Brezplačna dostava nad 35 €

Ciganske pesmi pod briškim nebom

Ciganske pesmi pod briškim nebom

30. junij 2019 3 min branja

Šmartno in Dobrovo, Goriška Brda - Drugi dan Festivala Sanje v Goriških Brdih so se prepletale pravljice in ciganska glasba. Šmartno se je za eno popoldne prelevilo v pravljično vas, zvečer pa so v čarobnem okolju Gradu Dobrovo nastopili romski glasbeniki iz Madžarske in Prekmurja.

V Šmartnem je v soboto popoldne zaživela pravljična vas. Milena Mileva Blažič je v goste povabila pripovednika iz Rezije Luigio Negro in Sandra Qualio, ki sta s pojočim rezijanskim narečjem, pesmimi in pravljicami očarala obiskovalce. Po besedah Luigie Negro je zanimanje za domače narečje v rezijanski dolini zaživelo šele po potresu 1976, v 80-ih letih prejšnjega stoletja je bilo ustanovljeno Kulturno društvo Rozajanski dum, ki skrbi za ohranjanje rezijanske govorice. Je pa opozorila, da je vpliv italijanskega jezika zelo močen.

Drugi nastopajoči v pravljični vasi je bila zasedba Violinčkov iz ljubljanske restavracije Druga violina, kjer so zaposlene osebe z motnjami v duševnem razvoju. Kot so zapisali organizatorji Festivala Sanje, ViolinčkI morda nimajo idealnega para kromosomov, a se njihove "zgodbene strukture košatijo od domišljije". To so dokazali tudi v Šmartnem, ko so pod strokovnim režijskim vodstvom uprizorili Pravljice iz Druge violine.

Večerno dogajanje je znova uvedlo pesniško potovanje, tokrat pod naslovom Ustvariva glasbo in ples. Uveljavljenim pesnikom in pesnici, ki so z branjem avtorske poezije nastopili že prvi večer – Janiju Kovačiču,  Marku Tomašu,  Davidu  Brooksu, Sofyi-Agnesi Yakuntsovi in Iztoku Osojniku – so se pridružile tri mlade pesnice, nagrajenke Župančičeve frulice:Urška Bahor, Urška Jurajevčič in Amadeja Rek. Potovanje so povezali dramski igralci Ivan Peternelj, Violeta Tomić, Vesna Maria Maher in Blaž Šef z odlomki iz knjige Zgodbe dežja.

Najsvetlejša zvezda večera je bila izjemna romska pevka Mónika Lakatos, ki je predstavila svoj prvi samostojni album Romanimo. Na njem raziskuje in znova odkriva bogato romsko glasbeno tradicijo, pesmi halgato, najustreznejši prevod v slovenščino je žalostinke. Besedila pesmi halgato pripovedujejo o vsakdanjem življenju Romov in imajo posebno poslanstvo: govorijo o stvareh,  o katerih je težko govoriti. Kot je Lakatosova povedala v uvodu v koncert, gre za pesmi iz zapuščine prednikov, ki so jo že sami Romi skoraj pozabili in povezuje njihovo ljudstvo prek meja Madžarske.

Ciganski večer poezije in vina so zaključili domači glasbeniki, romska zasedba Romano Glauso. Skupina iz znamenite krajevne skupnosti Pušča svoje pesmi zajema iz globokega bazena romske glasbene tradicije in mu vdahne avtorski pečat. Ciganska glasba in briško vino sta tudi v soboto zvečer dokazala, da sta idealna kombinacija.

Nedeljsko dogajanje v Brdih bo popoldne odprl Forum Sanje, ki ga bodo letos zaznamovale ženske. Nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer bo pripovedovala življenjske zgodbe, uprizorili bomo zgodbo misijonarke in pisateljice Marija Sreš, ki je velik del življenja preživela med indijskimi staroselci, Anja Srpčič pa bo predavala o svoji prostovoljski izkušnji v Gambiji. Večerni del se bo začel s tretjim pesniškim potovanjem, tokrat naslovljenim Lepota, od katere bo smrt zblaznela. Festival Sanje se bo zaključil s koncertom skupine Bakalina Velika, ki v svoje sodobno-ljudske pesmi, odpete v domači čadrski govorici, vpleta tako družbenokritična kot lirična sporočila.

 

Več na spletni strani Festivala Sanje