Brezplačna dostava nad 35 €

7. veliki traven | maj

7. veliki traven | maj

07. maj 2024 3 min branja
Objavljeno v: Iskre časa

GARY COOPER

V Heleni, glavnem mestu Montane, se je 7. maja 1901 rodil Frank James Cooper, znan kot Gary Cooper, eden največjih filmskih igralcev. V svoji karieri, ki je trajala 36 let, je nastopil v 100 filmih, veliko med njimi je bilo kavbojk. Zapomnili smo si ga po njegovem tihem glasu in zadržanem vedenju. Med njegove največje mojstrovine sodijo vloge v filmih Drevo za obešanje, Mož z Zahoda, Ljubezen popoldne, Prijateljsko prepričevanje, Vrt zla, Vrnitev v raj in, najboljša med vsemi, Točno opoldne.

 

 

JOHANNES BRAHMS
 
V Hamburgu se je 7. maja 1833 rodil Johannes Brahms, eden najpomembnejših skladateljev pozne romantike, veljal pa je tudi za izrednega virtuoza na klavirju. Skladal je najprej predvsem za klavir, in to je počel z veseljem in lahkoto, čeravno veljajo njegove klavirske skladbe za težke; orkestralno glasbo je začel pisati razmeroma pozno in se pri skladanju precej mučil, o čemer je večkrat potožil svoji najboljši prijateljici Clari Schumann. Brahms je napisal štiri simfonije, dva klavirska koncerta, serenade, uverture in 21 madžarskih plesov, ki so bili najprej le za klavir, a jih je avtor naknadno še orkestriral. Največ njegove glasbe je za klavir, tako ali drugače, pisal pa je tudi zborovsko in orgelsko glasbo. Brahms je od 1862 pa do smrti 1897 živel na Dunaju; s tem v zvezi je njegovo osebno znanstvo z našim Benjaminom Ipavcem, bil pa je Brahms tudi častni član ljubljanske Filharmonične družbe.
 
 
 
ČAJKOVSKI
 
V Votkinsku, danes Udmurtska avtonomna republika Ruske federacije, se je 7, maja 1840 rodil Peter Iljič Čajkovski, eden največjih ruskih skladateljev in prvi Rus, ki je s svojo glasbo osvojil in očaral ves svet. Čajkovski je avtor prekrasnih simfonij, koncertov, oper, baletov, najbolj božanska pa je njegova liturgična glasba ruske pravoslavne cerkve. Najsi je bil Čajkovski še tak genij, njegovo življenje je bilo posuto s trnjem in pogosto tudi nadvse bridko.
 
 
 
REYMONT
 
V Kobielah Wielkih se je 7. maja 1867 rodil veliki poljski pripovednik Władisław Stanisław Reymont, ki je 1924, leto dni pred smrtjo, dobil Nobelovo nagrado za književnost. V šole ni dolgo hodil, raje se je posvečal samoizobraževanju, veliko je bral, njegov najljubši pisatelj pa je bil francoski naturalist Emile Zola, kar se jasno vidi iz vseh Reymontovih del. Njegovo najboljše delo je tetralogija Kmetje, v slovenščini pa imamo tudi romana Komedijantka in Leto 1794.
 
 
IVAN ALBREHT
 
V Hotedrščici se je 7. velikega travna 1893 rodil slovenski književnik Ivan Albreht. Po maturi v Ljubljani je študiral fiziko v Gradcu, a vsled vojne študija ni končal. Pisal je poezijo in prozo, zlasti se je uveljavil kot mladinski pisatelj. Podobno kot Cvetko Golar, Petruška in Milan Pugelj spada tudi Albreht med tako imenovane sopotnike moderne, saj tudi v njegovem delu odmevajo njene ideje, ki pa se prepletajo s še drugimi pogledi, pri Albrehtu so to sledovi romantike in sentimentalnega realizma, prevladuje pa naturalizem. Objavil je štiri pesniške zbirke (Slutnje, Prisluškovanja, Odsevi, Eros inferni), precej knjig proze (Malenkosti, Ranjena gruda, Zalina rana, Žerjavica v krvi itd.), nekaj knjig za otroke in mladino (Bisernica itd), napisal pa je tudi nekaj mladinskih iger (Sirota Jerica, Sestrica gre, Takih pet za mladi svet). Po II. svetovni vojni je Ivan Albreht utihnil. Umrl je 12. VII. 1955 v Ljubljani, star 62 let.