Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Walden: življenje v gozdu [e-knjiga]
12.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Walden: življenje v gozdu [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Mojca Dobnikar

Zaloga: Na zalogi

Osebna izpoved neodvisne misli, socialni eksperiment (ki naj odjekne v širšo družbenost), raziskovanje duhovne poti, satira – Walden: Življenje v gozdu je kulten izdelek Henryja Davida Thoreauja (1817), ameriškega pisatelja, pesnika, filozofa, naturalista, zgodovinarja in enega utemeljiteljev državljanske nepokorščine.

Redna cena: 12,99 €

Sanjska cena: 5,00 €*

Prihranite: 7,99 € (62%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Zbirka: SANJE

e-Knjiga

Obseg: 272 strani

Podrobnosti

Osebna izpoved neodvisne misli, socialni eksperiment (ki naj odjekne v širšo družbenost), raziskovanje duhovne poti, satira – Walden: Življenje v gozdu je kulten izdelek Henryja Davida Thoreauja (1817), ameriškega pisatelja, pesnika, filozofa, naturalista, zgodovinarja in enega utemeljiteljev državljanske nepokorščine.

Kantov transcendentalizem se prelije v izčrpno samoopazovanje, ki ga določa kirurško natančen jezik, razgiban z alegorijami, hiperbolami, živimi in nadvse domiselnimi opisi. Delo Walden: Življenje v gozdu je tehten premislek o samoti (odmaknjenosti), kontemplaciji in sožitnem odnosu z naravo, ki presegajo obupan človekov eksistenčni boj. Avtobiografske sestavine dopolnjuje kritika (tedaj in danes še tolikanj bolj) v potrošniško slo zaverovane družbene misli, ki v svoji materialistični obsesiji naravi odjema tisto, kar je njeno – in tedaj jemlje tudi (in predvsem) človeku.

Urednica Tjaša Koprivec predstavlja knjigo Walden: Življenje v gozdu.

Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Medijski odzivi

"Ko ga beremo danes, se zdi izjemno sodoben. Njegovi zapisi govorijo o varovanju narave, o tem, kako je v modernem času narava zavetje, ki nas pomiri, nam pozdravi telo in tesnobe, pridiga o tem, da je skromnost vrednota, in kot kakšen zen menih poskuša živeti v trenutku. Kot je dejal, se je v gozd preselil zato, ker je želel živeti brez naglice in ker se je hotel soočiti le z najpomembnejšimi dejstvi življenja."
- Irena Štaudohar, Delo

"Mir bodo v knjigi našli predvsem ljudje, za katere se v sodobnem času zdi, da je nujna neka alternativa življenju, ki je prispelo do točke v razvoju, ki potrebuje odmik, razmislek in ponovno povezovanje točk, ki so se v tem razvoju razpršile predaleč naokrog."
- Tomaž Bešter, Konteksti

"Njegova poanta je bila, da svoboda izhaja iz življenjskega sloga: imejte radi svoje življenje, naj bo še tako siromašno. Tu kakopak ni mislil na vdanost mezdnega delavca, temveč na posameznika, ki je prost reklam, obsedenosti s časniškimi vestmi, turističnega stremljenja, ki torej ume sam ustvarjati vsebine svojega bivanja."
- Bernard Nežmah, Mladina

"Brez Thoreaujevega Waldna, pravijo poznavalci, bi tudi ne bilo hipijevske kontra-kulturne revolucije in sodobne ekološke teorije."
- Goran Dekleva, Radio Slovenija, Prvi program

"Zimzelena klasika prvobitnega življenja v izvrstnem prevodu."
- Samo Rugelj, Bukla

"Knjiga je lahko navdih za vsakogar, ki želi meje svojega notranjega kraljestva premakniti še za nekaj razsežnosti naprej, za vsakogar, ki se želi približati naravi s spoštovanjem, kritično oceniti obstoječe stanje sveta in na novo premisliti o lastnem prebivanju na zemlji."
- Marko Elsner Grošelj, S knjižnega trga, Radio Ars

"Gre za knjigo, s katero se je Thoreau notranje prečiščeval, s katero je skušal postati nedolžen, kar mu je nujno spodletelo – a je vseeno opravil pot, ki je zavidanja vredna."
- Muanis Sinanović, Radio Študent

"Thoreau, »vrhovni pesnik dvoumnosti, izmikanja in skrivnosti« (J. C. Oates), je v Walden vtkal toliko skritih, ali bolje odprtih pomenov, da se vam ob branju utegne kar naprej dozdevati, da misel govori – poleg očitnega – še o nečem drugem. In skoraj zagotovo boste imeli prav."
- Rok Plavčak, Airbeletrina

"V eni sami knjigi ... presega vse, kar smo v Ameriki do zdaj imeli."
- Robert Frost 

"Stoletje in pol po izidu je roman Walden postal takšen spomenik vračanja k naravi, naravovarstva, anti-korporativnosti in civilne neposlušnosti, Thoureau pa tako očiten protestnik, tako popoln čudak in samotarski svetnik, da obstaja velika nevarnost, da bo knjiga postala tako spoštovana in nebrana kot Sveto pismo."
- John Updike

Avtor: Henry David Thoreau
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Aleksandra Rekar
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744236
Jezik: slovenski