Brezplačna dostava nad 35 €

6. mali traven | april

6. mali traven | april

06. april 2024 4 min branja
Objavljeno v: Iskre časa

II. SVETOVNA VOJNA

6. aprila 1941 je bila cvetna nedelja. Tega dne so Nemci skupaj s svojimi podrepniki, prav takšnimi ali pa še slabšimi zlikovci od sebe, brez vojne napovedi, enako kot 58 let kasneje, zbombardirali Beograd in ga za vse večne čase iznakazili; istočasno so vdrli v Kraljevino Jugoslavijo z vseh koncev; v samo nekaj dneh so porazili slabo oboroženo kraljevo vojsko, ki je kapitulirala, nato pa so si Jugoslavijo razdelili. Nastala je marionetna ustaška paradržava NDH, ki se je v štirih letih svojega obstoja "odlikovala" z nezaslišanimi zločini nad človeštvom. Srbijo so Nemci oklestili tako rekoč na Beograjski pašaluk in ji takšni dopustili vsaj minimalen obstoj, Slovence pa so se Italijani, Nemci in Madžari, ki so si med seboj razdelili Dravsko banovino, odločili preprosto ukiniti ... Nas pač nikoli nič ne izuči. 1991 smo prostovoljno položili glavo na tnalo teh istih naših "dobronamernih" sosedov, ki nas stoletja visoko cenijo, še bolj kot Watson črnce ... Za razliko od leta 1941 so nas 1991 dobili gratis.

 
ALBRECHT DÜRER
 
V svojem rodnem Nürnbergu je 6. aprila 1528 umrl Albrecht Dürer, eden najpomembnejših nemških slikarjev, predstavnik renesanse in humanizma in prvi grafik, ki je to panogo imel za docela enakovredno ostalim panogam likovne umetnosti. Dürer je res vse življenje preživel v Nürnbergu, a je tudi veliko potoval, bil je v Italiji in na Nizozemskem pa seveda na Dunaju. Povsod so ga sprejemali kot resničnega mojstra. Med njegovimi občudovalci in naročniki je bil celo sam presvetli cesar Maksimilijan. Dürer je bil tudi omembe vreden matematik in pisec besedil o umetnosti, kot pravi poslovnež pa je na svojih potovanjih, na katerih je skrbno pisal dnevnik, vanj natančno vnesel sleherni izdatek in dobiček.
 
 
 
 
RAFFAELLO
 
V Urbinu se je 6. aprila 1483 rodil Raffaello Sanzio (tudi Santi), poleg Michelangela in Leonarda tretji velikan visoke renesanse in eden največjih slikarjev vseh časov. Čeprav je umrl star le 37 let, je za njim ostalo veliko del. Posebno ga odlikujeta kristalna jasna podoba in veličina človeka, kar odraža tedaj prevladujoči neoplatonistični nazor o pomenu človeka kot kroni stvarstva. Njegove kompozicije so urejene in skladne, skratka klasik v pravem pomenu besede. Raffaello je ustvarjal največ v Firencah in v Rimu, kjer je poslikal znamenite stanze v papeški palači, vodil pa je še gradbena dela pri baziliki svetega Petra. Tam je tudi umrl na sam svoj 37. rojstni dan. Pokopan je v rimskem panteonu.
 
 
MATIJA JAMA
 
V Ljubljani je 6. malega travna 1947 umrl slikar Matija Jama, eden od vélike četverice slovenskih impresionistov. Star je bil 75 let.
Jama se je sprva šolal doma, ko pa so se Jamovi preselili v Zagreb, ga je, dijaka, začelo veseliti predvsem slikarstvo. 1897 je odšel v Monakovo, kjer je obiskoval najprej Ažbetovo slikarsko šolo, potem pa tudi akademijo, ki pa je ni končal, saj se je 1902 poročil z nizozemsko slikarko Louise van Raders. Rodili so se jima trije otroci, najmlajša hči Neža (Agnes Jama, 1911-1993) je postala pianistka in skladateljica.
Matija Jama je velik del življenja preživel po različnih evropskih krajih v Avstriji, Nemčiji in na Nizozemskem, zadnja leta se je vrnil domov.
Ustvarjati je začel v secesijskem duhu, in to predvsem akvarele in risbe, ilustriral pa je tudi več knjig. Kasneje so ga navdihovali francoski impresionisti (Claude Monet). Jama je bil v prvi vrsti krajinar. Ohranjenih je nad 450 njegovih slik, v glavnem v tehniki olje na platno.
 
 
 
NOTKER BALBULUS
 
V knežji opatiji St. Gallen (danes Švica) je 6. aprila 912 umrl blaženi Notker, benediktinski menih in eden najpomembnejših pesnikov in učenjakov karolinške dobe. Velja za izumitelja sekvenčnega petja, ki je služilo kot mnemonični pripomoček pri petju cerkvenih himen.
Notker je imel govorno napako, zato vzdevek Balbulus, kar pomeni jecljavec, nemško der Stammler. Pisal je himne in tudi poročila o pomembnem dogajanju. Imel je velik smisel za smešno, tako so njegovi zgodovinski spisi na gosto posejani s humornimi dogodki. Njegovo najpomembnejše delo Gesta Karoli Magni je, poleg tega, da je neprecenljivi vir historičnih podatkov, tudi zakladnica dragocenih anekdot iz življenja Karla Velikega.
Notkerjeva druga pomembna dela so še Vita sancti Galli, De sancto Stephani ter znamenita zbirka štiridesetih latinskih sekvenc Liber hymnorum, s katero si je zaslužil naziv najpomembnejšega duhovnega pesnika srednjeveške književnosti.
Prav blaženemu Notkerju Jecljavcu pripisujemo tudi znamenito antifono Media vita in morte sumus (Sredi življenja smo v smrti).
Blaženi Notker prosi Boga, da bi odgovorne srečala pamet in bi prenehali zametavati latinščino. Naj se vrne v svete obrede in naj se že vendar preneha s sramotnim početjem v hiši Božji.