Brezplačna dostava nad 35 €

Noč knjige 2024: Sanjamo svobodo

Noč knjige 2024: Sanjamo svobodo

01. april 2024 8 min branja

Bliža se vsakoletno praznovanje svetovnega dneva knjige, 23. april, ko v Sloveniji s projektom Noč knjige povabimo k sodelovanju vse in vsakogar, ki diha s knjigo. Noč knjige 2023 je soustvarilo nad 200 prirediteljev, ki so pripravili vsega skupaj več sto dogodkov. Vključno s knjižnim sejmom v parku Zvezda se je Noči knjige udeležilo 100.000 ljudi, vključilo se je najmanj 37 slovenskih in zamejskih knjižnic ter okrog 100 osnovnih šol, vrtcev in srednjih šol.

Vse to kaže, da so ljudje Noč knjige resnično vzeli za svojo in jim je pomladni praznik knjige močno prirastel k srcu.

Vsem tistim, ki ste v preteklih letih že sodelovali, se iskreno in toplo zahvaljujemo za soustvarjanje Noči knjige, hkrati pa vabimo, da se nam ponovno pridružite letos: skupaj posvetimo z lučjo na praznovanje knjige, branja in druženja!

 

TEMA NOČI KNJIGE 2024: SVOBODA

Lani smo se na svetovno dogajanje odzivali z izbrano temo Vse mir je, letošnji lajtmotiv pa bo SVOBODA.

V fokusu bosta Srečko Kosovel in Edvard Kocbek – letos namreč praznujemo 120. obletnico obeh velikih literarnih ustvarjalcev. Letošnja plamenica je misel Srečka Kosovela: »Kakor hoče drevo iz tal k nebu, tako hoče človek iz utesnjenih oblik v svobodo. In nič ne pomaga, ko pride čas, bodo te oblike pale pred živo gibljivo močjo človeka.«

Srečko Kosovel: Vojna

Za najmlajše (vrtce in nižje razrede osnovne šole) smo pripravili posebno podtemo, da se bodo lažje vključili k soustvarjanju Noči knjige, in sicer Povej mi pravljico.

Čeprav tudi najmlajši zelo dobro razumejo, kaj je svoboda, in so njihovi glasovi dragoceni utrinki nenapisane in nagonske modrosti, še vedno živijo v starodavnem in mističnem svetu pravljic, kjer ohranjajo pristen stik s pratemami človeštva, zato se lahko od njih lahko veliko naučimo - in se moramo. Prisluhnimo jim!

Noč knjige očara tudi znane obraze. Igralka Tanja Ribič ji je recimo posvetila sijajno interpretacijo Kajuhove pesmi, letos bomo k branju (med drugim) povabili Matejo Svet.

 

SEJEM NA ZRAKU, 20. 4. 2024, park Zvezda v Ljubljani

Tudi letos bo čudovit uvod v praznovanje Noči knjige prispeval tradicionalni Sejem na zraku, ki bo potekal v soboto, 20. 4., v ljubljanskem parku Zvezda. Sejem bo potekal od jutra do noči, obogatilo pa ga bo živahno obsejemsko dogajanje na odru. Sejem vsako leto privabi več kot 50 založnikov, ki predstavljajo svoje knjige in nove edicije ter ponujajo privlačne sejemske popuste.

Založba Sanje bo soustvarjala program na odru, saj s sodelavci in prijatelji pripravljamo recital, s katerim želimo prispevati k rdeči niti letošnje Noči knjige, svobodi. V družbi Janija Kovačiča, Jerce Mrzel, Božidarja Debenjaka, Andreje Udovč, Nade Vodušek, Roka Zavrtanika in drugih bomo namreč brali protestne pesmi in pesmi upora.

 

SI ŽELITE SOUSTVARJATI NOČ KNJIGE 2024?

Srčno povabljeni k praznovanju svobode misli, dejanj in besed, k praznovanju svobode, ki nam jo omogoča knjiga. Pravica in dolžnost vsakega posameznika je, da svobodno izrazi svoje mnenje ter predstavi svoje poglede. Ker živimo v svetu, kjer svoboda ni vedno dana, nemalo kje se morajo zanjo krvavo boriti, moramo tisti, ki še živimo relativno svobodno in dihamo svobodnejši zrak od drugih, prevzeti odgovornost.

Prostora je dovolj za vse, ki v srcu nosijo pomladno svež navdih. Prijavnica dogodkov je že na voljo. Vsak kamenček v mozaiku šteje. In – kar pogumno – paleta možnih dogodkov je neskončna, ponuja vam popolno SVOBODO izbire.

Dogodek lahko ustvarite v svojem delovnem okolju, v šoli, v naravi ali pa celo pri sebi doma – na dvorišču, na vrtu ali pa kar v svoji dnevni sobi! Je dogodek, da sam, sama s knjigo poiščeš razkošje v glavi v pomladni travi, v naravi? Seveda! Kaj pa, če povabiš prijatelje k sebi domov in se pogovarjate o prebranem romanu? Absolutno. Branje pravljice najmlajšim? Prav tako. Literarni izlet, recimo k Soči ali slapu Savica v spremstvu knjige? Odgovor je jasen. Noč branja v šoli? Sreča je na vaši strani. In tako naprej, naj domišljija poleti, naj svoja krila razpre svobodno.

Najlepše vabljeni, da prispevate svojo iskrico, svojo zamisel, svoj dogodek. Če potrebujete navdih, vam je na voljo tudi vodnik Noči knjige.

 

NOČ KNJIGE – POTNI LIST

Osrednji namen Noči knjige, vseslovenskega in mednarodnega projekta, s katerim obeležujemo Svetovni dan knjige, je spodbujanje bralne kulture in promocija branja in knjige v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne narave, ki poteka kot družbena akcija, vključuje vse generacije in je po svoji naravi odprtokoden, kar pomeni, da se vanj lahko vključi vsakdo, ki verjame v moč in poslanstvo knjige.

 

KAJ JE NOČ KNJIGE?

Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april, Svetovni dan knjige. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine. Začel se je na Hrvaškem leta 2012, v Sloveniji pa 2014; leta 2024 bo Noč knjige potekala že enajstič, tudi letos pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

KONCEPT

Noč knjige je vseslovenski projekt, ki ima za cilj zajeti celotno območje Slovenije in njena obmejna ozemlja ter z branjem in knjigo povezati vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših v domovih za ostarele, pa vse tiste vmes. Prireditelji samostojno izbirajo vsebine ter jih samostojno izvajajo, založba Sanje kot nosilec projekta pa je iniciator vsakoletne Noči knjige, ki ponudi platformo za objavo dogodkov, povabi k ustvarjanju literarnih vsebin širom Slovenije in v zamejstvu, pripravi Vodnik po Noči knjige, poskrbi za medijsko promocijo, tudi sama organizira številne dogodke in ustvarja video vsebine ob Noči knjige, v sodelovanju z Ljubljana – Unescovo mesto literature soustvarja eno od najvidnejših prireditev Noči knjige – Sejem na zraku v parku Zvezda in še marsikaj.

KAKŠNI DOGODKI SO ZAŽELENI?

Vsi dogodki, povezani s knjigo – samostojni nastopi uveljavljenih in neuveljavljenih piscev in pesnikov vseh generacij, fotografske ali slikarske razstave, filmske projekcije, ki se navezujejo na literature, performansi, koncerti, družabne prireditve, skupna branje (npr. Noč branja po slovenskih šolah), projekti v spletnih okoljih in na družbenih omrežjih, gostovanja tujih avtorjev, prostorske intervencije, instalacije. In še in še.

KDO VSE JE VABLJEN K USTVARJANJU? KDO SO PRIREDITELJI NOČ KNJIGE?

Knjigarji, knjižničarji in knjižnice, mentorji literarnih stroškov, šole, srednje šole, kulturne skupine, ljubiteljske kulturne organizacije (JSKD), pisatelji, kavarne, galeristi, literarni navdušenci, knjižni in bralski krožki in klubi, uveljavljeni in neuveljavljeni pesniki in pisatelji … skratka, celotno ozvezdje knjigoljubcev, ki želijo prispevati k lepšemu prazniku knjige.

KDO SO ORGANIZATORJI PROJEKTA?

Soustvarjalci in podporniki: prireditelji in nastopajoči širom Slovenije in po svetu

Nosilca projekta: Založba Sanje in Društvo festival Sanje

Projekt sofinancira: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije

Medijski pokrovitelj: TV Sanje in RTV Slovenija

Častni pokrovitelj projekta: UNESCO – komisija za Slovenijo

Pokrovitelji Noči knjige smo tudi pobudniki in vsi soustvarjalci, ki v Noč knjige vlagamo svoj čas in energijo.

Poleg zgoraj navedenih pa Noč knjige podpira široka družina posameznikov in društev, ki delujemo na področju knjige in branja in snujemo Noč knjige: Amnesty International Slovenija, Društvo Festival Sanje, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Združenje slovenskih splošnih knjižnic, Šolski center Slovenske Konjice-Zreče (Noč branja), Vodnikova domačija, Društvo slovenskih pisateljev, Narodna in univerzitetna knjižnica, Društvo knjigotržcev Slovenije, Bukla, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Društvo slovenskih založnikov, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Mestna knjižnica Ljubljana, številne slovenske založbe in drugi soustvarjalci.

 

POSLANICA NOČI KNJIGE

Dragi prijatelji knjige,

ko pade noč, zasvetijo luna in zvezde. Naredi se drugačen dan – dan, ki ga osvetljuje domišljija, dan, v katerem se zalesketajo oddaljeni, pozabljeni svetovi, zazvenijo legende in spomini, in zdi se, da se povezujemo z vsem, kar obstaja. Imamo nezamisljivo moč spreminjanja ne-biti v bit in smo na leteči sanjski preprogi, ki nam jo je življenje dalo v dar.

Danes na Zemljo lega noč, ki postaja nepredirna. Zvezde in mesečino zagrinja megla, gosto stkana iz brezsrčnosti, brezumnosti in suhih številk.

Zakaj tako? Kaj v času največje tehnološke revolucije v zgodovini, revolucije, ki omogoča razvoj in blagostanje vsemu, kar obstaja, človeštvo ponovno sili v peklenski demonični ples okoli lastne brezobzirne samovšečnosti, proč od čudovitih možnosti, ki so jih človeku naklonili življenje, narava, bog?

Koliko lepega je v človeku in življenju, nam odkrivajo knjige. Koliko strašnega je v človeku, ki ne razume samega sebe in življenja, nam odkrivajo dnevni klici prišepetovalcev/preračunovalcev: kaj da nam je storiti, česa ne, kaj kupiti, in na drugi strani kriki milijonov trpečih in nemočnih.

Da se ta peklenski krog vojne, nasilja in brezumja sploh more nadaljevati, morata biti zaprta tako knjiga kot srce, ki jo odpira … UNESCO že desetletja opozarja, da je ogrožena narava človeka – tista bistvena, notranja narava –, da dnevno in za vekomaj z obličja Zemlje izginjajo kulture z jeziki, ki jih nismo spoznali. A vendar stari družbeni red namerno, pretkano in nasilno odvrača človeka od vsega, kar bi knjigi, branju, izobraževanju pomagalo zadihati.

Žalostno je, da je naš čas čas občega kulturocida in knjigocida: davčni in administrativni pritisk na knjigo in ustvarjalno delo postajata daviteljsko vampirska, v Sloveniji in po “demokratičnem” Zahodu se zapirajo zadnje neodvisne knjigarne in knjižnice, življenjska nit edine velike slovenske založbe je v rokah številkarjev … Številkarji so se odločili, da bodo sebe davčno osvobodili, v zameno pa ljudem odvzeli upanje vase in v prihodnost.

Noč knjige ima poslanstvo – obsijati pozabljeno in čudovito notranje bistvo. Povrniti upanje in zaupanje v drugega. In nas opomniti, da sveta danes ne spreminjamo niti z bombami niti s številkami, temveč z zavedanjem, kdo smo – vsak zase in drug drugemu, naravi in živalim. Svet se spreminja in prebuja s knjigo v roki. Z branjem prižigamo luč prihodnosti. Noč knjige je naš odgovor na temo časa. Luč se najjasneje vidi v temi.

 

Ekipa Noč knjige