Brezplačna dostava nad 35 €

Kaj nam je zaupala Vandana Shiva, dobitnica alternativne Nobelove nagrade?

Kaj nam je zaupala Vandana Shiva, dobitnica alternativne Nobelove nagrade?

Predragi vsi!

Dolgo, dolgo se vam nismo javili ... edini razlog pa je bil v tem, da smo bili prezasuti. Z ustvarjanjem knjig, z Velikim spomladanskim čiščenjem knjigarne, z novicami, z delom, delom in še enkrat delom – saj, kot je zapisal Kosovel, »naše delo bo absolutno zmaga nad slovensko kulturno lažjo.«

Vabljeni k pregledu najpomembnejših novic. V kratkem se bomo pričeli tudi v živo redno javljati iz studia. Prihaja TV Sanje❗

✅ Naša in vaša Hiša sanjajočih knjig je končno spet odprla vrata! Preurejena, oprana in dišeča knjigarna je te dni odprta od 10. ure dopoldne do 6. ure zvečer. Člane Knjižnega kluba Sanje tu  sedaj v živo pričakuje tudi sanjska razprodaja, ki obenem še vedno poteka tudi na spletu. Pridite naokrog, veseli vas bomo mi in knjige tudi!

✅ Ob razglasitvi karantene smo iz tiskarne prejeli veliki (proti)vojni roman Ko sem bil hodža Damirja Ovčine. Damir je preživel eno tistih neverjetnih zgodb, ki jih piše življenje, a najpogosteje ostajajo skrite našim očem. Toda Damirju je sarajevsko zgodbo uspelo vtisniti na papir na način, ki je neponovljiv, kot življenje. Prevajalka Polona Glavan je s pomočjo Tamare Zablocke dosegla nemogoče: sarajevščino je prestavila v slovenšno, kakršne še nismo slišali! In včeraj zvečer se je zgodilo tole: Ispeci pa reci – Damir Ovčina in Maida Džinić Poljak. Pogovor si lahko še vedno ogledate na Knjigi obrazov na tejle povezavi.

 

Letošnjo Noč knjige morda najlepše povzame beseda: Prebujenje.

✅ Bil je začetek skrivnostnega, čudovitega potovanja v neznano.
✅ Bila je otvoritev Universal Book Night ter pobude Misli z vseh kotov sveta, ki daje glas domorodnim skupnostim ter avtorjem, pisateljem, pesnikom in mislecem iz Latinske Amerike, Afrike, Bližnjega Vzhoda – območij, ki jih je Zahod tako zelo ozkogledo razglasil za drugi ali tretji svet.
✅ Bila je medkontinentalna povezanost.
✅ Bil je prvi lovestream, ki ima samo na Knjigi obrazov že 17.000 ogledov.
✅ Bile so lepe duše z raznih kotičkov Zemlje: znanstvenica in okoljska aktivistka Vandana Shiva; iranska slikarka Nahid Kazemi, avtorica številnih knjižnih ilustracij, pa tudi energetsko sijočih sanjskih naslovnic; malteški pesnik Antoine Cassar, avtor nepozabnega Potnega lista; ter glasbeniki in plesalci iz Karantena Collective K52, with love from Loška dolina: rural poems, music, dance and hens! Toka zavedanja ni mogoče ustaviti. Prihaja osvežilno in neodložljivo kot zelen pomladni dež zunaj. Planetaren je.
✅ Skoraj vsak dan je novo srečanje prižgalo sanje v tisočletni noči.

 

Odziv avtorjev je izjemen.

✅ Pesnica Anjuta, katere pesniška zbirka Rane rane izide pri Sanjah konec junija, je pripravila pesniški video Poklon moji domovini v času izkušnje.
✅ Blaž Šef je z odlično interpretacijo podložil zvočno knjigo Wilhema Reicha Prisluhni, mali človek! O knjižni ediciji pa tule.
✅ Starejši iz doma upokojencev Gradišče so se dotaknili z branjem slovenskih in tujih pesnic in pesnikov.

 

Zgodilo se je veliko stvari.

✅ Politični mediji so z natolcevanjem napadli ustanovitelja založbe Sanje in društva Festival Sanje. Na spletni strani smo objavili njegov odgovor.
✅ Sanjska razprodaja obsega že več kot 500 knjig! Na voljo v spletni knjigarni Sanje in v knjigarni Hiša sanjajočih knjig na Trubarjevi 29 v Ljubljani.
✅ Ponudba e-knjig raste kot z dežjem napojena reka.

 

Kaj se obeta?

✅ Pripravljamo se tudi na redno oddajanje oziroma lovestreaming TV Sanje!

✅ Izšel je n-ti ponatis romana Štirideset pravil ljubezni Elif Shafak.

✅ Zaspanka ostaja neprodana zvezdica, je pa te sanjske knjigice zmanjkalo; v pripravi je že nova!

 

V pripravi so novi knjižni izidi:

✅ Srečko Kosovel: Kriza človečanstva,
✅ Peter Wilberg: Izmisleki, ki nas držijo v ujetništvu,
✅ Christelle Dabos: Zrcalka III. Spomin Babilona (že na voljo v prednaročilu po znižani ceni, prihaja v začetku junija!),
✅ Ransom Riggs: Knjižnica duš (prav tako na voljo v prednaročilu po znižani ceni),
✅ Elif Shafak: 10 minut in 38 sekund v tem čudnem svetu
✅Vandana Shiva: Enost proti 1 %

 

Vandano Shiva smo doživeli kot utelešenje Matere Zemlje. Je svetovni obraz okoljevarstvenih prizadevanj, dobitnica alternativne Nobelove nagrade, voditeljica Mednarodnega foruma o globalizaciji ter Gibanja za slow food, direktorica Navdanya in Raziskovalne fundacije za znanost, tehnologijo in ekologijo, neutrudna bojevnica za pravice kmetov in žensk ter avtorica številnih vplivnih knjig. V slovenščini bo letos pri založbi Sanje izšla njena knjiga Enost proti 1 %. Razbijanje iluzij, sejanje svobode.


Na Noč knjige je spregovorila o nujnosti povezovanja, o tem, kako je izredno stanje zaradi covida-19 zadnji poskus starega imperija, da nas zasužnji; da se med epidemijo uničujejo kulture, podjetništvo, raznolikost sveta, vmes pa brezvestno poteka nelegitimni prenos premoženja. "Ena sama korporacija, BlackRock, ima v lasti več premoženja kot pol sveta skupaj, četudi bi po vseh pravilih že zdavnaj morala propasti, če je ne bi reševali z davkoplačevalskimi sredstvi," je povedala.

Vsem, ki ste prispevali k Noči knjige v nenavadnih razmerah in k njeni svetovni sestri, Universal Book Night,  bi radi izrekli velik HVALA. Prispevkov je toliko, da jih bomo še dolgo lahko nizali. Prostor je odprt, Noč knjige poteka še ves maj. Vabljeni k ustvarjanju, v pomoč pri idejah vam je lahko vodnik po Noči knjige Iz kaosa v kozmos.