Brezplačna dostava nad 35 €

Ljubavi, nova pesniška zbirka Zale Djuric

Ljubavi, nova pesniška zbirka Zale Djuric

06. julij 2023 2 min branja
Počivam v bogu

Poletje je stanje duha
in jaz sem počitnica.
Počivam v neskončni sreči
večne ljubezni.

(Zala Djuric, Ljubavi)

V svoji drugi zbirki igralka in pesnica Zala Djuric skozi medij poezije posreduje izkušnjo odraščajočega, samospoznavajočega se jaza, ki se, ne brez predhodnega truda in žalostnih razočaranj, zave: Sijem! Ljubim! In sem zato vredna ljubezni.

V premišljeni trodelni dramaturški zgradbi – Iščem ljubav, Sem ljubav, Ljubav me najde – se razpira bistvena, sveža tema pesničine poezije: iskanje. Prav v iskanju in nato spoznanju lastne vrednosti, ki je neposredno povezana z zmožnostjo ljubiti, se zgodi očarujoče uzrtje Drugega, ki je eden od privlačnih polov – a ne edini –, proti kateremu gravitirajo pesmi. Pesniški subjekt, Zalin alter ego, se z radovedno odločenostjo odpira vsemu, kar ustvarja izkušnjo življenjske uresničenosti: samospoznanju, ustvarjanju, odnosom, svetu: velemestnemu utripu in skorajda zenovskim občutenjem, ki jih podarja prvobitnost narave; kakor jo mesto kdaj energetsko izprazni, stik z naravo prinaša osvežitev in vrača pristnost, brez katere ni ne zaresne pesniške ne svetovljanske izkušnje.

Pesmi so čustvene, a jim hkrati uspe ohranjati zlato ravnovesje na tehtnici življenja: tam, kjer se morda za hip ustrašimo, da bi lahko zaplavale v pretiran sentiment, jim rešilni pas vrže očarljiv smisel za humor, sol poezije – in vse se končna srečno.

Lepota Ljubavi se morda najlepše strne v izčiščenih poantah, nekakšnih stavčnih ogrlicah, ki so v okras življenju. Spontano prehajajo v bralko, bralca in v notranjem odzvenu postanejo mantre za srečno pot bivanja v zlatem toku ljubezni.

Pesmi Ljubavi živijo na papirju, žarijo sredi visokih poletnih trav in se opolnomočijo performativno podajanje poezije, skozi pesničino sončno odprtost v prebujenje: Kopam se v ljubezni, čista sem.