € Prihranite: 0,50 € (5%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Datum izida: 11. Nov. 2022

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Razpoložljivost: Na zalogi
  SKU
  vrtisecd

  Po letih ustvarjanja v »world music« (Ansasa trio s Samom Šalamonom, Ahimsa z Ninom Mureškićem, Cana Flamenca, Dazhbog Ensemble, Carmina Slovenica – Balcanica, solo projekti, itd.) se zadnja leta posveča bolj žanrski – meditativno-«neo-šamanski« glasbi, ki večinoma izhaja na tujem. Tudi album »Vrtise« bo izšel v posebni obliki za ameriško založbo Hemi-Sync, kot »Vortex«.

  Posebnost tega albuma je, da je namenjen ekstatičnemu gibu in ne zgolj poslušanju ali notranjim potovanjem z zvokom. Tokrat je zvočno-mentalno popotovanje zastavljeno od »tukaj« v »tja«, kot potopitev v širšo skrivnost obstoja, brez povratka nazaj v stari svet. Ni klasično »herojsko potovanje«, kjer se junak spremenjen vrne v staro okolje. Album se zaključi v »drugem svetu«, ki je hkrati ta svet, le razširjen, večji in v njem ohranimo širšo perspektivo obstoja večje slike. Glasba je bila primarno zasnovana za ekspresiven gib, ples, ki omogoča delo z različnimi terapevtskimi ali um-razširjajočimi modalitetami. Sugestivni naslovi posameznih skladb/slik vabijo, da raziščemo »notranje sonce/ogenj«, prostran um in odprto srce, pot v globoke vrtince prostora-časa in onkraj, seveda pa lahko album tudi zgolj poslušate.

  Album je hkrati žanrski, namenjen ekstatičnemu plesu in mentalnim potovanjem in »običajni« glasbeni album sodobne »ambientalne svetovne glasbe«. V glasbo »Vrtise« je vtkanih veliko zanimivih elementov in inspiracij različnih svetovno-glasbenih tradicij (turška sufijska glasba, afriška poliritmika, mikrotonalnost, obročno bobnanje, mongolsko grleno petje, itd.). Zvočno in v elektronskih partih je veliko pozornosti na sonoričnosti, barvi, s fokusom na alikvote in občasno uporabo mikrotonalnosti in alternativnih uglasitvah – gamelan lestvice in sodobne mikrotonalne lestvice Wendy Carlos, ki so uporabljeni v elektronskih partih. Poleg glasbenih, so zelo pomembni tudi filozoski in mistični vplivi od. Tibetanskega Dzogchena do idej daoizma in sufizma. Izdajo Cdja bo Andrej pospremil tudi z občasnimi delavnicami, ki bodo udeležence vodile skozi album z gibom, dihalnimi vajami in vizualizacijami, ki so delno inspirirane prav po Dzogchenu in Tummo meditaciji.

  Andrej album posveča svoji ženi Mojci in sinu Vidu! Skladbo »Forest Stream Kingdoms« pa posveča svojemu učitelju Ninu Mureškiću. Z založbo Sanje smo pripravili posebno omejeno edicijo 300 Cdjev, z naslovom »Vrtise«, saj bo album sicer globalno izšel, kot »Vortex« pri založbah Hemi-Sync in The Flying Man, v teh obliki pa po na voljo samo eksluzivno pri nas.

   

  01 Ancients Chant [6:06] | 02 Forest Stream Kingdoms [7:32] | 03 Inner Sun [10:09] | 04 Wizard’s Vortex [9:54] | 05 The Fountain [7:49] | 06 Neverending Spin . [5:05] | 07 Invocation of Loving Kindness [5:40]

  Medijski odzivi

  "V dobi politične korektnosti, čistunstva, predsodkov, pretiravanja s kulturno apropriacijo, strahov pred šarlatanstvom, pretirano redukcionistične racionalnosti smo umetniki skoraj dolžni biti igrivi, nagajivi, brez samocenzure."​

   

  Intervju v Večeru 18.4.2021

  Prispevek v Duhovnih utripih RTV SLO 12.3.2022

  Prispevek TV Maribor ob izddaji albuma »Vroju«

  Intervju za SIGIC 31.1.2020

  Podrobnosti
  Sanjska cena 9,50
  Prednaročilo Ne
  Datum izida 11/11/2022
  Zbirka SANJE glasba
  Založba Sanje
  Soavtorji

  GLASBENA IZVEDBA IN MIX

  Andrej Hrvatin - Nimetu

  MASTERING

  Gregor Zemljič @ earresistible mastering

  INSTRUMENTI

  obročni bobni, udu bobni, talking d

  Jezik slovenski

  Nimetu - Andrej Hrvatin

  Poglej si ostala dela