Brezplačna dostava nad 35 €

Noč knjige 2019

Noč knjige 2019

28. marec 2019 3 min branja

Ljubljana, 28. marec – Najbolj množična prireditev širjenja branja in bralne kulture v Sloveniji, Noč knjige, se bo zgodila tudi letos. Datum ostaja enak, 23. april - Svetovni dan knjige, nova pa so prizorišča in dogodki, npr. literarni natečaj Noč pisanja, namenjen tistim, ki sicer redko pridejo do javne besede. Skupno bodo v okviru Noči knjige in spremljevalnega programa letos dogodki potekali v več kot 150 krajih po Sloveniji in zamejstvu. Zato v založbi Sanje, ki Noč knjige soorganizira že šesto leto, posebej izpostavljajo, da je prireditev prerasla v najbolj množično in vključujočo prireditev na področju promocije branja pri nas.

Letošnja Noč knjige se idejno naslanja na dve pomembni zgodovinski obletnici: na 230. obletnico začetka francoske revolucije in 200. obletnico smrti razsvetljenskega misleca Valentina Vodnika. »Moto francoske revolucije liberté, égalité, fraternité – svoboda, enakost, bratstvo – je postavil temelje razsvetljenstvu, bistveno vplival na duhovni in politični razvoj Evrope, in danes sodi med temeljne pridobitve evropske identitete in evropskega humanizma,« poudarjajo na založbi Sanje.

Organizatorji želijo s prireditvijo prek najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Gre za vseslovenski projekt, ki povezuje celotno Slovenijo in njeno zamejstvo ter vse generacije, »od najmlajših bralcev do starejših v domovih za ostarele, pa vse tiste vmes«, pravijo Sanje. »K ustvarjanju Noči knjige je vabljen vsak, ki želi prispevati k lepšemu prazniku knjige – celotno ozvezdje knjigoljubcev,« dodajajo.

Nabor letošnjih dogodkov sicer še ni dokončen, saj prireditelji lahko svoj dogodek na spletni strani nocknjige.si najavijo tako rekoč do zadnjega trenutka, zadnji rok je 22. april.

Med letošnjimi novostmi organizatorji izpostavljajo literarni natečaj Noč pisanja, namenjen najmlajšim, šolskim otrokom in starejšim, torej tistim družbenim skupinam, ki jih v javnosti sicer redko slišimo. Udeleženci bodo na temo svoboda, enakost, bratstvo pisali v vseh literarnih zvrsteh, najboljše prispevke pa predstavili na Noči knjige. Na Sanjah so letos kot pomoč pri pripravi dogodkov pripravili tudi Vodnik za izvedbo Noči knjige, ki je na voljo za spletno listanje, dostopen pa je tudi na spletni strani nocknjige.si.

Izkušnje iz preteklih prireditev so izjemno pozitivne, vsi, ki so jih povabili k temu, da pripravijo kak svoj dogodek, so se na to z veseljem odzvali. Lani so tako dogodke organizirali knjigarji, knjižničarji in knjižnice, mentorji literarnih krožkov, šole, srednje šole, kulturne skupine, ljubiteljske kulturne organizacije, pisatelji, kavarne, galeristi, literarni navdušenci, knjižni in bralski krožki in klubi, uveljavljeni in neuveljavljeni pesniki in pisatelji …

Projekt Noč knjige je mednarodni projekt v okviru razvijajočega se projekta Book Night International, ki združuje kulture in jezike vsega sveta. Noč knjige se je prvič zgodila na Hrvaškem leta 2012, v Sloveniji ga letos organiziramo šesto leto zapored. Nosilca projekta sta Društvo Festival Sanje in Založba Sanje. Pokrovitelji Noči knjige so pobudniki in soustvarjlaci projekta, ki vanj vlagajo svoj čas in energijo, podpornik je Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, častni pokrovitelj je UNESCO Slovenija, medijsko pokrovitelj pa RTV Slovenija, ki projektu stoji ob strani že do njegovega nastanka.

☆ nosilec projekta: Založba Sanje in Društvo Festival Sanje
☆ podpornik: Javna agencija za knjigo RS
☆ medijski pokrovitelj: Radiotelevizija Slovenija
☆ častni pokrovitelj: UNESCO Slovenija

Noč knjige ima poslanstvo – obsijati pozabljeno in čudovito notranje bistvo. Povrniti upanje in zaupanje v drugega. In nas opomniti, da sveta danes ne spreminjamo ne z bombami ne s številkami, pač pa z zavedanjem, kdo smo – vsak zase in drug drugemu, naravi in živalim.

Svet se spreminja in prebuja s knjigo v roki. Z branjem prižigamo luč prihodnosti.

Noč knjige je naš odgovor na temo časa. Luč se najjasneje vidi v temi. ☆

 

Kontakt
Ekipa Noč knjige 2019
E: nocknjige@gmail.com
I: http://Nocknjige.si | FB: Noč knjige | TW: @Nocknjige | Instagram