Brezplačna dostava nad 35 €

Knjiga, ki nas prebuja iz tisočletnega sna

Knjiga, ki nas prebuja iz tisočletnega sna

03. september 2023 4 min branja

Te dni je v zbirki Dokumenta končno izšla ena najpomembnejših knjig, ki nam na prepričljiv in stvaren način pomaga razumeti obdobje, v katerem živimo. Gre za svetovno odmevno delo Mattisa Desmeta Psihologija totalitarizma, ki na poljuden, vendar visoko strokoven način pomaga razumeti, kje smo in zakaj smo kot civilizacija zabredli tako globoko, obenem pa nam odstira rešitve. Podrobno in nazorno analizira nezaslišano zlorabo, v kakršne je pripeljal doslej prevladujoči, vulgarno-mehanicistični odnos do življenja in sveta, in pojasni zlorabo znanosti, medicine, psihologije, ki so postale ujetnice ideologij, talke totalitarnega diskurza.

»Človeška bitja so se znašla v stanju osamljenosti, odrezana od narave in živeča ločeno od družbenih struktur in povezav, nemočna zaradi globokega občutka nesmisla, ždeča pod oblaki, polnimi nepredstavljivega, uničujočega potenciala, pri čemer je vsak posameznik psihološko in materialno odvisen od peščice srečnežev, ki jim ne zaupa in s katerimi se ne more poistovetiti. To je ta posameznik, ki ga je Hannah Arendt poimenovala atomizirani subjekt. Ravno v tem atomiziranem subjektu pa prepoznamo elementarno sestavino totalitarne države.«

Če želimo sebe, svoje bližnje in zanamce zaščititi in jih izmakniti nadaljnemu pohodu uničujoče ideologije totalitarizma, ki se nam skuša naslikati kot »naravni« in »spontani« razvoj civilizacije, potem moramo pogumno in umno razvetliti temo, ki v imenu razvoja z mehanizmi nečloveške prisile in nadzora – »digitalizacije«, »robotizacije« itd. – z vseh strani pritiska na nas. In sneti masko civiliziranosti in znanosti, ki si jo ta nevarna ideologija nadeva, medtem ko tepta temeljne pravice in etične zakonitosti življenja. 

Vse več grozodejstev nam je opomnik, kako pomembno je, da angažiramo moči našega samostojnega razumevanja, čutenja in presojanja. Grozodejstva, ki so posledice koncepta avto-destrukcije, bolestne iracionalnosti, ki je imanentna vulgarnemu mehanicističnemu tipu »racionalnosti«, v naši bližnji in daljni okolici naraščajo. Vsesplošno umsko nasilje in vojne, medicinske zlorabe, grozljiva cenzura misli in izražanja postajajo »nova normalnost«, ki se na vse pretege skuša uzakoniti – v EU nazadnje s takoimenovanim The European Media Freedom Act, v WHO s spreminjanjem »Mednarodnega zdravstvenega pravilnika« (IHR).

V kratkem na Sanje TV načrtujemo pogovor z avtorjem knjige Mattiasom Desmetom. Dotlej pa si lahko ogledate katerega njegovih številnih intervjujev na spletu, med drugim sijajen pogovor, ki ga je z njim opravil Jimmy Dore. 

Knjigo Psihologija totalitarizma lahko naročite v broširani verziji za vsega 16,95 evrov, na voljo je tudi v trdi vezavi, v pripravi pa je še e-knjiga. 

Z našimi knjižnimi novicami se lahko seznanite v nadaljevanju. 

Srečno!

Sanje

Post scriptum z odlomkom iz knjige:

»Koronavirusna kriza ni prišla kar naenkrat. Uvršča se v niz vse bolj obupanih in avtodestruktivnih družbenih odzivov na objekte strahu: teroriste, globalno segrevanje, koronavirus. Vsakič ko se v naši družbi pojavi nov predmet strahu, je v sodobnem načinu razmišljanja samo en odziv in samo ena obramba: povečan nadzor. Pri tem v celoti prezremo dejstvo, da lahko človeško bitje prenese le omejeno količino nadzora. Prisilni nadzor nas vodi v strah, strah pa v še večji prisilni nadzor. Družba na lepem postane žrtev začaranega kroga, ki neizogibno vodi v totalitarizem, kar pomeni v skrajni vladni nadzor, ki sčasoma privede do radikalnega uničenja tako psihološke kot fizične integritete ljudi.«

 

Mattias Desmet je profesor psihologije na univerzi v Gentu (flamski del Belgije) ter avtor knjige Psihologija totalitarizma. Med pandemijo kovida je postavil teorijo oblikovanja množic.

 

 

Mattias Desmet
PSIHOLOGIJA TOTALITARIZMAsihologija totalitarizma 
Prevedel Vid S. Žigon
Redakcija: Sia Sanaren
Naslovnica: Boštjan Pavletič
Format 152 x 235 mm
Obseg: 224 strani
Zbirka Dokumenta

»Tiran nastopi, ko je družba zanj zrela«, se glasi stara budistična modrost. Pionirska knjiga Mattiasa Desmeta lucidno analizira družbeno-duhovne procese in psihične mehanizme, ki so večji dela sveta privedli do tega, da je brez etičnih zadržkov in kritičnega upora mišljenja sprejemal avtoritarno-tiranske politike, kakršne so se zadnja leta skušale uveljaviti pod krinko boja proti epidemiji.«
– Gorazd Kocijančič

»Totalitarizem, ki je opredelil dvajseto stoletje – in seveda enaindvajsetega, kot nam dokazujeta tudi Desmet in «Operacija Korona» – je zgolj nasledil kraljevi absolutizem, ki je označeval stoletja pred tem.«
– Gorazd KorošecKnjiga je lahko že jutri ali v največ dveh dneh pri vas. Priskrbite si jo v spletni knjigarni Sanje ali v Hiši sanjajočih knjig.