Brezplačna dostava nad 35 €

Alamut v vizionarski izvedbi Laibach na odru Jahrhunderthalle ob častnem gostovanju Slovenije na knjižnem sejmu v Frankfurtu

Alamut v vizionarski izvedbi Laibach na odru Jahrhunderthalle ob častnem gostovanju Slovenije na knjižnem sejmu v Frankfurtu

20. oktober 2023 2 min branja

Včeraj je na odru frankfurtske Jahrhunderthalle ob častnem gostovanju Slovenije na knjižnem sejmu v Frankfurtu zaživel Alamut v vizionarski izvedbi Laibach. Nastop Laibach nedvomno pomeni enega od vrhuncev predstavitve Slovenije v Frankfurtu. Izjemen simfonični multimedijski spektakel je skupina Laibach izvedla v sodelovanju z več kot sto umetniki iz Irana in Slovenije. Še v tem mesecu so napovedane uprizoritve tudi v Ljubljani, Trstu in Zagrebu. Sanje z navdušenjem pozdravljamo izjemen alamutski spektakel in vsem nastopajočim iz srca čestitamo.

"V Laibachovem Alamutu se ideje radikalnega političnega in religioznega nihilizma prepletajo s klasično perzijsko poezijo Omarja Hajama, čutni stihi pesnice Mahsati Ganjavi se zlivajo z minimalističnimi, na iranski tradiciji temelječimi zvočnimi barvami, ibn Sabov peklenski mehanizem pa odzvanja v industrijskem principu delovanja orkestra in v Laibachovem edinstvenem zvoku." (Več na MMC Slovenija)

Tudi na Sanjah potentna alamutska snov brbota od novih navdihov: medtem ko slovenska edicija sije z nezmanjšano močjo, sta v pripravi nova razkošna mednarodna knjižna edicija Alamuta in angleška spletna stran, v celoti posvečena Alamutu.

 

 

PRVI VTISI PO UPRIZORITVI ALAMUTA V FRANKFURTU:

"Alamut včeraj v Jahrhunderthalle – še čisto pod vtisi, bilo je vrhunsko. Utrip pod kožo, naježene emocije, zavedanje, da je skozi Laibach in vse na odru včeraj spregovarjal občutek za človečanstvo. Bliskajoče se podobe krvi, smrti, lobanj, strahu, uničenja, razdejanja, razčlovečenja prikličejo v zavest aktualnost. Vojna v Palestini je srhljivo blizu, bližje, kot si mislimo, vsi smo povezani. Občutek, da je občinstvo razumelo in se odzvalo. Potem pa čudoviti, neskončno drugačni iranski glasovi in pisava ... ki so stkali tančico presunljive subtilnosti, v mesto, kjer se zvezd ne vidi, priklicali njihovo svetlikanje. Sinovi in hčere Zaratustre! Potentna alamutska snov, kje je režiser z dovolj poguma, da romaneskno glino pregnete v film brez tega, da bi jo umetniško kompromitiral. Mogoče pa bo režiserka. Rade Šerbedžija seveda kot Hasan ibn Saba. Alamut, prebujeni zmaj!
–Andreja Udovč, uredništvo Sanje