Brezplačna dostava nad 35 €

8. veliki traven | maj

8. veliki traven | maj

08. maj 2024 2 min branja
Objavljeno v: Iskre časa
DIRK BOGARDE
 
V Londonu je 8. maja 1999 umrl Derek Jules Gaspard Ulric Niven van den Bogaerde, znan predvsem kot Dirk Bogarde, angleški pisatelj in igralec. Kot izdaja njegov priimek, je bil po očetu nizozemskega rodu, njegova mati Margaret Niven pa je bila škotska igralka. Dirk je začel v gledališču, zraven je študiral igro. Kariero je začel pri 18-ih, a jo je prekinila II. svetovna vojna, v kateri je bil aktivni oficir in bil sedemkrat odlikovan. Po vojni je nastopal v veliko britanskih filmih, njegov največji uspeh je nedvomno vloga bolehnega Gustava von Aschenbacha v mojstrovini Smrt v Benetkah Luchina Viscontija, posneti po noveli Thomasa Manna (1971).
 
 
OSWALD SPENGLER
 
V Münchnu je 8. maja 1936 umrl nemški filozof zgodovine Oswald Spengler. Njegovo najpomembnejše delo Der Untergang des Abendlandes (Zaton Zahoda) govori o nastanku, razcvetu, zatonu in propadu civilizacij. Prav zdaj smo, se zdi, priča začetku konca zahodne civilizacije, zato je knjiga toliko bolj aktualna. Pred desetletjem jo je v dveh zajetnih zvezkih izdala Slovenska matica.
 
 
GUSTAVE FLAUBERT
 
V Canteleu, Francija, je 8. maja 1880 umrl sloviti francoski pisatelj Gustave Flaubert, eden največjih romanopiscev, ne le francoskega, marveč realizma vobče. Star je bil 58 let. Vse svoje ne prav dolgo življenje je posvetil pisanju in predvsem mojstrenju svojih del. Svoj prvi roman, Gospa Bovaryjeva, je pisal celih 6 let, predno ga je 1857 objavil; a namesto da bi takoj požel zasluženo slavo, se je moral bosti s pravosodnim sistemom zaradi očitane mu domnevne skrunitve družbenih moralnih norm Tudi vsa svoja kasnejša dela je Flaubert pisal enako skrbno in pedantno, vsak stavek je pilil in obračal toliko časa, dokler ni bil povsem zadovoljen z njim. Večina njegovih del nosi avtobiografske poteze. Znano je, da je o glavni junakinji svojega romana, gospe Bovary, zapisal: "Madame Bovary c`est Moi.
 
 
JANKO MODER
 
V Dolu pri Ljubljani se je 8. velikega travna 1914 rodil Janko Moder, slovenski pisatelj, prevajalec in slavist. Po diplomi iz slavistike 1939 je nekaj let poučeval na gimnaziji, bil po vojni zaprt, potem pa se je popolnoma posvetil prevajanju. Janko Moder je svetovni fenomen, saj je prevajal iz več kot dvajsetih jezikov, seznam knjig, ki jih je v življenju poslovenil, pa presega število 600, s čimer predstavlja rekorderja, čigar rekord bo težko kdo podrl. Janko Moder je prevajal leposlovje in strokovno literaturo, poezijo, prozo in dramatiko, zraven pa je utegnil še marsikaj napisati, urediti in pripraviti. Drži pa tudi, da tisti, ki veliko dela, tudi greši, zato je razumljivo, da prav vsi Modrovi prevodi niso čisto vrhunski, a za ogromno prevedenih, urejenih in izdanih knjig mu bomo večno hvaležni.