Brezplačna dostava nad 35 €

Iz Knjižnice sežganih knjig: Prisluhni, mali človek!

Iz Knjižnice sežganih knjig: Prisluhni, mali človek!

12. junij 2019 4 min branja

Knjiga, ki bo otvorila novo sanjsko zbirko Knjižnica sežganih knjig, je nekaj posebnega: gre za prvi knjižni prevod kakega dela Wilhelma Reicha v slovenščino.

 

 

Prisluhni, mali človek! je orgonski energiji pritrjujoče esejistično delo enega najtehtnejših mislecev, znanstvenikov in psihiatrov 20 stoletja. Wilhelm Reich, presunjen od zavedanja, da ljudje že dolgo grdo ravnajo z življenjsko silo v sebi, je z visokoenergetskimi pobliski razsodnosti ubesedil kozmični coup de coeur, ki nagovarja vsakogar. Apel malemu človeku je napisal leta 1964 kot odgovor na klevete, ki so škodoželjno treščile v njegovo izjemno znanstveno kariero. V njem završi misel, kako je bil sprva naivno zaupljivo, nato s čedalje večjo osuplostjo in nazadnje zgroženo priča samopoškodovanju, ki ga vase uperja mali človek; njegovemu trpljenju in na večno vračanje istega obsojenim uporniškim jurišem: temu, s kakšno ihto poveličuje svoje sovražnike in ugonablja prijatelje; kako vsakokrat, ko si pod trobojnico ljudstva pridobi opolnomočenje, to moč zlorabi, da se sprevrže v še krutejšo obliko oblasti od tiste, ki jo je nasledila.

Reich nas s svojim preroditeljskim pisanjem pokliče k poštenemu pogledu vase. Obvezuje nas k prevzemanju odgovornosti za lastno življenje in k prižiganju neizkoriščene svetlobe, ki brli globoko v kolektivnih prepadih človekove narave.

Esejistično delo bosta branila uvod Roka Zavrtanika in obsežna spremna beseda kultnega režiserja jugoslovanskega črnega vala Dušana Makavejeva.

Knjiga je do izida konec junija na voljo po prednaročniški ceni le 13,00 evrov. Klik za naročilo.

 

Odlomek

Strah te je misliti, mali človek, kajti misel gre z roko v roki z močnimi telesnimi občutki, tebe pa je strah lastnega telesa. Mnogi veliki ljudje so te pozvali: »Vrni se k svojim izvorom! Prisluhni notranjemu glasu, odzovi se na svoja pristna čustva! Spoštuj in čislaj ljubezen!« Ampak ti si gluh za te besede, sploh jih ne doumeš več.
 
Padajo na tla prostrane puščave in samotni glasniki preminejo v tvoji pusti divjini, mali človek.

Na voljo si imel izbiro: poleteti v nadčloveške višave z Nietzschejem ali se pogrezniti v podčloveške globine s Hitlerjem. Kričal si Heil, heil! in izbral podčloveške globine.

Na voljo si imel izbiro: Leninovo resnično demokratično ustavo ali Stalinovo diktatorstvo. Izbral si Stalinovo diktatorstvo.

Na voljo si imel izbiro: Freudovo pojasnitev seksualnega jedra tvojih duševnih motenj ali njegovo teorijo o prilagoditvi kulturi. Zavrgel si teorijo o seksualnosti in izbral teorijo o prilagoditvi kulturi, zato si obvisel v zraku.

Na voljo si imel izbiro: Jezusa z njegovo dostojanstveno preprostostjo ali Pavla z njegovim celibatom za duhovnike in dosmrtno obvezno poroko s teboj. Izbral si celibat in obvezno poroko, pri čemer si pozabil na preprostost Jezusove matere, ki je rodila otroka iz ljubezni in samo iz ljubezni.

Na voljo si imel izbiro: Marxov vpogled v produktivnost tvoje žive delovne sile, ki edina ustvarja vrednost proizvodov, ali idejo države. Pozabil si na živo energijo svojega dela in izbral idejo države.

Med francosko revolucijo si imel na voljo izbiro: krutega Robespierra ali plemenitega Dantona. Izbral si krutost, plemenitost in dobroto pa si poslal pod giljotino.

V Nemčiji si lahko izbiral med Göringom in Himmlerjem na eni strani ter Liebknechtom, Landauom in Mühsamom na drugi. Himmlerja si povzdignil v načelnika policije, svoje sijajne prijatelje pa si umoril.

Na voljo si imel izbiro: Juliusa Streicherja ali Waltherja Rathenaua. Umoril si Rathenaua.

Na voljo si imel izbiro: Lodgea ali Wilsona. Umoril si Wilsona.

Na voljo si imel izbiro: okrutno inkvizicijo ali Galilejevo resnico. Mučil in poniževal si velikega Galileja, od čigar iznajdb imaš še danes korist. Zdaj, v dvajsetem stoletju, si poskrbel za nov razcvet inkvizicijskih metod.

Na voljo si imel izbiro: terapijo duševnih bolezni s šoki ali razumevanje duševne motnje. Odločil si se za terapijo s šoki, in sicer iz strahu, da bi sprevidel enormnost lastne sprevrženosti. Še naprej si hotel biti slep; a le široko odprte, ostroglede oči bi ti lahko pomagale.
Prav pred nedavnim si imel na voljo izbiro med morilsko atomsko energijo in koristno orgonsko energijo. Dosleden v svoji zabitosti si izbral atomsko energijo.