Sanjsko pismo
Vzemi me na morje 4 (komplet sanjskih romanov)
26.97 EUR Zaloga: Na zalogi

Vzemi me na morje 4 (komplet sanjskih romanov)

Avtor: | | | Založnik: Sanje

Redna cena: 26,97 €
Vprašajte nas

Datum izdaje: 01. 01. 2017

Podrobnosti

Dušan Jelinčič
Umor pod K2

Umor pod K2 je prva slovenska alpinistična kriminalka. Svetovni popotnik in vrhunski alpinist Dušan Jelinčič zna svoje življenjske izkušnje tako tenkočutno vkomponirati v svoja dela, da nam tudi oddaljeni kraji postanejo domači, prav tako tudi odnosi med ljudmi, ki se znajdejo v skrajnih razmerah – v visokogorskem boju za preživetje. V romanu se zgodba najprej odvija v švicarskih gorah z Eigerjem na čelu, nato pa v Himalaji s K2.
Njeni protagonisti so seveda alpinisti z vseh koncev sveta, v prvem planu angleška in pakistanska naveza, in ne nazadnje tudi nekoliko skrivnostni svet šerp. Avtor torej predstavlja svet, ki ga zelo dobro pozna, preseneča pa dejstvo, da je lahko tudi ta v snežno belino zavit – kar je pravzaprav simbol za čistost – svet zaznamovan s človekovim zlom. Umori, nanizani v romanu, so po eni strani plod častihlepja in maščevanja, razlagamo pa si jih lahko tudi na ravni usodnosti oziroma zla, ki sproža nekakšno verižno reakcijo. Avtor se tudi tokrat predstavlja kot vešč pripovedovalec, saj odnose med junaki, z vsemi umori vred, konsistentno tke v prepričljivo celoto, kar daje romanu gladko in napeto strukturo, ki je za žanr kriminalke še kako pomembna.

Avgust Demšar
Retrospektiva

Velika pregledna likovna razstava je za umetnika in njegove bližnje praznik. A le, dokler nekoga med njimi na svečani otvoritvi ne doleti nasilna smrt. Ko kmalu zatem umre naslednji umetnikov sorodnik, s slikami na razstavi pa se začnejo dogajati čudne reči, se višji kriminalistični inšpektor Martin Vrenko in njegov prizadevni pripravnik znajdeta pred posebej težko nalogo.
Je možno, da so se dolga desetletja speči dogodki prebudili in vrgli svoje sence v današnji časč Je možno, da se odgovori skrivajo v zaprašenih mapah umetnikove likovne zapuščineč Kakšno vlogo lahko ob tem odigra skromen razstavni katalog neznanega mladega kiparjač Zakaj se je potrebno peljati v Trstč In nenazadnje, kako lahko Vrenku rešitev prišepne mrtev umetnik, če inšpektor v nadnaravno niti slučajno ne verjameč
Roman Retrospektiva je prejel nominacijo za kresnika (2009), Delovo nagrado za najboljši roman leta.

Daniel Chavarría
Adios muchachos!

Ko Alicia, iznajdljiva kubanska prostitutka, ki v lovu za strankami kolesari po havanskih ulicah, spozna Viktorja, privlačnega in nesramno premožnega poslovneža, na njunih vzajemnih malopridnih interesih kaj kmalu zraste poslovni dogovor, ki vodi v tatvino, ugrabitev in umor.
Branje vročekrvne zgodbe, polne sprevržene spolnosti, nepoštenih načrtov in mojstrskih zvijač, je kljub mestoma temnim tematikam zabavno in dih jemajoče kot vožnja v zabaviščnem parku.
V Chavarríevem delu se pred nami tako odpre pogled na življenje v sodobni Havani v času vedno globlje ekonomske krize, ki jo že desetletja preživlja socialistična Kuba predvsem zaradi ameriške blokade. Delo na ijemno humoren način opisuje življenje in početje prefinjene lepotice in prostitutke ter velikopoteznega poslovneža z genialnimi načrti, kako obogateti. V njem mrgoli izjemnih domislic, črnega humorja in iskrive spolnosti.
Delo je bilo leta 2002 nominirano za nagrado Edgar Allan Poe v ZDA.
Avtor: Avgust Demšar, Daniel Chavarría, Dušan Jelinčič
Založba: Sanje
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 1. jan. 2017