Brezplačna dostava nad 35 €

Ne skrivaj svojih sanj, ko objemaš svet, ki bi rad vzcvetel

Ne skrivaj svojih sanj, ko objemaš svet, ki bi rad vzcvetel

24. februar 2023 4 min branja
Objavljeno v: Dogodki, Novice

Drage bralke, dragi bralci,

upamo, da ste predpomladno lepo!

Čutite to svetlikanje? Novi človek prihaja!
Odprite okna, odprite duri: novi človek prihaja!

Na Sanjah se iskri od novih idej – rišemo organigrame, zapisujemo v artbloke, ustvarjamo oblake, nepopisani listi postajajo vse bolj cvetoče rožnati, kot tisti lepi rožnati kaktus pričakovanj s prvih strani Colettinega Svitanja – toliko stvari je, ki si jih želimo uresničiti, in tu je, ta živi občutek, glasba vsemirja, ki nam šepeta podporne besede, naj jih s svetlobno hitrostjo uresničimo tu in zdaj, v svetovih, prostorih in časih, v katerih nam je podarjeno živeti.

Mediji, čeprav vselej srčno dobrodošli v naši sredi, pa morda mislijo, da je treba strogo molčečno čuvati skrivnost, da boste bralci zares presenečeni, ko bodo nove knjige pokukale na plano kot prve cvetne glavice znanilcev pomladi ... Nikar tako sramežljivo, reče navdihnjena misel, ki drugače zasuka logiko sveta. In še: če je prostora za sanjsko sejanje v medijih le za pikico, bomo pa mi bolj darežljivi z njim. Ne skrivaj svojih sanj, ko objemaš svet, ki bi rad vzcvetel!

Pod streho Hiše sanjajočih knjig se je 17. februarja odvila konferenca založbe Sanje, na kateri smo predstavili Letni knjižni program Sanje 2023, odmevne ponatise in sveže izide: Kriza človečanstva Srečka Kosovela, Pisma iz distopije Domna Gorenška, ki se nam je pridružil tudi v živo, Dolgi cvetni list morja Isabel Allende, Postaja Enajst Emily St John Mandel, slednjo smo spoznali v družbi prevajalca Igorja Harba, Anansijeva fanta Neila Gaimana in Karma Sadhguruja.

Čutite to svetlikanje? Novi človek prihaja ... in ena njegovih poti vodi na Zemljo naravnost skozi nov spletni portal sanje.tv. Na njem nas bo NAVDIH skozi SANJE vodil v DEJANJE. Res lepa bo in komaj čakamo, da vam jo razkrijemo – še malo, v prvih dneh marca bo pripravljena na vzlet v svet!

Napovedali smo tudi Noč knjige (23. april 2023) in razkrili letošnjo témo, ki je MIR. Kmalu vam zaupamo veliko več ...

V drugem delu novinarske konference (pričetek na 53:36) sta Ira Zorko in Tomaž Mastnak predstavila Poziv k mirovni vlogi Slovenije pri vojaškem spopadu med Zahodom in Rusijo. V Ljubljani so jo 14. februarja letos oblikovali in podpisali prvopodpisniki Ira Zorko, Tomaž Mastnak, Miklavž Komelj, Boris Šinigoj ml., Karel Gržan, Andrej Detela, Rok Zavrtanik in Rastko Močnik, ki so predstavitev za javnost počastili s svojo prisotnostjo. Pobudo sta zbranim v knjigarni predstavila Ira Zorko in Tomaž Mastank, pridružil se jima je ugledni analitik in komentator Uroš Lipušček. V celoti si jo lahko preberete tule.

Srčno vabimo vse, ki mirovno pobudo želite podpreti s svojim podpisom, da nam to sporočite na e-naslov mir@peticija.si. V nekaj dneh bo poziv mogoče podpisati tudi na nastajajočem spletnem portalu (peticija.si). In srčna hvala vsem, ki ste to že storili!

Še eno dobro stvar smo prihranili za konec. Pod zvezdo zmajevskega navdiha se je na današnji dan pred 120 leti rodil pisatelj Vladimir Bartol, najbolj znan po romanu Alamut, verjetno največji slovenski romaneskni uspešnici vseh časov. Ob praznovanju avtorjevega rojstnega dne vam podarjamo 33 % popust na njegov knjižni opus.
Čarobna besedica je tokrat ALAMUT.

V nas odzvanjajo besede, ki jih v knjigi Alamut, prebujeni zmaj zapiše Vladimir Bartol, ko odstira vpogled v nastajanje slovitega romana:

»In če bi že kdo hotel od avtorja izvedeti – ne, kaj je mislil napisati z Alamutom, marveč kaj je bilo njegovo podtalno občutje, ko je vršil ustvarjalni proces – potem bi mu rekel: Tovariš! Brat! Vprašam te: ali je kaj bolj ohrabrujočega od prijateljstva in tovarištva? Ali je kaj bolj pretresljivega od ljubezni? In ali je kaj bolj vzvišenega od resnice?«

Naj so nam v oporo v teh nelahkih časih – prijateljstvo, tovarištvo, ljubezen in resnica.

Vaše Sanje

 

Celoten posnetek Novinarske konference založbe Sanje s predstavitvijo Knjižnega programa 2023 in predstavitvijo mirovne pobude je na voljo na novem portalu sanje.tv

KONFERENCA ZALOŽBE SANJE
8.07 Predstavitev knjižnega programa Sanje 2023 in aktualni izidi|urednika Rok Zavrtanik in Andreja Udovč
40.20 Gost|Igor Harb, prevajalec Postaje Enajst
43.10 Gost|odvetnik Domenik Gorenšek, avtor Pisem iz distopije
53.36 Poziv mirovni vlogi Slovenije v spopadu med Zahodom in Rusijo|Ira Zorko, Tomaž Mastnak, Uroš Lipušček
Povezuje Nada Vodušek

Rok Zavrtanik, urednik
Rok Zavrtanik, urednik Andreja Udovč, urednica Nada Vodušek, TV Sanje
 
 
Domen
Igor Harb, prevajalec Postaje Enajst Domen Gorenšek, odvetnik, avtor Pisem iz distopije Ira Zorko, arhitekt, soavtor in prvopodpisnik Poziva k miru
 
Tomaž Mastnak, sociolog, mislec, publicist, soavtor in prvopodpisnik Poziva k miru Uroš Lipušček, analitik in komentator Nada Vodušek, Ira Zorko in Tomaž Mastnak
 
 
Uredništvo založbe Sanje
 
Prvopodpisniki Poziva k mirovni vlogi Slovenije v vojaškem spopadu med Zahodom
in Rusijo. Od leve proti desni: Rastko Močnik, Tomaž Mastnak, Miklavž Komelj,
Ira Zorko, Andrej Detela,Uroš Lipušček, Rok Zavrtanik

 

Related posts