Brezplačna dostava nad 35 €

Iz norega v krasni svet – od Slovenije do Venezuele

Iz norega v krasni svet – od Slovenije do Venezuele

04. april 2022 4 min branja
Objavljeno v: TV Sanje, Novice

Na prvi konferenci Založbe Sanje za javnost po več kot dveh letih smo predstavili tri projekte: (1) veliko novo knjigo Ta krasni nori svet enega najbolj priljubljenih slovenskih mislecev in pisateljev, patra Karla Gržana, (2) letošnjo Noč knjige in (3) aktualni knjižni program založbe Sanje. Dogodek smo organizirali na domačiji patra Karla Gržana, nanj pa povabili prek 1000 novinarjev in »mnenjskih voditeljev«. Na dogodek ni bilo niti enega novinarja.  Prišel je le predstavnik skupine Stop lažnjivim medijem, ki pa se je predstavil kot ne-novinar. Ker je patrova domačija oddaljena, smo vse tudi povabili, da nam posredujejo vprašanja za našega osrednjega gosta – prejeli nismo niti enega vprašanja.

Zato pa so bile Sanje in NOČ Knjige skupaj s slovensko literaturo (osrednja tema: humor) v soboto, 2. aprila, predstavljene na državni televiziji v sankcionirani in prepovedani Venezueli – pred 30 milijonskim občinstvom in v oddaji dolgi polnih 49 minut. Osebno nas je zastopala naša draga potujoča sodelavka Cvetka Poprask – Flores.

Predstavitev na domačiji na Konjskem vrhu smo želeli prenašati v živo, vendar nam to zaradi izjemno slabe povezave s spletom ni uspelo. uspeli pa smo posneti del pogovora, ki ga objavljamo na videu spodaj. Ob njem je objavljena tudi oddaja, ki jo je pripravila Venezuelska televizija, če ne znate špansko, lahko vklopite avtomatske podnapise v slovenščini ali angleščni.

---

Iz norega v krasni svet.
Pogovor ob izidu knjige patra Karla Gržana TA KRASNI NORI SVET.
Gostje: Pater Karel Gržan (avtor), Nada Vodušek (voditeljica), Peter Povh (urednik), Oskar Longyka (glasba).
V drugem delu smo si ogledali pretresljiv, aktualen film Tolkač (Malj), ki predstavlja enega vrhuncev beograjske šole dokumentarnega filma (avtor: Aleksandar Ilić, leto 1977).


---
Pisec nam brez zadržkov predstavlja vpogled v pričevanja in dokumente, ki so večinoma spregledani in se jih namenoma taji. Odgrinja marsikatero zaveso, za katero se načrtujejo in izvajajo nizkotna in v posledicah tudi kriminalna dejanja centrov moči. Knjiga je napisana z neverjetno energijo, ki jo ženeta eruditsko poznavanje materije ter iskrena in srčna želja po ozaveščanju, da bi lahko prav vsi samostojno, odgovorno in preudarno odločali o svoji usodi in usodi svoje skupnosti.
Broširana edicija: https://www.sanje.si/ta-krasni-nori-svet.html
Edicija v trdi vezavi: https://www.sanje.si/ta-krasni-nori-svet-7700.html
Sanje so branik omike. Pod okriljem sanjskega ščita nastajajo knjige, čarobna živa bitja, angeli, ki se borijo za človeka in njegovo svobodo, domišljijo, resnico, suverenost, lepoto, pravico – z eno besedo: za omiko, za resnični, nezatajevani, živi obraz človeka.
Ena težko pričakovanih pomembnih knjig, ki se končno pripravlja, da bo vsak čas predana v roke tiskarjem, je knjiga, ki jo je pater Karli Gržan ob vsem svojem delu skrbno pripravljal in disciplinirano pisal leto dni ... Obsežna knjiga Ta krasni, nori svet obsega 448 strani in preko 1.100 opomb z navedbami virov.
Osupljivi knjižni ovitek je delo še enega izjemnega umetnika in borca: Boštjana Pavletiča.
Ovitek, ki je navdih našel v triptihu Vrt zemeljskih naslad likovnega umetnika Hieronymusa Boscha iz 15. stoletja, je zajel in srhljivo precizno zaobjel bistvo vsega, kar danes pleše okoli nas, nas nagovarja, nam dvori in izpuhava zloveščo melodijo groze, smrti, prekaljenega, praznega nesmisla.

»Pater Karel Gržan združuje in ne ločuje. Vzpodbuja in vabi leve in desne, verne in agnostike, cepljene in necepljene, zagovornike in nasprotnike ukrepov, da ne sledijo slepo nikomur.«
– Biserka Ilin, dr. med.

»V sedanji ureditvi ni rešitev. Sami bomo morali domisliti človekoljubno družbo prihodnosti.«
– pater Karel Gržan

»Hvala patru Karliju, ker je mila luč Slovencem v časih največje preizkušnje naše človečnosti.«
– Rok Zavrtanik

»Ali meniš, da lahko prevzameš vesolje in ga izboljšaš? Vedi, da ne bo šlo.
Vse pod nebom je kot sveta posoda, ne moreš je upravljati.
Ko to narediš, jo uničiš.«
– Lao Tse (Tao te jing | Knjiga poti)


Sanje so dostopne na Telegramu, ter na naslednjih platformah:

Spletna stran Sanje
Radio Sanje: https://zeno.fm/radio/radio-sanje/
Radio Sanje | Živa misel: https://zeno.fm/radio/ziva-misel/
Radio Sanje | Zgodbe: https://zeno.fm/radio/sanje-zgodbe/
Sanje na Tikanalu Sanje: https://www.youtube.com/channel/UCDBx743dy_ZVtK_uXezm-WA
Sanje na Knjigi obrazov: https://www.facebook.com/zalozbasanje
Sanje na svobodnem ozemlju Odiseja: https://odysee.com/@Sanje:c
Sanje na Takojcigramu: https://www.instagram.com/sanje.publishing/?hl=en