Brezplačna dostava nad 35 €

Caitlin Johnstone: Ne bom pogledala stran

Caitlin Johnstone: Ne bom pogledala stran

17. december 2023 3 min branja

Gre za majhno potezo. Komaj omembe vredno. A to je vse, kar lahko ponudim: preprosto, sveto zaobljubo, da se bom poklonila žrtvam tako, da ne bom pogledala stran od tega, kar se jim dogaja.

Ne bom odvrnila pogleda.

Ne glede na to, kako grozljivo bo, ne bom pogledala stran.

Ne glede na to, koliko otrok bom videla ubitih in poškodovanih na najhujše možne načine, ne bom pogledala stran.

Ne glede na to, koliko človeškega trpljenja vidim, ko gledam Gazo, ne bom odvrnila pogleda.

Ne glede na to, koliko nočnih mor bom imela, ne bom odvrnila pogleda.

Ne glede na to, koliko solz bom potočila, ne bom odvrnila pogleda.

Ne glede na to, koliko razlogov si bodo propagandisti in manipulatorji izmislili, da bi svoj pogled usmerila drugam – ne bom pogledala stran.

Ne glede na to, s koliko žaljivkami in obtožbami me bodo obkladali, ker nočem pogledati stran – ne bom pogledala stran.

Ne glede na to, koliko lažje bi bilo odvrniti pogled – ga ne bom odvrnila.

Ne bom odvrnila svojega pogleda. Ne bom se prepustila zmedi. Ne bom se izgubila v omamljanju, ki ga povzroča eskapizem. Ne bom se pretvarjala, da je vse normalno in da je v življenju vse v redu. 

Gre za zelo skromno potezo. Komaj omembe vredno. Toda to je vse, kar lahko ponudim: preprosto, sveto zaobljubo, da se bom poklonila žrtvam tako, da ne bom pogledala stran od tega, kar se jim dogaja. Prisotna bom, kolikor le zmorem. 

Ljudje v Gazi trpijo veliko bolj, kot sem kdajkoli trpela jaz, in verjetno veliko bolj, kot bom kdajkoli trpela. Na ta svoj skromen in zelo pomanjkljiv način se trudim, da ne trpijo sami.

Skozi pogled ene osebe, pozornost ene osebe, spoštovanje ene osebe lahko zagotovim, da jim svet ni obrnil hrbta. V tej meri lahko zagotovim, da niso pozabljeni.

Tudi če preostala moja prizadevanja ne bodo uspešna, četudi bodo vsa naša skupna prizadevanja neuspešna, četudi aktivizem ne bo uspel, četudi nam ne bo uspelo dovolj odpreti  oči in izvajati dovolj pritiska na potrebnih mestih, potem vsaj njihova smrt, izgube in trpljenje ne bodo ostali neopaženi. Neprepoznani. Necenjeni. Brez priče.

Ne bom odvrnila pogleda, ker so ta življenja pomembna in sem jih dolžna spoštovati.

Ne bom odvrnila pogleda, ker bi s tem dala pošastim, kar hočejo. 

Ne bom odvrnila pogleda, ker imam tudi v svoji nemoči, da bi pomagala, moč, da pričujem. 

Ne bom odvrnila pogleda iz istega razloga kot takrat, ko moji starši umirajo, jih držim za roko in ostanem ob njihovi postelji, dokler ne zaspijo. 

Tudi če tega ne moremo ustaviti, jim lahko vsaj omogočimo, da jih vidimo.

Vsaj to jim dolgujemo.

Vsi smo priča. Tega nikdar ne smemo pozabiti ...Delo Caitlin Johnstone je v celoti podprto s strani bralcev. Če vam je besedilo blizu, ga delite z drugimi. Lahko ji sledite na Facebooku, Twitterju, Soundcloudu, YouTubu, denarno jo lahko podprete na Ko-fi, Patreonu ali Paypalu

Če želite prebrati več, lahko kupite njene knjige. Lahko se naročite na novičnik na njeni spletni strani ali na njen Substacku. 

Prevedeno po Consortium news.