Brezplačna dostava nad 35 €

Ko se prvič srečata: Spomenka Hribar in Branko Gradišnik v Sanjah

Ko se prvič srečata: Spomenka Hribar in Branko Gradišnik v Sanjah

27. marec 2023 3 min branja

Drage bralke, dragi bralci,

februarja smo v Hiši sanjajočih knjig pričeli s pogovornimi večeri Sanje ob čaju, na katerih obiskovalcem postrežemo s kakovostno vsebino in skodelico dišečega naravnega čaja ekološke pridelave. Prvi gost navdušujoče obiskanega večera je bil Karel Gržan, pogovor z njim z naslovom Jaz se ne grem te vojne  si lahko ogledate na našem novem »portonu« SanjeTV

Serijo večerov zanosno nadaljujemo z marčevskimi Sanjami ob čaju. Tudi sta se nam pridružila nadvse zanimiva sogovornika: iskrivo duhoviti Branko Gradišnik, znani pisatelj in prevajalec (ki, mimogrede, ta hip za Sanje prevaja mojstrovino Mary Wollstonecraft Shelley Zadnji človek) ter slovenska filozofinja, sociologinja in publicistka Spomenka Hribar, dosledna v besedah in dejanjih. V zadnjih mesecih ju je povezalo razmišljujoče dopisovanje na temo, kaj se pravzaprav godi te čudne čase v Sloveniji in svetu.

Vabljeni k ogledu večera!

 

KO SE PRVIČ SREČATA: Spomenka Hribar in Branko Gradišnik

 

Razveselil nas je izid romaneskne uspešnice Elif Shafak Otok pogrešanih dreves. V romanu priljubljena in večkrat nagrajena pisateljica Elif Shafak izpiše bogato, čarobno, ganljivo pripoved o pripadnosti in identiteti, ljubezni in travmi, spominu in pozabi, naravi in prerojenju. Ne spreglejte čudovitega branja za pomladne dni.

Le še mesec dni nas loči od Noči knjige, ki bo tudi letos desetič zapored prižigala kres knjižnega navdušenja in svečo upanja za mir. 23. aprila, na Svetovni dan knjige, bodo knjige in branje znova povezali vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših, pa vse tiste vmes. Noč knjige je akcija vseslovenskih razsežnosti in k soustvarjanju ste vabljeni prav vsi, ki vam je knjiga draga, in ki so vam ljube vrednote človečnosti – več informacij tukaj

Pripravili smo novo spletno stran Noč knjige, na kateri že lahko napoveste dogodke, ki jih želite pripraviti. Odslej bomo dogodke vpisovali in urejali samostojno, napovedanem dogodku lahko dodamo sliko ali pa povezavo na morebiten video ali prenos v živo. Najavnica dogodkov je tukaj. Napovedujemo lahko tudi dogodke, ki sežejo v pomladanski ali celo poletni čas!

Tema letošnje Noči knjige je - MIR. V navdih in oporo sta nam letos ljuba pesnika Karel Destovnik Kajuh, katerega praznovanje 100-letnice rojstva je bilo podaljšano v leto 2023 ter Frane Milčinski Ježek, ki je v svoji Baladi o koščku kruha zapisal preprosto, večno resnico: 

»Dokler na svetu vsakdo sam
ne sme odrezati svoj krajec kruha,
od krvi zemlja ne bo nikdar suha.
Saj – verjemite mi – velika stvar
je takle majhen, tanek košček kruha.«
 

Tudi letos se v ljubljanski park Zvezda vrača knjižni Sejem na zraku, ki se zgodi v soboto, 22. aprila. Zainteresirane založnike in razstavljalce toplo vabimo k čimprejšnji prijavi, vse knjigoljubce pa, da si zabeležite dan za obisk Zvezde.


Z najlepšimi srčnimi željami,
vaše Sanje