Brezplačna dostava nad 35 €

Ljudje, prižgimo luč! Vseslovenska akcija prižiganja lučic upanja, sočutja in ljubezni!

Ljudje, prižgimo luč! Vseslovenska akcija prižiganja lučic upanja, sočutja in ljubezni!

03. december 2021 3 min branja

Ljudje, prižgimo luč! je nepozabna pesem enega največjih slovenskih pripovednikov, Franeta Milčinskega Ježka – sina znamenitega pravljičarja, humorista in dramatika Frana Milčinskega (ki je, kot sodnik v Avstro-ogrski otrokom izboril pravico, da se jih na sodiščih obravnava ločeno od odraslih).

 

Te pesmi se spominjamo in jo ponovno oživljamo 3. decembra 2021, na dan na katerega obeležujemo kar dve pomembni obletnici. Na ta dan se je rodil ljubi France Prešeren. Na ta dan smo leta 2011 tudi uradno otvorili knjigarno Hiša sanjajočih knjig.

Slovenke in Slovenci, postavimo se za drug za drugega in za (kot bi dejal Ježek) Njegovo Veličanstvo Človeka!

Prižgimo lučke, prižgimo svečice in oljenke in jih postavimo na okna naših domov!

Poslušajmo nepozabno pesem Franeta Milčinskega Ježka, saj je polna tistega, kar danes potrebujemo bolj kakor morda kadarkoli doslej: polna je najlepšega upanja in miline, prošnje in ljubezni ter molitve za najmlajše in za vse nas! Če le utegnemo, ji prisluhnimo vsak večer, vsak dan.

Videoposnetek Ljudje, prižgimo luč! smo napravili z upanjem, da ga bodo videli in mu prisluhnili ljudje širom Slovenije in širom sveta. Širimo ga naprej, posredujmo ga svojim najbližjim in najljubšim, pa tudi daljnim, morda osamljenim in obupanim! Utrgajmo si vsak dan nekaj trenutkov in mu natanko prisluhnimo. Naredimo to vsak dan – vse do Novega Leta in Treh kraljev ... vse dokler ne bo svetu ponovno zavladala svetloba življenja, smisla, sočutnosti in ljubezni!

Pri Sanjah z dnem prižiganja lučic pričenjamo tudi z rednim večernim oddajanjem pravljic za lahko noč za otroke.

Od danes naprej lahko na spletu skupaj z otroci vsak dan v mesecu decembru ob 19.15 prisluhnete najlepšim pripovedkam, kar smo jih našli v pravljičnih skrinjah.

Pričenjamo s ciklom zgodbic iz knjige Vihec z Vrhovišnika, kasneje pa bomo dodajali tudi zimzelene pravljice Frana Milčinskega in drugih slovenskih in svetovnih avtorjev.

Sanjevizija za otroke se bo godila pod okriljem pravljičnega bitja Zvezdica Zaspanka, ki je med drugim našla zavetje tudi na Knjigi obrazov (Facebook) ter na Tikanalu (Youtube). Pripovedovala bo tudi na Tikanalu Sanje ter Sanje na Knjigi obrazov ter svobodnem ozemlju Odiseja (Odysee).

V času (zapovedane) velike medsebojne oddaljenosti se zbližujemo in skozi pripovedi in osvobojeno, brezmejno domišljijo tkemo niti žive in prebujene človečnosti. Pridružite se nam!

 

Ilustracije iz knjige Vihec z Vrhovišnika

 

 

LJUDJE, PRIŽGIMO LUČ!
Naj luč na ceste sije!
Iz oken vsake hiše
naj prek dežel in mej
srebrno cesto riše,
da bomo šli po njej.
 
LJUDJE, PRIŽGIMO LUČ!
Naj luč na ceste sije!
Za otroke naše male:
ko njihov bo ta svet,
naj vrt jim bo, ne skale,
kot bil miljon je let.
 
LJUDJE, PRIŽGIMO LUČ!
Naj luč na ceste sije!
Prižgimo jo vsi hkrati,
po celem svetu hkrati,
da bodo – kdove odkod –
utrujeni soldati
domov spet našli pot.
 
LJUDJE, PRIŽGIMO LUČ!
Po celem svetu hkrati!
Naj sveti kdo ve kam.
Saj kdaj že plamen sveče
pokaže pot do sreče,
človeku, ki je sam.
 
PRIŽGIMO LUČ, LJUDJE! Po celem svetu hkrati!