Brezplačna dostava nad 35 €

10 let knjigarne Sanje

10 let knjigarne Sanje

22. julij 2019 5 min branja

Hiša sanjajočih knjig (House of Dreaming Books) je imenitna neodvisna knjigarna v središču Ljubljane, ugnezdena na živahno, multikulturno Trubarjevo ulico, v prostorih nekdanje Vrvarne. Zakladnica številnih izbranih edicij je zatočišče za vse, ki želijo poiskati nekaj prav posebnega. Od poznavalskih knjižnih sladokuscev osredotočenega pogleda do naključnih mimoidočih, ki jim zanimanje vzdrami nenavadno ime - vsakdo v njej najde nekaj prav zase. Knjižni program s poudarkom na novih edicijah ter ostalih vedno aktualnih delih založbe Sanje spremlja izbor knjig vseh drugih slovenskih založb - tistih, ki odsevajo kvalitete, k katerim stremimo tudi sami. Knjigarna posebej slovi po izjemno lepem brezplačnem darilnem zavijanju knjig.

Ustanoviteljica knjigarne je založba Sanje. Knjigarna je odprta vsak dan do 22. ure, tudi ob nedeljah.

 

Kratka zgodovina knjigarništva založbe Sanje

Začetnica sanjskega knjigarništva in predhodnica knjigarne je bila Sanjalnica v originalnem ljubljanskem tramvaju, ki je nekaj poletij zapored (2002–2003) skupaj z živahnim pletežem dogodkov Festivala Sanje krasil park Zvezda v Ljubljani. Kasneje je tramvajski voz končal kot muzejski eksponat v LPP, knjigarništvo pa se je nadaljevalo v mobilni montažni hišici z enakim imenom, vse do leta 2008, ko je šel Park Zvezda v prenovo. V letih 2007–2008 je založba postavila prvo majhno knjigarnico v nekdanji cvetličarni v avli na Gosposvetski z imenom, ki ga je navdihnila pesem Franeta Milčinskega Ježka, Cinca Marinca.

22. julija 2009 je založba končno otvorila vrata svoje prve stalne Knjigarne Sanje. Na okoli 100 m2 je prvič vključila tudi knjige drugih založb na Tavčarjevi ulici 17 v Ljubljani.

Leto zatem si je založba omislila še prvi potujoči oder in knjigarno v Sloveniji, Fantazijo Ekspres. Fantazija Ekspres je domovala v Tamovem kamionu, letnik 1988.

Jeseni 2011 smo knjigarno preselili v prostore nekdanje Vrvarne na Trubarjevi ulici. Dobrih 100m2 smo temeljito prenovili in preuredili in ji dodelili ime Hiša sanjajočih knjig. Prvo otvoritev je knjigarna doživela še pred zaključkom del v knjigarni, in sicer na svetovni dan živali, 3. oktobra, ki si ga bomo zapomnili po tem, da smo prav tistega dne objavili knjigo Charlesa Pattersona Večna Treblinka, Človekov odnos do živali. Zapomnili si jo bomo tudi po tem, da je tistega dne na novinarski konferenci nastopila tudi prava pravcata pujsa, prisrčna Pepa. Drugo otvoritev je knjigarna doživela na rojstni dan Franceta Prešerna, 3. decembra istega leta. Na otvoritvi so nastopili Brane Završan s šansonskim večerom Senca tvojga psa ter Matija Solce z lutkovno predstavo Happy Bones. Posebnost otvoritve je bila tudi v tem, da smo tega dne pod znamko VOU predstavili novo zbirko odličnih briških vin, ki je nastala v sodelovanju z vinarjem Marinkom Pintaričem. Ponudili smo devet vrst vin, ki so jih krasili naslovi pesmi Srečka Kosovela: Sonce se smeje, Balada o svobodnem duhu, Eros Mysticus itd.

Knjigarna si je izbrala zahtevno poslanstvo: v omejenih prostorih ponuditi izbor kar najbolj kvalitetnih knjig vseh zvrsti v slovenskem jeziku ter omejen izbor knjig v drugih jezikih, obenem pa zbirko svetovnega filma, kakovostne, neodvisne glasbe ter stripa.

Spletna knjigarna Sanje

Z julijem 2018 je knjigarna v sodelovanju  z založbo svojo dejavnost razširila tudi na splet s spletno knjigarno, ki poleg širokega nabora knjig vseh zvrsti ponuja tudi prelistavanje večine knjig založbe Sanje ter enostavno nakupovanje e-knjig. Slednje je zaenkrat omogočeno v e-pub formatu, knjige pa so zaščitene na način, ki temelji na zaupanju med strankami – s tako imenovano “social DRM” zaščito (ime kupca se vpiše v knjigo). Ponudbo e-knjig bomo postopoma razširili še na druge formate, omogočili pa bomo tudi prodajo ostalih spletnih vsebin (glasba, grafika). Spletna knjigarna bo omogočala tudi B2B poslovanje, kar prinaša tesnejše sodelovanje s pogodbenimi partnerji, kot so knjigarne, knjižnice in druga podjetja.

V pripravi je obenem mednarodna spletna knjigarna Sanje.

 

Ponudba knjigarne Sanje

 

Revijalni program: Širok nabor literarnih revij ter revij o umetnosti, ukinjenih in v teku (Emzin, Ekran, I.d.i.o.t., Sodobnost, Literatura, Apokalipsa, Dialogi, Maska, Časopis za kritiko znanosti, Outsider, Razpotja, Borec, Poetikon) + Mladina in njene posebne edicije.

Glasba: Zajeten nabor domačih neodvisnih založb s poudarkom na jazz, etno, folk glasbi in šansonu, v zadnjih letih pa smo nabor obogatili tudi z slovensko produkcijo elektronike, progresivnega roka, punka in metala ter kančkom hip hopa (Sanje, Moonlee, Kapa, Celinka, Klopotec, Sigic, Druga Godba, ZKP RTV, Goga, Nika, samozaložniki). Tujino pa pri nas zastopa butična založba Glitterbeat, ki redno skrbi za promocijo “drugih godb” na naših tleh.

Voščilnice / razglednice: Lastna produkcija (Mumini, Kosovel, Tramvaj); reprodukcije znanih slikarjev (Tushita), reprodukcije slovenskih umetnikov, ki jih pokrivata Narodna in Moderna galerija, razglednice izbranih ilustratorjev (Mojca Fo), arhitektov (arhitekturne skice Ljubljane). Posebnost pa so tudi gibljive razglednice in voščilnice.

Ostali neknjižni program: Program MUMINI (razglednice, zvezki, magnetki, priponke), Program Narodne Galerije (zvezki, razglednice/voščilnice, sestavljanke, igralne karte), magnetki Sidarte in Matjaža Krivica, program Slovenske Filantropije (visokokvalitetni izdelki, ki jih šivajo in izdelujejo bivše delavke Mure – stojala in ovitki za knjige, peresnice, obeski, lutke za lastno izdelavo ipd.). Velik nabor priponk lastne produkcije z motivi iz slikanic.

Dodatna knjižna ponudba

Ob knjigah v slovenščini imamo v ponudbi izbor knjig v hrvaškem, srbskem, angleškem in nekaterih drugih jezikih, ki jih po potrebi za stranke tudi naročamo. Prav tako se po dogovoru potrudimo za stranke poiskati izvod razprodane knjige.

Kljub temu, da je poudarek na novostih, verjamemo, da knjige niso pokvarljivo blago in zato želimo (za)držati čim več znanih in neznanih knjižnih biserov. Včasih nam za to zmanjka prostora in zato se trudimo strankam ustreči s hitrimi naročili iskanih naslovov.

Ponujamo obsežen nabor knjig slovenskih avtorjev v tujih jezikih.

Ostala ponudba

  • stripi,
  • humanistika in družboslovje,
  • šport (jadranje, alpinizem, izletništvo in pohodništvo, tek, kolesarstvo itd.),
  • izbrani priročniki za samopomoč in kuharice,
  • bogat program za otroke in mladostnike

 

Dodana vrednost:

  • Knjige in ostalo kupljeno blago na željo kupca  brezplačno darilno zavijemo. Ne samo v času božiča, temveč skozi vse leto!
  • Nudino kvalitetno svetovanje na podlagi znanja, izkušenj ter splošnega pregleda nad kulturno produkcijo.
  • Velikokrat delujemo tudi kot splošni informacijski center za popotnike in turiste, ki obiščejo Ljubljano.

 

 

Domujem na Trubarjevi 29 v Ljubljani in sem edina knjigarna v Sloveniji, ki je VSAK DAN – prav res vsak dan, tudi ob sobotah in nedeljah – ODPRTA DO 22. URE. Se že veselim, da me obiščete!